Sverige i EU

EU-medlemskapet innebär att Sverige direkt påverkar och påverkas av beslut som tas i EU. Regeringens roll i EU-arbetet består främst i att företräda Sverige i Europeiska rådet och Europeiska unionens råd.

Aktuellt

Möte i Europabyggnaden i Bryssel
Ministerrådsmöte i Europabyggnaden i Bryssel. Foto: Europeiska rådet

Ministerrådet beslutar om EU-strategi för utvecklingssamarbete

Ministrarna för utvecklingsfrågor träffas i Bryssel 11 december för att ta beslut om en omarbetad strategi för handelsrelaterat utvecklingssamarbete.

Sven-Erik Bucht
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht företräder Sverige när EU-ländernas jordbruks- och fiskeriministrar träffas i Bryssel 11-12 december. En inledande diskussion om jordbrukspolitiken efter 2020 står på dagordningen liksom fiskekvoter och det kritiska läget för ålen. Foto: Europeiska rådet

Jordbrukspolitiken efter 2020 och fiske i Atlanten och Nordsjön

Vid Agrifish-rådets möte 11-12 december träffas EU-ländernas jordbruks- och fiskeriministrar för att diskutera inriktningen på EU:s jordbrukspolitik efter 2020. De ska också komma överens om fiskekvoter.

Möte pågår i Europabyggnaden
Förberedelser inför Europeiska rådet och prioriteringarna i EU-kommissionens arbetsprogram för 2018 står på Allmänna rådets dagordning 12 december. Foto: Europeiska unionens råd

Europeiska rådet, EU-prioriteringar och brexit på Allmänna rådets möte

På Allmänna rådets möte i Bryssel 12 december kommer ministrarna att förbereda det kommande Europeiska rådet och diskutera prioriteringarna i EU-kommissionens arbetsprogram för 2018. De kommer även att diskutera ett utkast till riktlinjer för den andra etappen i brexitförhandlingarna.

Mål och strategier

Europa 2020-strategin

Europa 2020 är EU:s gemensamma strategi för tillväxt och sysselsättning. Strategin har tre övergripande prioriteringar: smart tillväxt, hållbar tillväxt och tillväxt för alla. En viktig del av Europa 2020-strategin är kvantitativa mål på EU-nivå inom fem områden: sysselsättning, social delaktighet, utbildning, forskning och utveckling samt klimat och energi.

EU:s Östersjöstrategi

EU:s strategi för Östersjöregionen (EUSBSR) är ett samarbete mellan EU:s länder runt Östersjön. Strategin har tre huvudsakliga mål: rädda havsmiljön, länka samman regionen och öka välståndet.

Arbete för ökad delaktighet i EU

EU- och handelsminister Ann Linde bedriver ett arbete för att stärka delaktigheten, kunskapen och engagemanget kring EU-relaterade frågor i Sverige. I samarbete med relevanta aktörer i samhället skapar regeringen bättre förutsättningar för medborgare att delta i EU-arbetet och påverka beslut som fattas på EU-nivå.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 2884 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida