Migration och asyl

Svensk migrations- och asylpolitik omfattar flykting- och invandringspolitik, återvändande, stöd för återvandring och kopplingen mellan migration och utveckling. Den inbegriper även samarbetet på internationell nivå kring dessa frågor. Området omfattar också frågor om svenskt medborgarskap.

Ansvariga för migration och asyl

Ansvarigt statsråd

Morgan Johansson, Justitie- och migrations­minister
Morgan Johansson Justitie- och migrations­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om migration och asyl

Regeringens åtgärder för ett bättre fungerande återvändande

Torsdagen den 27 april presenterade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och inrikesminister Anders Ygeman regeringens åtgärder för ett bättre fungerande återvändande.

Ett sammanhållet mottagande med tidsbegränsade uppehållstillstånd

Det är viktigt att behålla kontinuitet och ordning i mottagandet av asylsökande och nyanlända. Förslagen innebär att de tidsbegränsade uppehållstillstånden inte orsakar glapp i olika välfärdssystem.

Studerande på gymnasienivå ska kunna få längre uppehållstillstånd

Regeringen föreslår att unga nyanlända som studerar på gymnasial nivå ska kunna få längre uppehållstillstånd än vad de annars hade fått. Förslagen aviserades förra våren i propositionen om den tillfälliga lagen. Syftet med det här förslaget är att uppmuntra unga nyanlända att genomgå utbildning på gymnasial nivå.

Avtal mellan Sverige och Afghanistan om återtagande

Sverige och Afghanistan har den 5 oktober 2016 ingått ett samförståndsavtal om återtagande av personer som har fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 776 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida