Social­departementet

Socialdepartementet ansvarar för frågor som rör samhällets välfärd. De handlar om att främja människors hälsa och samtidigt se till att sjuka får den vård de behöver. De omfattar försäkringar för att människor ska vara ekonomiskt trygga när de är sjuka, äldre eller när barnen är små. Omsorg om personer med sociala svårigheter, med funktionsnedsättning eller äldre ingår också. Dessutom arbetar departementet med rättigheter för barn och för personer med funktionsnedsättning och med jämställdhet mellan kvinnor och män.

Ansvariga statsråd

Annika Strandhäll Socialförsäkrings­minister
Gabriel Wikström Folkhälso-, sjukvårds- och idrotts­minister
Åsa Regnér Barn-, äldre- och jämställdhets­minister

Aktuellt från Socialdepartementet

  • Rundabordssamtal om kompetensförsörjning och e-hälsa

    Deltagare vid rundabarordssamtal. I mitten sitter Gabriel Wikström.
    Vid diskussionerna på länsstyrelsen i Visby konstaterade deltagarna att det fanns en del att lära från både andra länder och andra samhällsektorer. Det är viktigt att bli överens om hur området e-hälsa mer konkret kan utvecklas. Foto: Regeringskansliet

    Under Almedalsveckan ledde folkhälso- sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström rundabordsmöten om kompetensförsörjning i sjukvården och e-hälsa.

  • Åsa Regnér tar emot betänkandet Barns och ungas rätt vid tvångsvård

    Vid en filmad pressträff i dag presenterade utredaren Håkan Ceder förslag till ny LVU – lag med särskilda bestämmelser om vård av unga. Utredningens syfte har varit att stärka barns rätt och rättsäkerheten i samband med tvångsvård av barn och unga.

Längst fram i en presskonferens lokal står ministrarna Morgan Johansson, Åsa Regnér och Alice Bah Kuhnke. I förgrunden syns ryggarna på personer som sitter och lyssnar på dem.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke presenterar ett åtgärdspaket för utsatta EU-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige. Foto: Regeringskansliet

Regeringen bekämpar utsatthet och tiggeri

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér, justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke presenterade ett åtgärdspaket för utsatta EU-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige.

Foto: Regeringskansliet

Åsa Regnér medverkade i nationell lansering av HeForShe

Jämställdhetsminister Åsa Regnér talade vid lanseringen av FN:s globala jämställdhetsprojekt HeForShe i Sverige. – Vi ser jämställdhetsfrågorna som en motor för hela samhällsutvecklingen och det handlar om rättigheter men det är inte en present till kvinnor när de börjar gnälla.

Välbesökt seminarium om pensioner
Pensionsseminarium den 17 juni 2015. Foto: Roger Dahlberg/Regeringskansliet

Seminarium: Vägar till ett längre arbetsliv

Den 17 juni arrangerade Pensionsgruppen seminariet "Vägar till ett längre arbetsliv". Den stigande medellivslängden innebär nya utmaningar för framtidens pensioner och välfärd. På seminariet diskuterades hur vi går vidare för att nå de fler arbetade timmar som behövs för att matcha ett längre liv.

Illustration: Regeringskansliet

Regeringen satsar på kvalitet och bemanning i äldreomsorgen

Regeringen har utsett Susanne Rolfner Suvanto till särskild utredare för att ta fram ett förslag till en nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen. Socialstyrelsen ska dessutom följa upp och administrera regeringens tillfälliga satsning på en ökad bemanning i äldreomsorgen under perioden 2015 till 2018.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement och övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Prenumerera

Du kan prenumerera på ditt urval på två sätt:

Totalt 2300 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida