Utbildnings­departementet

Utbildningsdepartementet ansvarar för regeringens utbildnings-, forsknings- och ungdomspolitik. Departementet arbetar med frågor som exempelvis handlar om skolresultat, lärarnas villkor, studiefinansiering och levnadsvillkor för unga.

Ansvariga statsråd

Gustav Fridolin Utbildnings­minister
Aida Hadzialic Gymnasie- och kunskapslyfts­minister
Helene Hellmark Knutsson Minister för högre utbildning och forskning

Aktuellt från Utbildningsdepartementet

 • Regeringen inför en referensram för kvalifikationer

  Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic
  Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

  – Det är regeringens förhoppning att den nationella referensramen kan förbättra möjligheten till rörlighet på arbetsmarknaden såväl inom Sverige som inom Europa, underlätta övergångar mellan arbete och utbildning och främja livslångt lärande, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic.

 • Helen Ängmo tillförordnad generaldirektör för Skolinspektionen

  Illustration: Regeringskansliet

  Regeringen har idag utsett Skolverkets överdirektör Helen Ängmo som tillförordnad generaldirektör för Skolinspektionen från och med 1 september.

Statsminister Stefan Löfven och gymnasie-och kunskapslyftminister Aida Hadzialic talar vid en presskonferens i Vasaparken i Stockholm.
Statsminister Stefan Löfven och gymnasie-och kunskapslyftminister Aida Hadzialic talar vid en presskonferens i Vasaparken i Stockholm. Foto: Christine Olsson/TT

Fler permanenta utbildningsplatser i yrkeshögskolan

I dag presenterar regeringen att det redan nästa år avsätts 150 miljoner kronor (251 mnkr inkl. studiemedel) för att kunna finansiera motsvarande 2 500 utbildningsplatser i yrkeshögskolan. Följande år utökas det till 360 miljoner kronor (605 mnkr inkl. studiemedel), motsvarande 6 000 utbildningsplatser. Det är en ökning av antalet utbildningsplatser med drygt tjugo procent. Tillskottet i höstens budget är en del av regeringens kunskapslyft och innebär att yrkeshögskolan får medel för över 30 000 permanenta utbildningsplatser när reformen är helt genomförd.

Illustration: Regeringskansliet

Ny föreståndare för Institutet för Rymdfysik

Regeringen har idag utsett Stanislav Barabash till ny föreståndare för Institutet för Rymdfysik. Institutet arbetar huvudsakligen med grundforskning och högre utbildning.

Foto: Maskot/Folio

Nya nationella skolutvecklingsprogram

Regeringen ger Skolverket i uppdrag att ta fram och genomföra nationella skolutvecklingsprogram som riktar sig till huvudmän och skolor. Anledningen till uppdraget är bland annat de sjunkande resultaten i skolan och att särskilt stöd ofta sätts in sent i grundskolan. Alla elever ska ges förutsättningar att nå de nationella kunskapskraven och målen för utbildningen. Vidare är it som pedagogiskt verktyg fortfarande ett utvecklingsområde för många lärare och tillgången till och användningen av it i olika ämnen varierar över landet.

Aida Hadzialic med Yrkeslandslaget
Aida Hadzialic med Yrkeslandslaget Foto: Mikael Lundgren/Regeringskansliet

Aida Hadzialic tar emot Yrkeslandslaget

När Yrkeslandslaget idag kom hem från Brasilien mötte gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic upp och gratulerade, tillsammans med Peter Jeppsson, tillträdande vice vd för Svenskt Näringsliv samt vice ordförande i WorldSkills och Tobias Baudin, förste vice ordförande i LO samt styrelseledamot i WorldSkills Sweden.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement och övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Prenumerera

Du kan prenumerera på ditt urval på två sätt:

Totalt 1467 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida