Utbildnings­departementet

Utbildningsdepartementet ansvarar för regeringens utbildnings-, forsknings- och ungdomspolitik. Departementet arbetar med frågor som exempelvis handlar om skolresultat, lärarnas villkor, studiefinansiering och levnadsvillkor för unga.

Ansvariga statsråd

Gustav Fridolin Utbildnings­minister
Helene Hellmark Knutsson Minister för högre utbildning och forskning
Anna Ekström Gymnasie- och kunskapslyfts­minister

Aktuellt från Utbildningsdepartementet

 • Anna Ekström lyckönskar Yrkeslandslaget inför Yrkes-EM

  Anna Ekström med Yrkeslandslaget
  Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister, tillsammans med Yrkeslandslaget. Foto: Simon Boström/Regeringskansliet

  Under fredagen var Yrkeslandslaget i Stockholm för en samling inför Yrkes-EM i Göteborg 1–3 December. Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström mötte landslaget under eftermiddagen för att önska dem lycka till.

 • Uttalande av utbildningsminister Gustav Fridolin med anledning av årsdagen för skolattacken i Trollhättan

  Gustav Fridolin tänder ett ljus vid minnesplats.
  - Vi står tillsammans med Trollhättan, säger Gustav Fridolin. Foto: Mikaela Kotschack/Regeringskansliet

  Ett år har gått sedan den fruktansvärda attacken mot Kronans skola. Ikväll möts Trollhättan för att minnas, hedra och visa att man kan hämnas med kärlek.

Illustration: Regeringskansliet

Förslag till Lagrådet om försöksverksamhet med betyg från årskurs 4

Regeringen har i dag beslutat om en lagrådsremiss som innebär att högst 100 av landets cirka 3 600 skolor med mellanstadium ska kunna bedriva försöksverksamhet med betyg från årskurs 4. Försöksverksamheten är en överenskommelse mellan regeringen, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Helene Hellmark Knutsson vid regionalt dialogseminarium i Uppsala
Helene Hellmark Knutsson vid regionalt dialogseminarium i Uppsala. Foto: Klas-Herman Lundgren/Regeringskansliet

Helene Hellmark Knutsson anordnade regional dialog om lärarförsörjningen i Uppsala

Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, höll i veckan det fjärde regionala dialogseminariet om hur Sverige ska möta behoven av lärare både nu och framöver. Seminariet hölls i Uppsala och samlade ett 50-tal företrädare för kommuner, studentkårer, fackförbund och lärarutbildare. Framöver kommer fler seminarier att anordnas men redan nu har Helene börjat få en bild över hur det ser ut i kommunerna.

Gymnasie- och kunskapslyfts­minister Anna Ekström med politiker i Borås.
Från vänster: Tom Andersson (MP), Ulf Olsson (S), Gymnasie- och kunskapslyfts­minister Anna Ekström, Annette Carlson (M) och Morgan Hjalmarsson (L). Foto: Maria Karlsson/Borås stad

Anna Ekström besökte Borås och Ericsson

Den 12 oktober besökte gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström Borås med anledning av det sparpaket som företaget Ericsson aviserat. Gymnasie- och kunskapslyftsministern mötte kommunalråd, fackföreningar och representanter för Ericsson under dagen.

Illustration: Regeringskansliet

Samtliga Sveriges kommuner tar del av lågstadiesatsningen

Regeringens satsningar på fler anställda i förskoleklass, lågstadiet och fritidshem har mött stort intresse. När Statens skolverk i dag redovisar hur ansökningarna sett ut visar de att samtliga landets 290 kommuner kommer ta del av satsningen även i år. För läsåret 2016/17 är satsningarna utökade till totalt 2,8 miljarder och innefattar nu även att fritidshemmen får omkring en halv miljard kronor för fler anställda.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 2040 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida