Demokrati och mänskliga rättigheter

De mänskliga rättigheterna är universella och gäller för alla och envar. De slår fast att alla människor, oavsett land, kultur och sammanhang, är födda fria och lika i värde och rättigheter. Demokratipolitiken omfattar bland annat allmänna val, åtgärder för att stärka och värna individens möjligheter till inflytande samt åtgärder för att främja och säkerställa respekten för de mänskliga rättigheterna.

Ansvariga för demokrati och mänskliga rättigheter

Ansvariga statsråd

Alice Bah Kuhnke Kultur- och demokrati­minister
Utrikesminister Margot Wallström.
Margot Wallström Utrikes­minister

Ansvariga departement

Aktuellt om demokrati och mänskliga rättigheter

 • Seriehjältar – ett sätt att förebygga extremism

  • Suleiman Bakhit presenterade flera exempel på sin serieproduktion, där hjälten utövar sin kraft i att bekämpa terrorism och extremism.

   Foto: Regeringskansliet

  • Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke talade bland annat om regeringens strategiska arbete i att förebygga radikalisering och extremism.

   Foto: Regeringskansliet

  • Suleiman Bakhit, fredskämpe och expert på förebyggande arbete mot extremism, diskuterade hur positiva hjältehistorier kan och måste skapas som motpol till de historier som produceras av extremistgrupper.

   Foto: Regeringskansliet

  Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke bjöd in till en tankeväckande föreläsning med Suleiman Bakhit, fredskämpe och expert på förebyggande arbete mot extremism. Hans vision är att utrota extremism, metoden är serier för barn och ungdomar om superhjältar som gör bra saker. Varför? Hans studier visar att unga extremister världen över delar samma drivkraft; en vilja att bli hjältar.

 • Uppdrag till Myndigheten för tillgängliga medier att fortsätta driva webbplatsen ”Alla väljare” med lättläst nyhetsinformation

  Regeringen uppdrar åt Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) att under 2016 fortsätta driva webbplatsen ”Alla väljare” – www.allaväljare.se – med lättläst nyhetsinformation. Avsikten är att öka möjligheten för personer med lässvårigheter att tillgodogöra sig information och ta del av den politiska debatten under mellanvalsperioden.

Panelen på scenen
Soraya Post, EU-parlamentariker, Jallow Momodou, ordförande för Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa, Petra Kahn Nord, generalsekreterare för Judiska ungdomsförbundet, Aya Mohammed, projektledare för MIO-projektet och Ingrid Lomfors chef och överintendent för Forum för Levande Historia. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

Samling mot rasism – fullsatt seminarium på MR-dagarna

Samling mot rasism var kanske det mest välbesökta seminariet under Mänskliga rättighetsdagarna 2015 i Göteborg. I seminariet deltog, förutom kultur- och demokratiministern, representanter från det civila samhället som arbetar mot afrofobi, antisemitism, antiziganism och islamofobi.

Foto: Regeringskansliet

Förebygga våldbejakande extremism

Regeringen föreslår att arbetet med att förebygga våldsbejakande extremism förstärks med tio miljoner kronor.

Utrikesminister Margot Wallström och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.
Utrikesminister Margot Wallström och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Martina Huber/Sören Andersson

”Ny institution ska skydda de mänskliga rättigheterna”

Att Sverige återkommande har fällts i Europadomstolen för mänskliga rättigheter är allvarligt. Regeringen föreslår nu en ny, oberoende institution som ska granska hur de mänskliga rättigheterna efterlevs i Sverige, skriver utrikesminister Margot Wallström och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Foto: Anna Ekberg/Regeringskansliet

Uppstartsmöte för arbete om mänskliga rättigheter, demokrati och rättstatens principer

12 juni 2015 bjöd utrikesminister Margot Wallström och statssekreterare Ulrika Modéer in det civila samhället för samråd kring den nya skrivelsen om mänskliga rättigheter, demokrati och rättstatens principer som aviserades i utrikesdeklarationen tidigare i år. Skrivelsen kommer att vara vägledande för arbetet med mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i både utrikes- och biståndspolitiken.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement och övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Prenumerera

Du kan prenumerera på ditt urval på två sätt:

Totalt 1076 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida