Utrikes­departementet

UD ansvarar för Sveriges förbindelser med andra länder och internationella organisationer och för bistånds- och internationell handelspolitik. UD utgör tillsammans med cirka 100 utlandsmyndigheter utrikesförvaltningen.

Ansvariga statsråd

Margot Wallström Utrikes­minister
Ann Linde EU- och handels­minister
Isabella Lövin Minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice stats­minister

Aktuellt från Utrikesdepartementet

 • Sveriges medlemskap i FN:s säkerhetsråd - vecka 2

  Säkerhetsrådets ordförande för januari, utrikesminister Margot Wallström, flankerad av generalsekreterare António Guterres och undergeneralsekreterare Jeffrey Feltman.
  Säkerhetsrådets ordförande för januari, utrikesminister Margot Wallström, flankerad av generalsekreterare António Guterres och undergeneralsekreterare Jeffrey Feltman. Foto: Rick Bajornas/UN Photo

  Den gångna veckan har varit viktig för Sveriges ordförandeskap i säkerhetsrådet. I tisdags var utrikesminister Margot Wallström på plats i New York och ledde en debatt i rådet på ministernivå om konfliktförebyggande. Sverige, som organiserade debatten i egenskap av ordförande, menar att säkerhetsrådet behöver stärka sitt arbeta med konflikförebyggande.

 • Stort svenskt engagemang för FN:s havskonferens

  Isabella Lövin deltar i informationsmöte Havskonferensen
  Vice statsminister Isabella Lövin vid informationsmöte om FN:s havskonferens. Foto: Elin Nyström/Regeringskansliet

  Den 11 januari bjöd vice statsminister Isabella Lövin in svenska havsintressenter till ett informationsmöte om FN:s havskonferens, The Ocean Conference, i New York 5-9 juni. På plats fanns över hundra representanter från företag, kunskapssamhället, det civila samhället och myndigheter; alla med den gemensamma agendan att arbeta för att rädda våra hav.

Foto: UN Photo/Tobin Jones

Humanitära året 2016

2016 stod de humanitära frågorna i fokus för bistånds- och utvecklingspolitiken. I maj 2016 hölls det första humanitära världstoppmötet The World Humanitarian Summit (WHS), som ägde rum i Istanbul med närvaro av både biståndsministern och utrikesministern. Humanitära året ägde rum 2016.

Margot Wallström presenterade Utrikesdeklarationen 2015
Margot Wallström presenterade Utrikesdeklarationen 2015 Foto: Melker Dahlstrand/Riksdagen

En feministisk utrikespolitik

Jämställdhet mellan kvinnor och män utgör en grundläggande målsättning för svensk utrikespolitik. Uppfyllandet av kvinnors och flickors grundläggande mänskliga rättigheter utgör såväl en skyldighet inom ramen för internationella åtaganden som en förutsättning för att nå Sveriges bredare utrikespolitiska mål om fred, säkerhet och hållbar utveckling.

Utrikesminister Margot Wallström i riksdagens talarstol
Utrikesminister Margot Wallström presenterade utrikesdeklarationen 2016 vid den utrikespolitiska debatten i riksdagen den 24 februari 2016. Foto: Ingemar Edfalk/Riksdagsförvaltningen

Utrikesdeklarationen presenterades i riksdagen

Onsdag den 24 februari presenterade utrikesminister Margot Wallström regeringens deklaration om utrikespolitiken, utrikesdeklarationen 2016. Presentationen ägde rum i början av den utrikespolitiska debatten i riksdagen då bland annat Sveriges förhållande till andra länder debatterades.

Resklar-appen
Resklar-appen Foto: Catarina Axelsson, Regeringskansliet

UD:s reseinformation

Här hittar du råd och information som du har nytta av inför och under din utlandsresa: Vad du bör tänka på, problem som kan uppstå och vilken hjälp du kan få av Utrikesdepartementet i olika situationer. Här finns också Utrikesdepartementets avrådan från resor, information om visering och länkar till våra ambassader och konsulat.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 4219 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida