Justitie­departementet

Justitiedepartementet ansvarar för rättsväsendets myndigheter, bland annat polisen, åklagarväsendet, domstolarna, kriminalvården samt för migrations- och asylfrågor och krisberedskap. Justitiedepartementet ansvarar för lagstiftningen inom områdena statsrätt och allmän förvaltningsrätt, civilrätt, processrätt, straffrätt samt migrations- och asylrätt.

Ansvariga statsråd

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson
Morgan Johansson Justitie- och migrations­minister
Inrikesminister Anders Ygeman
Anders Ygeman Inrikes­minister

Aktuellt från Justitiedepartementet

  • Regeringen presenterade åtgärder med anledning av flyktingsituationen

    Anders Ygeman och Åsa Regnér står vid pulpeter vid presskonferensen
    Regeringen presenterade ett antal åtgärder med anledning av flyktingsituationen. Foto: Regeringskansliet

    I dag presenterade inrikesminister Anders Ygeman och barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér ett antal nya förslag med anledning av flyktingsituationen vid en webbutsänd pressträff i Rosenbad.

  • Åtgärder för fler boendeplatser för asylsökande på kort sikt

    Antalet asylsökande som kommer till Sverige är högt. Ansvariga myndigheter har förmåga att hantera situationen men läget är ansträngt. Framförallt är det viktigt att säkra tillgången till boende för asylsökande. Detta behöver hanteras skyndsamt.

Utredning av organiserad och systematisk ekonomisk brottslighet mot välfärdssystemen

Torsdagen den 24 september ger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson en utredare i uppdrag att göra en översyn av välfärdsstatens förmåga att stå emot organiserad och systematisk ekonomisk brottslighet.

Stärkta rättigheter för kollektivtrafikresenärer

I en proposition som lämnats till riksdagen föreslår regeringen att den som reser kollektivt får en lagstadgad rätt till ersättning vid förseningar och förstärkt rätt till reseinformation. Resenärerna ska ges ett mer heltäckande skydd och lika rättigheter oavsett vilken transportör de reser med och var i landet de reser. Lagen ska gälla vid resa med tåg, tunnelbana, spårvagn och buss.

Förstärkta insatser mot terrorism

Regeringen föreslår höjt anslag till Säkerhetspolisen för fortsatt vidareutveckling av arbetet mot terrorism, stärkt skydd avseende vitala samhällsfunktioner samt för att motverka främmande makts underrättelseverksamhet.

EU:s migrationsministrar beslutade om att omfördela 120 000 asylsökande

Beslutet att omfördela 120 000 asylsökande i behov av internationellt skydd från främst Grekland och Italien till övriga länder inom EU fattades efter omröstning med kvalificerad majoritet vid ett extrainkallat möte för EU:s migrationsminitrar i Bryssel den 22 september.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement och övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Prenumerera

Du kan prenumerera på ditt urval på två sätt:

Totalt 2796 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida