Sverige i EU

EU-medlemskapet innebär att Sverige direkt påverkar och påverkas av beslut som tas i EU. Regeringens roll i EU-arbetet består främst i att företräda Sverige i Europeiska rådet och Europeiska unionens råd.

EU-handslag för ökad delaktighet

  • EU-handslag för ökad delaktighet

    Den 7 december ingick EU- och handelsminister Ann Linde två EU-handslag. Ett med LO, TCO, Saco, Sveriges Kommuner och Landsting, Svenskt Näringsliv, och Arbetsgivarverket och ett med Europaparlamentet och EU-kommissionens kontor i Sverige. Handslagen är startskottet på ett arbete för att stärka delaktigheten, kunskapen och engagemanget i Sverige när det gäller frågor som beslutas på EU-nivå.

Aktuellt

Infrastrukturminister Anna Johansson på rådsmöte i Bryssel 1 december 2016
Jämställdhet på transportområdet är en prioriterad fråga, säger infrastrukturminister Anna Johansson. "Vi stöder kommissionens arbete med Women in Transport". På bilden tillsammans med ambassadör Åsa Webber. Foto: Europeiska unionens råd

Bättre säkerhet inom EU:s transportsektor

EU:s transportministrar nådde en överenskommelse om nya regler för den civila luftfarten och för passagerarfartyg. I förslaget ingår för första gången säkerhetsregler för drönare. På rådsmötet i Bryssel den 1 december behandlades även jämställdhet på transportområdet.

Inrikesminister Anders Ygeman intervjuas i samband med ett tidigare rådsmöte.
Inrikesminister Anders Ygeman deltar i mötet, som äger rum i Bryssel 8 och 9 december 2016. Bilden är tagen i samband med ett tidigare rådsmöte. Foto: EU-representationen

EU:s justitie- och inrikesministrar möts i Bryssel 8-9 december

Rådet för rättsliga och inrikes frågor kommer bland annat att behandla frågor som rör åtgärder för att bekämpa bedrägerier mot EU-budgeten, reform av det europeiska asylsystemet samt åtgärder för att bekämpa terrorism.

Utrikesminister Margot Wallström deltar i rådet för utrikes frågor.
Utrikesminister Margot Wallström deltar i rådet för utrikes frågor den 12 december 2016. Fotot är taget vid ett tidigare rådsmöte. Foto: Sveriges representation

Afrika i fokus på EU:s utrikesministermöte

När EU:s utrikesministrar möts i Bryssel i rådet för utrikes frågor 12 december kommer bland annat unionens strategiska relationer med Afrika att tas upp. Läget i Demokratiska republiken Kongo samt migrationsfrågor står också på dagordningen.

Mål och strategier

Regeringens EU-prioriteringar 2016

Under 2016 prioriterar regeringen i EU-arbetet särskilt och är pådrivande avseende ett socialt Europa för jobb och tillväxt, en ambitiös klimat-, energi och miljöpolitik, samt en solidarisk flykting- och migrationspolitik och en säker omvärld.

Europa 2020-strategin

EU:s gemensamma tillväxt- och sysselsättningsstrategi (Europa 2020) ska få fart på medlemsstaternas ekonomier i syfte att skapa ökad tillväxt och fler jobb. Strategin har tre övergripande prioriteringar: smart tillväxt, hållbar tillväxt och tillväxt för alla.

EU:s Östersjöstrategi

EU:s strategi för Östersjöregionen (EUSBSR) är ett samarbete mellan EU:s länder runt Östersjön. Strategin har tre huvudsakliga mål: rädda havsmiljön, länka samman regionen och öka välståndet.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 2235 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida