Justitie­departementet

Justitiedepartementet ansvarar för rättsväsendets myndigheter, bland annat polisen, åklagarväsendet, domstolarna, kriminalvården samt för migrations- och asylfrågor och krisberedskap. Justitiedepartementet ansvarar för lagstiftningen inom områdena statsrätt och allmän förvaltningsrätt, civilrätt, processrätt, straffrätt samt migrations- och asylrätt.

Ansvariga statsråd

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson
Morgan Johansson Justitie- och migrations­minister
Inrikesminister Anders Ygeman
Anders Ygeman Inrikes­minister

Aktuellt från Justitiedepartementet

Skärpta straffbestämmelser för handgranater

Regeringen har inlett översynen av hur lagen ska ändras så att straffsatserna för användning av brandfarliga och explosiva varor, till exempel handgranater, bättre överensstämmer med straffsatserna för vapenbrott.

Förstärkta insatser mot terrorism

Regeringen föreslår höjt anslag till Säkerhetspolisen för fortsatt vidareutveckling av arbetet mot terrorism, stärkt skydd avseende vitala samhällsfunktioner samt för att motverka främmande makts underrättelseverksamhet.

Stärkta rättigheter för kollektivtrafikresenärer

I en proposition som lämnats till riksdagen föreslår regeringen att den som reser kollektivt får en lagstadgad rätt till ersättning vid förseningar och förstärkt rätt till reseinformation. Resenärerna ska ges ett mer heltäckande skydd och lika rättigheter oavsett vilken transportör de reser med och var i landet de reser. Lagen ska gälla vid resa med tåg, tunnelbana, spårvagn och buss.

Utredning föreslår skärpt straff för kontakt med barn i sexuellt syfte (s.k. grooming)

Utvidgat straffansvar och skärpt straff. Det föreslås i en utredning om kontakt med barn i sexuellt syfte som justitie- och migrationsminister Morgan Johansson har tagit emot.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement och övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Prenumerera

Du kan prenumerera på ditt urval på två sätt:

Totalt 2884 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida