Utbildnings­departementet

Utbildningsdepartementet ansvarar för regeringens utbildnings-, forsknings- och ungdomspolitik. Departementet arbetar med frågor som exempelvis handlar om skolresultat, lärarnas villkor, studiefinansiering och levnadsvillkor för unga.

Ansvariga statsråd

Gustav Fridolin Utbildnings­minister
Helene Hellmark Knutsson Minister för högre utbildning och forskning
Anna Ekström Gymnasie- och kunskapslyfts­minister

Aktuellt från Utbildningsdepartementet

  • Samlade budgetinvesteringar inom utbildningsområdet

    Foto: Folio bildbyrå

    Investeringar för ökad kvalitet och fler anställda i skolan, fler platser på lärarutbildningarna, stöd till förskolor och skolor som har svåra förutsättningar och ett stärkt kunskapslyft genom en utökad satsning på yrkesvux och lärlingsvux. Det är några av de satsningar på utbildning som regeringen avser att göra utifrån budgetpropositionen för 2017.

  • 2,8 miljarder kronor i höjda anslag till svensk forskning

    Foto: IBL bildbyrå/Folio bildbyrå

    Sverige ska vara en ledande kunskapsnation och ett av världens främsta forsknings- och innovationsländer. Därför investerar regeringen i att bygga ett modernt kunskapssamhälle med högkvalitativ forskning som stärker närings- och samhällslivet i hela Sverige. I budgetpropositionen föreslår regeringen därför att de årliga anslagen till forskning succesivt höjs med 2 815 miljoner kronor SEK.

Illustration: Regeringskansliet

Jan-Eric Gustafsson blir ny ordförande i Skolkommissionen

Utbildningsminister Gustav Fridolin har beslutat att utse ledamoten av Skolkommissionen professor Jan-Eric Gustafsson till ny ordförande.

en lastbil kör med hjälp av elkraft
Här testas elkraft på väg för tunga transporter. Foto: Region Gävleborg

845 miljoner kronor till en kraftsamling för innovation

Sverige är ett av världens mest innovativa och konkurrenskraftiga länder. Men konkurrensen hårdnar. Allt fler länder kan erbjuda attraktiva miljöer för globala kunskapsbaserade företag. För att Sverige ska behålla sin framskjutna position som forsknings- och innovationsland krävs fokus på att få ut mer innovation, fler innovativa tillväxtföretag och fler jobb ur de investeringar som staten gör i forskning och utveckling. Detta så att fler svenska innovationer kan komma till nytta och bidra till hållbar tillväxt. Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2017, 845 miljoner kronor till en kraftsamling för innovation.

Erik Nilsson
Statssekreterare Erik Nilsson Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Erik Nilsson - statssekreterare hos Anna Ekström

Erik Nilsson har i dag fått uppdraget att vara statssekreterare hos gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström. Erik Nilsson kommer närmast från Arbetsmarknadsdepartementet där han varit statssekreterare hos arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson.

Anna Ekström och Stefan Löfven
Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström och statsminister Stefan Löfven i riksdagen. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Anna Ekström ny gymnasie- och kunskapslyftsminister

Anna Ekström har i dag utsetts till gymnasie- och kunskapslyftsminister. Hon kommer närmast från en befattning som generaldirektör vid Skolverket.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 1987 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida