Utbildnings­departementet

Utbildningsdepartementet ansvarar för regeringens utbildnings-, forsknings- och ungdomspolitik. Departementet arbetar med frågor som exempelvis handlar om skolresultat, lärarnas villkor, studiefinansiering och levnadsvillkor för unga.

Ansvariga statsråd

Gustav Fridolin Utbildnings­minister
Aida Hadzialic Gymnasie- och kunskapslyfts­minister
Helene Hellmark Knutsson Minister för högre utbildning och forskning

Aktuellt från Utbildningsdepartementet

 • Forskningsministern gratulerar Tomas Lindahl till Nobelpriset i kemi

  Minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson
  Minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

  Jag är glad över nyheten att Tomas Lindahl är en av de tre som tilldelas Nobelpriset i kemi. Detta är en stor prestation! Jag vill verkligen gratulera Lindahl, säger Helene Hellmark Knutsson.

 • Ökad insyn i fristående skolor

  Illustration: Regeringskansliet

  Utredningen om offentlighetsprincipen i fristående skolor föreslår i ett betänkande ­att offentlighetsprincipen ska införas hos samtliga huvud­­män för fristående skolor. Vad som föreskrivs i tryckfrihetsförord­ningen om rätt att ta del av allmänna handlingar hos myndigheter ska i tillämpliga delar gälla också handlingar hos de enskilda huvudmännen. Betänkandet har idag överlämnats till utbildningsminister Gustav Fridolin.

Statssekreterare Anders Lönn och Ms Anne Hall, assistant secretary of state
Statssekreterare Anders Lönn och Ms Anne Hall, assistant secretary of state undertecknar avtalet. Foto: Erik Ottosson/Sveriges ambassad i Washington

Förlängning av rymdsamarbete mellan Sverige och USA

Ett nytt ramavtal har undertecknats som innebär att samarbetet som Sverige och USA har i utforskande och utnyttjande av yttre rymden för fredliga ändamål förlängs med ytterligare tio år. Det första ramavtalet som undertecknades 2005 har varit framgångsrikt och möjliggjort ett antal gemensamma projekt.

Foto från skoldialog i Uppsala
Foto från skoldialog i Uppsala Foto: Mikael Lundgren/Regeringskansliet

Uppsamlingsmöte efter dialogturné

Under våren och hösten har utbildningsminister Gustav Fridolin genomfört över 30 dialogmöten med cirka 1700 skolföreträdare från alla Sveriges kommuner. Fredagen den 2 oktober samlades några av deltagarna i ett uppsamlingsmöte som innebar avslutet på denna runda av regionala träffar om det gemensamma ansvaret för den svenska skolan.

Från betänkandets omslag
Från betänkandets omslag. Omslag: Elanders Sverige AB

Utredning föreslår obligatorisk förskoleklass

Grundskoleutredningen överlämnade idag sitt slutbetänkande Mer tid för kunskap – förskoleklass, förlängd skolplikt och lovskola till utbildningsminister Gustav Fridolin.

Utbildningsminister Gustav Fridolin vid Presseminarium om det skolpolitiska läget
Utbildningsminister Gustav Fridolin vid Presseminarium om det skolpolitiska läget. Foto: Mikael Lundgren/Regeringskansliet

Presseminarium om det skolpolitiska läget

Vid ett presseminarium under onsdagen presenterade utbildningsminister Gustav Fridolin statistik kring förskolan och grundskolan, analyser av utmaningar inom svensk skola och regeringens svar på dessa. Utbildningsministern kommenterade också den rapport som Skolverket lämnat idag och som bland annat visar statistik om behörighet till gymnasieskolan.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement och övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Prenumerera

Du kan prenumerera på ditt urval på två sätt:

Totalt 1573 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida