Social­departementet

Socialdepartementet ansvarar för frågor som rör samhällets välfärd. De handlar om att främja människors hälsa och samtidigt se till att sjuka får den vård de behöver. De omfattar försäkringar för att människor ska vara ekonomiskt trygga när de är sjuka, äldre eller när barnen är små. Omsorg om personer med sociala svårigheter, med funktionsnedsättning eller äldre ingår också. Dessutom arbetar departementet med rättigheter för barn och för personer med funktionsnedsättning och med jämställdhet mellan kvinnor och män.

Ansvariga statsråd

Annika Strandhäll Socialförsäkrings­minister
Gabriel Wikström Folkhälso-, sjukvårds- och idrotts­minister
Åsa Regnér Barn-, äldre- och jämställdhets­minister

Aktuellt från Socialdepartementet

  • Ann-Marie Begler blir Försäkringskassans nya generaldirektör

    Den 27 augusti klockan 12.00 presenterade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll en ny generaldirektör för Försäkringskassan. Här kan du ta del av webbsändningen.

  • En kommission för jämlik hälsa

    Gruppfoto av samtliga medlemmar i Kommissionen för jämlik hälsa
    Gruppbild tillsammans med statsrådet Gabriel Wikström inför Kommissionen för jämlik hälsas första möte. Stående i bakre raden från vänster ses: Ing-Marie Wieselgren, Denny Vågerö, Margareta Kristenson, Per Nilsson, Maria Albin, Per-Olof Östergren, Gabriel Wikström, Ingvar Nilsson. Sittande från vänster: Åke Bergmark, Laura Hartman, Anna Sjögren, Olle Lundberg (ordf.) Foto: Christine Olsson, TT

    Regeringen har utsett professor Olle Lundberg att leda den kommission för jämlik hälsa som aviserades i regeringsförklaringen. Kommissionens uppgift är att lämna förslag som kan bidra till att hälsoklyftorna i samhället minskar.

Foto: Johner

Samarbete för att motverka antibiotikaresistens

Ökad förekomst och snabb spridning av antibiotikaresistenta bakterier och andra mikroorganismer är ett växande globalt hälsohot och sedan länge en angelägen fråga för Sverige. Världshälsoförsamlingen i Genève har nyligen antagit en global plan för att hantera de ökade riskerna och i Sverige pågår blocköverskridande samtal för förnyelse av den svenska strategin mot antibiotikaresistens.

Åsa Regnér sitter vid ett bord där det står kaffe, juice och i förgrunden syns en mikrofon
Vid regeringens pressfika den 6 augusti berättade äldreminister Åsa Regnér om den "äldreresa" hon kommer att göra i Sverige. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Äldreministern på turné i Sverige

Under det kommande halvåret kommer äldreminister Åsa Regnér åka på turnén Äldreresan för att besöka ett antal kommuner och uppmärksamma frågor som rör äldreområdet.

Illustration: Regeringskansliet

Strandhäll kommenterar pensionsutvecklingen

Pensionsmyndigheten har meddelat att inkomstpensionen och tilläggspensionen kommer att höjas med 4,2 % år 2016. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll kommenterar.

Längst fram i en presskonferens lokal står ministrarna Morgan Johansson, Åsa Regnér och Alice Bah Kuhnke. I förgrunden syns ryggarna på personer som sitter och lyssnar på dem.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke presenterar ett åtgärdspaket för utsatta EU-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige. Foto: Regeringskansliet

Regeringen bekämpar utsatthet och tiggeri

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér, justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke presenterade ett åtgärdspaket för utsatta EU-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement och övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Prenumerera

Du kan prenumerera på ditt urval på två sätt:

Totalt 2350 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida