EU-representationen
Sveriges representation vid Europeiska unionen

Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen

Representationen är Regeringskansliets förlängda arm i Bryssel. Att få största möjliga genomslag för svenska intressen i EU är den viktigaste uppgiften. Med sina cirka 120 medarbetare är representationen Sveriges största utlandsmyndighet. Här arbetar tjänstemän från Regeringskansliets alla departement.

 • En intensiv period för EU:s utrikespolitik

  • Anna Jardfelt

   EU antog förra året en global strategi. Det är en framgång för regeringen som drivit på i frågan. – För min del känns detta särskilt roligt eftersom jag var med om att ta initiativet till en global strategi redan för flera år sedan som chef för Utrikespolitiska institutet, säger Anna Jardfelt.

   Foto: EU-representationen

  • Anna Jardfelt och Margot Wallström

   Att EU är Sveriges viktigaste utrikespolitiska arena framgår tydligt i regeringens utrikesdeklaration för 2017. EU:s utrikesråd där EU-ländernas utrikesministrar träffas flera gånger per termin är ett viktigt forum för regeringen att vara en stark röst inte minst för mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt. Från vänster ambassadör Anna Jardfelt, utrikesminister Margot Wallström och Anna-Karin Eneström, utrikesråd för politiska frågor.

   Foto: EU-representationen

  • Anna Jardfelt och försvarsminister Peter Hultqvist

   EU stärker samarbetet i försvarsfrågor. - Jag får ofta frågor om vad detta egentligen innebär, men för det militärt alliansfria Sverige såväl som för många andra länder är det så klart viktigt att försvar är en nationell fråga som inte beslutas på EU-nivå, understryker Anna Jardfelt som här ses tillsammans med försvarsminister Peter Hultkvist i ett möte med utrikesrådet i Bryssel.

   Foto: EU-representationen

  • Anna Jardfelt

   Anna Jardfelt cyklar helst till jobbet men från och med september är det slut med det. Då flyttar hon till Nairobi för att arbeta som Sveriges ambassadör i Kenya. - Arbetet i EU:s kommitté för utrikes- och säkerhetspolitik har gett en fantastisk utblick. Det är verkligen en erfarenhet jag kommer att ha stor nytta av, säger Anna Jardfelt som i skrivande stund är en av KUSP:s fem kvinnliga ambassadörer.

   Foto: EU-reopresentationen

  Anna Jardfelt har under tre år drivit regeringens linje i EU:s kommitté för utrikes- och säkerhetspolitik, KUSP. I september lämnar hon jobbet för att bli Sveriges ambassadör i Kenya, eller som hon själv säger, “då lämnar jag förhandlingsrummet för att kliva ut i verkligheten.” Här gör Anna Jardfelt några nedslag i en händelserik period för EU:s utrikes- och säkerhetspolitik.

EU-representationen på Facebook

EU-representationen på Instagram

EU-representationens nyhetsbrev

Aktuellt

Statssekreterare Ulrika Modéer deltog i paneldiskussioner kring temat "investeringar i bistånd är allas business" under European Development Days i Bryssel 7-8 juni.
Statssekreterare Ulrika Modéer deltog i paneldiskussioner kring temat "investeringar i bistånd är allas business" under European Development Days i Bryssel 7-8 juni. Foto: Utrikesdepartementet

Statssekreterare Ulrika Modéer deltog i European Development Days

Under European Development Days, EDD, träffas människor i ledande positioner från hela världen för att utbyta idéer och få ta del av nya innovationer som kan förbättra och effektivisera det internationella biståndet. Från Sverige deltog Ulrika Modéer, statssekreterare vid utrikesdepartementet.

Anna Jardfelt, Tanja Lokshina, Natalia Taubina och Natalia Prilutskaya
Internationell uppmärksamhet då mänskliga rättigheter kränks spelar en oerhört viktig roll. Det var det viktigaste budskapet från människorättsexperterna Tanja Lokshina, Natalia Tubina och Natalia Prilutskaya som informerade om mänskliga rättigheter i Ryssland inbjudna av Anna Jardfelt, ambassadör och Sveriges representant i EU:s kommitté för utrikes- och säkerhetspolitik. Foto: EU-representationen

Experter på mänskliga rättigheter i Ryssland talade på EU-representationen

Situationen för mänskliga rättigheter i Ryssland följs noggrant av EU. Den första juni gästades Sveriges EU-representation av experter från Human Rights Watch, Public Verdict Foundation and Amnesty International som gav sin bild av läget.

Helene Hellmark Knutsson och Gulsun Saglamer, ordförande för EWORA 
- Fortsatt hårt arbete krävs för att skapa en jämställd akademi där all kompetens tas tillvara oavsett kön, påpekade Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, när hon talade för kvinnliga rektorer från hela Europa. På bilden ses Helene Hellmark Knutsson tillsammans med Gulsun Saglamer, ordförande för den europeiska organisationen för kvinnliga rektorer, EWORA. Foto: Regeringskansliet/Klas-Herman Lundgren

Helene Hellmark Knutsson talade för kvinnliga rektorer

Situationen vid högskolor och universitet utmanar med en låg en andel kvinnor i ledande positioner både i Sverige och i Europa. Detta var temat när Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, talade i Bryssel.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök