Sjukvård

Sjukvård handlar om de insatser som görs för att vårda de som är sjuka och utvecklingen av vården. Vården ska vara jämlik, jämställd och tillgänglig och erbjudas utifrån behov på lika villkor. En behovsanpassad hälso- och sjukvård innebär att vården ska ges med hänsyn till den enskilda patientens behov.

Aktuellt om sjukvård

  • En modern, tillgänglig och jämlik vård

    Foto: Folio

    För att kunna möta framtidens utmaningar i hälso- och sjukvården krävs ett strategiskt och målmedvetet arbete. Regeringen arbetar aktivt med att stödja landstingen, berörda myndigheter och organisationer i arbetet med att samordnat utveckla en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv hälso- och sjukvård med fokus på primärvården.

Finansminister Magdalena Andersson och Socialminister Annika Strandhäll håller presskonferens
Finansminister Magdalena Andersson och Socialminister Annika Strandhäll håller presskonferens Foto: Hanna Strandberg/regeringskansliet

Regeringen vill ge undersköterskorna bättre förutsättningar

Regeringen har tillsatt en utredning med uppgift att lämna förslag till hur yrket undersköterska kan tydliggöras och regleras för att öka kvaliteten och säkerheten i hälso- och sjukvården samt omsorgen. Målet är att på lång sikt trygga kompetensen i välfärdens verksamheter.

Äldre kvinna med ett litet barn
Satsningar på barn, äldre och sjukvård i budetgetpropositionen 2018 Foto: Fredrik Schlyter/Johnérs

Reformer inom sjukvårdsområdet budgetpropositionen 2018

Regeringen ger i budgetpropositionen för 2018 en rad förslag som ska öka välfärden och tryggheten i Sverige. Flera av förslagen ska också leda till ökad jämställdhet, vilket är högt prioriterat av Sveriges första feministiska regering. Budgetpropositionen bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet. Här kan du läsa om några av förslagen inom sjukvårdsområdet. Samtliga förslag finns i utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg.

Utredare Anna-Lena Sörenson tar i hand med statssekreterare Agneta Karlsson
Utredare Anna-Lena Sörenson lämnar Nya apoteksmarknadsutredningens delbetänkade till statssekreterare Agneta Karlsson Foto: Karin Boman Röding/Regeringskansliet

Delbetänkande från Nya apoteksmarknadsutredningen

Måndagen den 9 oktober tog regeringen emot den del av Nya apoteksmarknadsutredningens uppdrag som berör apotekens prissättning av läkemedel utanför läkemedelsförmånerna.

Illustration: Regeringskansliet

En ny beslutsprocess för den högspecialiserade vården

Regeringen föreslår ändringar i hälso- och sjukvårdslagen för en ny beslutsprocess för den högspecialiserade vården. Den nya processen ersätter systemet med rikssjukvård och den nationella nivåstruktureringen av cancervården.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 1334 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida