Sverige i EU

EU-medlemskapet innebär att Sverige direkt påverkar och påverkas av beslut som tas i EU. Regeringens roll i EU-arbetet består främst i att företräda Sverige i Europeiska rådet och Europeiska unionens råd.

Aktuellt

Näringsminister Mikael Damberg vid ett tidigare rådsmöte
Näringsminister Mikael Damberg vid ett tidigare rådsmöte i Bryssel. Foto: Europeiska unionens råd

Förslag om bättre tillgång till online-tjänster vid resa

Rådet ska enas om förslaget om att säkerställa EU-konsumenters tillgång till online-tjänster vid utlandsviselse. Det gäller till exempel abonnemang på film, sport och musik. Rådet möts i Bryssel den 26-27 maj och behandlar konkurrenskraft, EU:s inre marknad, innovation och forskning. Statssekreterarna Eva Lindström och Karin Röding representerar Sverige.

Magdalena Andersson
Finansminister Magdalena Andersson i samtal med sin nederländske ministerkollega Jeroen Djisselbloem som under Nederländernas EU-ordförandeskap under första halvan av 2016 är ordförande för Ekofin. Foto: Europeiska unionens råd

Skatteflykt, momsbedrägerier och den europeiska planeringsterminen på Ekofins majmöte

När EU:s finansministrar, Ekofin, träffas den 25 maj står både skattefrågor och den europeiska planeringsterminen på dagordningen. Frågorna handlar bland annat om att motverka skatteflykt och momsbedrägerier. Den europeiska planeringsterminen med rekommendationer baserade på kommissionens ekonomiska landanalyser kommer också att behandlas. Finansminister Magdalena Andersson representerar Sverige.

Margot Wallström
Utrikesminister Margot Wallström intervjuas av svenska journalister i Bryssel i samband med ett möte med EU:s utrikesråd tidigare i vår. Foto: EU-representationen/ Anna Lund

Strategi för Syrien/Irak/Daesh i fokus på EU:s utrikesministermöte

Utrikesrådet, som möts i Bryssel 23 maj, förväntas diskutera EU:s regionala strategi för Syrien/Irak/Daesh. På dagordningen står även diskussioner om externa aspekter av migration, inklusive flyktingsituationen i Europa. I anslutning till utrikesrådet sker även ett utrikesministermöte inom ramen för Östliga partnerskapet.

Mål och strategier

Regeringens EU-prioriteringar 2016

Under 2016 prioriterar regeringen i EU-arbetet särskilt och är pådrivande avseende ett socialt Europa för jobb och tillväxt, en ambitiös klimat-, energi och miljöpolitik, samt en solidarisk flykting- och migrationspolitik och en säker omvärld.

Europa 2020-strategin

EU:s gemensamma tillväxt- och sysselsättningsstrategi (Europa 2020) ska få fart på medlemsstaternas ekonomier i syfte att skapa ökad tillväxt och fler jobb. Strategin har tre övergripande prioriteringar: smart tillväxt, hållbar tillväxt och tillväxt för alla.

EU:s Östersjöstrategi

EU:s strategi för Östersjöregionen (EUSBSR) är ett samarbete mellan EU:s länder runt Östersjön. Strategin har tre huvudsakliga mål: rädda havsmiljön, länka samman regionen och öka välståndet.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök