Utbildnings­departementet

Utbildningsdepartementet ansvarar för regeringens utbildnings-, forsknings- och ungdomspolitik. Departementet arbetar med frågor som exempelvis handlar om skolresultat, lärarnas villkor, studiefinansiering och levnadsvillkor för unga.

Ansvariga statsråd

Gustav Fridolin Utbildnings­minister
Helene Hellmark Knutsson Minister för högre utbildning och forskning
Anna Ekström Gymnasie- och kunskapslyfts­minister

Aktuellt från Utbildningsdepartementet

  • Gustav Fridolin deltar vid lanseringen av UNFPA:s årliga rapport

    Fredagen den 21 oktober, deltar utbildningsminister Gustav Fridolin vid den svenska lanseringen av UNFPA:s, FN:s befolkningsfonds, årliga rapport. Rapporten fokuserar i år på 10-åriga flickors rättigheter, behov och deras roll för att uppnå de globala utvecklingsmålen.

  • Förslag till Lagrådet om försöksverksamhet med betyg från årskurs 4

    Illustration: Regeringskansliet

    Regeringen har i dag beslutat om en lagrådsremiss som innebär att högst 100 av landets cirka 3 600 skolor med mellanstadium ska kunna bedriva försöksverksamhet med betyg från årskurs 4. Försöksverksamheten är en överenskommelse mellan regeringen, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Helene Hellmark Knutsson vid regionalt dialogseminarium i Uppsala
Helene Hellmark Knutsson vid regionalt dialogseminarium i Uppsala. Foto: Klas-Herman Lundgren/Regeringskansliet

Helene Hellmark Knutsson anordnade regional dialog om lärarförsörjningen i Uppsala

Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, höll i veckan det fjärde regionala dialogseminariet om hur Sverige ska möta behoven av lärare både nu och framöver. Seminariet hölls i Uppsala och samlade ett 50-tal företrädare för kommuner, studentkårer, fackförbund och lärarutbildare. Framöver kommer fler seminarier att anordnas men redan nu har Helene börjat få en bild över hur det ser ut i kommunerna.

Gymnasie- och kunskapslyfts­minister Anna Ekström med politiker i Borås.
Från vänster: Tom Andersson (MP), Ulf Olsson (S), Gymnasie- och kunskapslyfts­minister Anna Ekström, Annette Carlson (M) och Morgan Hjalmarsson (L). Foto: Maria Karlsson/Borås stad

Anna Ekström besökte Borås och Ericsson

Den 12 oktober besökte gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström Borås med anledning av det sparpaket som företaget Ericsson aviserat. Gymnasie- och kunskapslyftsministern mötte kommunalråd, fackföreningar och representanter för Ericsson under dagen.

Illustration: Regeringskansliet

Samtliga Sveriges kommuner tar del av lågstadiesatsningen

Regeringens satsningar på fler anställda i förskoleklass, lågstadiet och fritidshem har mött stort intresse. När Statens skolverk i dag redovisar hur ansökningarna sett ut visar de att samtliga landets 290 kommuner kommer ta del av satsningen även i år. För läsåret 2016/17 är satsningarna utökade till totalt 2,8 miljarder och innefattar nu även att fritidshemmen får omkring en halv miljard kronor för fler anställda.

Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning.
Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning. Foto: Mikael Lundgren/Regeringskansliet

Lärosäten ska starta kompletterande utbildningar för personer med utländsk examen

Regeringen har gett flera universitet och högskolor i uppdrag att bygga upp nya kompletterande utbildningar för personer med utländsk examen till apotekare, arkitekt, barnmorska, biomedicinsk analytiker, ekonom, fysioterapeut, ingenjör, psykolog, sjuksköterska, socionom och systemvetare.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 2037 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida