Socialförsäkringar

Socialförsäkringen handlar om att ge ekonomisk trygghet vid sjukdom, ålderdom och när barnen är små. Området omfattar sjukförsäkringen, pensionerna samt föräldraförsäkring och bidrag till föräldrar.

Ansvariga för socialförsäkringar

Ansvarigt statsråd

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll
Annika Strandhäll Socialförsäkrings­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om socialförsäkringar

  • Begränsningar i föräldrapenningen för föräldrar som kommer till Sverige med barn

    Illustration: Regeringskansliet

    I propositionen föreslås att rätten till föräldrapenning för föräldrar som kommer till Sverige med barn anpassas efter barnets ålder.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll med föräldrar.
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll med föräldrar. Foto: Mikael Sjöberg

En modern föräldraförsäkring

Regeringen har tagit flera initiativ till en mer modern föräldraförsäkring. Den tredje reserverade månaden i föräldraförsäkringen började gälla den 1 januari 2016. Föräldraförsäkringsutredningen har startat sitt arbete för att göra försäkringen mer anpassad till olika familjekonstellationer och ett förändrat arbetsliv. Delbetänkandet Begränsningar i föräldrapenningen för föräldrar som kommer till Sverige med barn skickades ut på remiss den 7 november 2016.

Illustration: Regeringskansliet

Förslag om begränsningar i föräldrapenningen för föräldrar som kommer till Sverige med barn

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll har tagit emot delbetänkandet "Begränsningar i föräldrapenningen för föräldrar som kommer till Sverige med barn". Utredningen om en modern föräldraförsäkring, som tillsattes i februari 2016, presenterade innehållet.

Illustration: Regeringskansliet

Det svenska ålderspensionssystemet

Informationsmaterial om hur inkomstpensionen, premiepensionen och garantipensionen fungerar.

Illustration: Regeringskansliet

Åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro

Sedan år 2010 har sjukpenningtalet ökat med 80 procent. Utgifterna för sjukpenningen har ökat från 21 miljarder 2010 till 37 miljarder 2015. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll har därför presenterat ett åtgärdsprogram. Kostnadsökningen för sjukpenningen har varit betydande de senaste åren och prognoserna är att ökningen fortsätter även om en viss minskning i ökningstakten nu syns.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 329 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida