Rättsväsendet

Rättsväsendet omfattar de institutioner som ansvarar för rättssäkerhet och rättstrygghet i Sverige, det vill säga polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det innebär att förebygga brott, utreda brott, verkställa påföljder samt ge stöd till brottsoffer.

Aktuellt om rättsväsendet

Enklare regler för drönare

I syfte att förenkla för företagen föreslår Justitiedepartementet att drönare inte ska omfattas av kravet på tillstånd i kameraövervaknings­lagen. Enskildas personliga integritet ska i stället skyddas av reglerna i personuppgiftslagen. Förslaget är ute på remiss till 13 februari och föreslås träda i kraft den 1 augusti 2017.

Ett starkare skydd för den sexuella integriteten

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson har tagit emot sexualbrottskommitténs utredning. Kommittén har haft i uppdrag att bland annat göra en översyn av våldtäktsbrottet samt granska och analysera hur våldtäktsärenden hanteras av rättsväsendet.

Utredning föreslår färre i häkte och minskad isolering

Häktes- och restriktionsutredningen har överlämnat betänkandet Färre i häkte och minskad isolering (SOU 2016:52) till inrikesminister Anders Ygeman. Utredaren, lagman Inger Söderholm, presenterade utredningens förslag vid en pressträff.

Ny straffbestämmelse om deltagande i en väpnad konflikt för en terroristorganisation

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson har tagit emot betänkandet "Straffrättsliga åtgärder mot deltagande i en väpnad konflikt till stöd för en terroristorganisation". Förslaget har varit ute på remiss.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 1494 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida