Social­departementet

Socialdepartementet ansvarar för frågor som rör samhällets välfärd. De handlar om att främja människors hälsa och samtidigt se till att sjuka får den vård de behöver. De omfattar försäkringar för att människor ska vara ekonomiskt trygga när de är sjuka, äldre eller när barnen är små. Omsorg om personer med sociala svårigheter, med funktionsnedsättning eller äldre ingår också. Dessutom arbetar departementet med rättigheter för barn och för personer med funktionsnedsättning och med jämställdhet mellan kvinnor och män.

Ansvariga statsråd

Annika Strandhäll Socialförsäkrings­minister
Gabriel Wikström Folkhälso-, sjukvårds- och idrotts­minister
Åsa Regnér Barn-, äldre- och jämställdhets­minister

Aktuellt från Socialdepartementet

  • Strandhäll kommenterar pensionsutvecklingen

    Illustration: Regeringskansliet

    Idag har Pensionsmyndigheten meddelat att inkomstpensionen och tilläggspensionen kommer att höjas med 4,2 % år 2016.

  • Åsa Regnér tar emot betänkandet Barns och ungas rätt vid tvångsvård

    Vid en filmad pressträff i dag presenterade utredaren Håkan Ceder förslag till ny LVU – lag med särskilda bestämmelser om vård av unga. Utredningens syfte har varit att stärka barns rätt och rättsäkerheten i samband med tvångsvård av barn och unga.

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström
Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström Foto: Lotta Ilona Häyrynen/Regeringskansliet

Uppdrag till IVO: Stärkt samverkan med fokus på patienterna

– Det är viktigt att informationen från de klagomål som kommer till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) tillvaratas ordentligt. Med det här vill vi höja kvaliteten, arbeta mer förebyggande och därmed också förbättra för patienterna, säger folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström.

Längst fram i en presskonferens lokal står ministrarna Morgan Johansson, Åsa Regnér och Alice Bah Kuhnke. I förgrunden syns ryggarna på personer som sitter och lyssnar på dem.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke presenterar ett åtgärdspaket för utsatta EU-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige. Foto: Regeringskansliet

Regeringen bekämpar utsatthet och tiggeri

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér, justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke presenterade ett åtgärdspaket för utsatta EU-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige.

Foto: Regeringskansliet

Åsa Regnér medverkade i nationell lansering av HeForShe

Jämställdhetsminister Åsa Regnér talade vid lanseringen av FN:s globala jämställdhetsprojekt HeForShe i Sverige. – Vi ser jämställdhetsfrågorna som en motor för hela samhällsutvecklingen och det handlar om rättigheter men det är inte en present till kvinnor när de börjar gnälla.

Intervju med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och biståndsminister Isabella Lövin.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll och biståndsminister Isabella Lövin. Foto: Mats Bäckelin/Regeringskansliet

Svensk välfärd på export

Regeringen presenterar idag ett initiativ för ett stärkt fokus på socialförsäkringar i arbetet för att minska fattigdomen i världen. Initiativet innebär att Sverige ska sprida erfarenheter och expertis kring välfärdssystem inom internationella forum. - För 100 år sedan var Sverige ett av Europas fattigaste länder. Idag är vi ett av världens mest välmående. Vår välfärdsmodell hade en nyckelroll i den utvecklingen. Vi vill att fler länder ska göra samma resa, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement och övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Prenumerera

Du kan prenumerera på ditt urval på två sätt:

Totalt 2317 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida