Sverige i EU

EU-medlemskapet innebär att Sverige direkt påverkar och påverkas av beslut som tas i EU. Regeringens roll i EU-arbetet består främst i att företräda Sverige i Europeiska rådet och Europeiska unionens råd.

Aktuellt

Illustration: EU-kommissionen i Sverige

Regeringen deltar på Europadagen 2016 i Stockholm

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och Hans Dahlgren, statssekreterare för utrikes- och EU-frågor hos statsminister Stefan Löfven, deltar den 9 maj på Europadagen i Stockholm 2016. Ylva Johansson medverkar i seminariet ”Hotar EU den svenska modellen?” och Hans Dahlgren i seminariet ”EU-samarbetet 2016: Framgångar och utmaningar”.

Anders Ygeman blir intervjuad.
Inrikesminister Anders Ygeman intervjuas i samband med tidigare EU-rådsmöte. Foto: Helena Zimmerdahl/Sveriges EU-representation

Lagförslag om smarta gränser och reformering av EU:s asylsystem på rådet för rättsliga och inrikes frågor

När rådet för rättsliga och inrikes frågor möttes i Luxemburg 21 april diskuterades för första gången lagförslaget om så kallade smarta gränser. På dagordningen stod också en reformering av EU:s asylsystem. Rådet antog lagstiftningsakten för direktivet om passageraruppgifter, PNR. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och inrikesminister Anders Ygeman deltog i rådsmötet.

Försvarsminister Peter Hultqvist på FAC-möte i Luxemburg
Försvarsminister Peter Hultqvist på FAC-möte i Luxemburg. Foto: Per Sandström/Regeringskansliet

EU:s försvarsministrar diskuterade hybridhot och stöd för säkerhet

Försvarsminsiter Peter Hultqvist deltog den 19 april på Rådet för utrikesfrågor (försvar), FAC, i Luxemburg. Vid mötet diskuterades kapacitetsbyggande till stöd för säkerhet och utveckling samt hybridhot.

Mål och strategier

Regeringens EU-prioriteringar 2016

Under 2016 prioriterar regeringen i EU-arbetet särskilt och är pådrivande avseende ett socialt Europa för jobb och tillväxt, en ambitiös klimat-, energi och miljöpolitik, samt en solidarisk flykting- och migrationspolitik och en säker omvärld.

Europa 2020-strategin

EU:s gemensamma tillväxt- och sysselsättningsstrategi (Europa 2020) ska få fart på medlemsstaternas ekonomier i syfte att skapa ökad tillväxt och fler jobb. Strategin har tre övergripande prioriteringar: smart tillväxt, hållbar tillväxt och tillväxt för alla.

EU:s Östersjöstrategi

EU:s strategi för Östersjöregionen (EUSBSR) är ett samarbete mellan EU:s länder runt Östersjön. Strategin har tre huvudsakliga mål: rädda havsmiljön, länka samman regionen och öka välståndet.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök