Sverige i EU

EU-medlemskapet innebär att Sverige direkt påverkar och påverkas av beslut som tas i EU. Regeringens roll i EU-arbetet består främst i att företräda Sverige i Europeiska rådet och Europeiska unionens råd.

Stefan Löfven på presskonferens med Sverigeflaggan och EU-flaggan i bakgrunden.
Statsminister Stefan Löfven representerar Sverige i Europeiska rådet. Foto: Europeiska rådet

Sveriges arbete i Europeiska rådet

Europeiska rådet beslutar om EU:s allmänna politiska riktlinjer och prioriteringar. Statsminister Stefan Löfven representerar Sverige i detta arbete.

Karta över EU-länderna med ringen med EU-stjärnor över.
Samarbetet i Europeiska unionens råd är uppdelat i tio politikområden. Illustration: Regeringskansliet

EU:s politikområden

EU:s medlemsstater samarbetar i Europeiska unionens råd, även kallat rådet. Samarbetet är uppdelat i tio olika politikområden som motsvaras av var sin rådskonstellation.

Aktuella möten

Löfven och Renzi i Bryssel
Statsminister Stefan Löfven och Italiens premiärminister Matteo Renzi Foto: Europeiska unionens råd

Migrationsdiskussion i fokus på toppmöte

EU:s stats- och regeringschefer enades om att ta ytterligare gemensamt ansvar för människor som är på flykt då de träffades i Bryssel den 25-26 juni. Statsministern Stefan Löfven fördömde i anslutning till toppmötet terrorattentaten i Frankrike och Tunisien.

Utrikesminister Margot Wallström i Luxemburg
Utrikesminister Margot Wallström och ambassadör Anders Ahnlid Foto: Europeiska unionens råd

Förlängda sanktioner mot Ryssland och beslut om insats i Medelhavet

Rådet för utrikes frågor fattade den 22 juni beslut om att förlänga EU:s sanktioner mot Ryssland och att lansera EU:s operation i Medelhavet för att motverka flyktingsmugglares illegala verksamhet.

Magdalena Andersson på Ekofin i Luxembrug
Magdalena Andersson i samtal med Litauens finansminister Rimantas Sadzius och Polens finansminister Mateusz Szczurek Foto: Europeiska unionens råd

Åtgärder för att stärka kreditinstitut

EU:s finansministrar enades om ett förslag till bankstrukturreform vid ett möte i Luxemburg den 19 juni. Rådet informerades också om utfallet från förhandlingarna med Europaparlamentet om inrättandet av investeringsfonden Efsi.

Mål och strategier

Övergripande prioriteringar

Regeringens övergripande prioriteringar för EU-arbetet 2015 är: Fler jobb och hållbar tillväxt, Ordning och reda på arbetsmarknaden, En framåtsyftande ambitiös miljö-, energi och klimatpolitik, Ett globalt engagemang och ett säkrare grannskap samt Jämställdhet i centrum.

Europa 2020-strategin

EU:s gemensamma tillväxt- och sysselsättningsstrategi (Europa 2020) ska få fart på medlemsstaternas ekonomier i syfte att skapa ökad tillväxt och fler jobb. Strategin har tre övergripande prioriteringar: smart tillväxt, hållbar tillväxt och tillväxt för alla.

EU:s Östersjöstrategi

EU:s strategi för Östersjöregionen (EUSBSR) är ett samarbete mellan EU:s länder runt Östersjön. Strategin har tre huvudsakliga mål: rädda havsmiljön, länka samman regionen och öka välståndet.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement och övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Prenumerera

Du kan prenumerera på ditt urval på två sätt:

Totalt 1261 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida