Social­departementet

Socialdepartementet ansvarar för frågor som rör samhällets välfärd. De handlar om att främja människors hälsa och samtidigt se till att sjuka får den vård de behöver. De omfattar försäkringar för att människor ska vara ekonomiskt trygga när de är sjuka, äldre eller när barnen är små. Omsorg om personer med sociala svårigheter, med funktionsnedsättning eller äldre ingår också. Dessutom arbetar departementet med rättigheter för barn och för personer med funktionsnedsättning och med jämställdhet mellan kvinnor och män.

Ansvariga statsråd

Annika Strandhäll Socialförsäkrings­minister
Gabriel Wikström Folkhälso-, sjukvårds- och idrotts­minister
Åsa Regnér Barn-, äldre- och jämställdhets­minister

Aktuellt från Socialdepartementet

  • Jämställdhetspolitiken behöver tydligare styrning

    I dag överlämnade Jämställdhetsutredningen sitt betänkande till jämställdhetsminister Åsa Regnér. Trots att utvecklingen har gått framåt på en del områden, visar utredningen att det kvarstår många utmaningar för att samhället ska bli jämställt. Mäns våld mot kvinnor har inte minskat och arbetsmarknaden är fortfarande i hög grad könsuppdelad. Utredningen bedömer att en jämställdhetsmyndighet behövs samt nya mål för jämställdhetspolitiken.

  • Bostäder att bo kvar i

    Måndagen den 5 oktober tog äldreminister Åsa Regnér och bostadsminister Mehmet Kaplan emot utredningen Bostäder att bo kvar i. Bygg för gemenskap i tillgänglighetssmarta boendemiljöer. - Det är angeläget att öka antalet bostäder för äldre. Det gynnar särskilt äldre kvinnor, sa Åsa Regnér.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson samtalar med österrikiske kollegan vid EPSCO-rådet i Luxemburg 5 oktober
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson samtalar med österrikiske kollegan vid EPSCO-rådet i Luxemburg den 5 oktober. Foto: Europeiska unionens råd

EU-möte med fokus på social utveckling i Europa

Ministrarna i EU med ansvar för sysselsättning och socialpolitik sammanträdde i Luxemburg den 5 oktober. Vid rådsmötet höll ministrarna en policydebatt under rubriken Social styrning i ett Europa för alla. Sverige representerades av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Anders Ygeman och Åsa Regnér står vid pulpeter vid presskonferensen
Regeringen presenterade ett antal åtgärder med anledning av flyktingsituationen. Foto: Regeringskansliet

Regeringen presenterade åtgärder med anledning av flyktingsituationen

I dag presenterade inrikesminister Anders Ygeman och barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér ett antal nya förslag med anledning av flyktingsituationen vid en webbutsänd pressträff i Rosenbad.

Foto: Christian Ferm/Folio bildbyrå

Reformer för ökad välfärd och trygghet

Regeringen ger i budgetpropositionen för 2016 en rad förslag som ska öka välfärden och tryggheten i Sverige. Flera av förslagen ska också leda till ökad jämställdhet, vilket är högt prioriterat av Sveriges första feministiska regering. Här kan du läsa om några av förslagen inom Socialdepartementets ansvar.

Illustration: Regeringskansliet

Åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro

Sedan år 2010 har sjukfrånvaron ökat med nästan 70 procent samtidigt som utgifterna för sjukförsäkringen ökat med 11 miljarder mellan åren 2010 och 2014. För att bryta utvecklingen har regeringen presenterat ett åtgärdsprogram som socialförsäkringsministern berättar om i en filmad presskonferens.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement och övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Prenumerera

Du kan prenumerera på ditt urval på två sätt:

Totalt 2462 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida