Försvars­­departementet

Försvarsdepartementet ansvarar för frågor om Sveriges militära försvar, samordning av civilt försvar och samhällets krisberedskap samt skydd mot olyckor. Departementet planerar på strategisk nivå internationella insatser och säkerhetsfrämjande verksamhet och ger uppdrag till myndigheterna att genomföra samt följa upp dessa insatser.

Aktuellt från Försvarsdepartementet

  • Flaggceremoni hölls på Karlbergs slott

    • Flaggceremoni på Karlbergs slott.

      Flaggceremoni på Karlbergs slott.

      Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

    • H.M. Konungen flankerad av överbefälhavare Micael Bydén, talman Andreas Norlén, H.M. Konungen, statsminister Ulf Kristersson och MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka.

      H.M. Konungen flankerad av överbefälhavare Micael Bydén, talman Andreas Norlén, statsminister Ulf Kristersson och MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka.

      Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

    • Under flaggceremonin på Karlbergs slott hölls tal av statsministern samt överbefälhavare Micael Bydén, och MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka

      Under flaggceremonin på Karlbergs slott hölls tal av statsministern samt överbefälhavare Micael Bydén, och MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka, till vänster i bild.

      Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

    • Statsminister Ulf Kristersson höll tal under flaggceremonin vid Karlbergs slott.

      Statsminister Ulf Kristersson höll tal under flaggceremonin vid Karlbergs slott.

      Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

    • Flaggceremonin på Karlbergs slott inleddes med en överflygning i formation av sju stycken JAS 39 Gripen från Flygvapnet.

      Flaggceremonin på Karlbergs slott inleddes med en överflygning i formation av sju stycken JAS 39 Gripen från Flygvapnet.

      Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

    Måndagen den 18 mars bjöd överbefälhavare Micael Bydén in till en flaggceremoni på Karlbergs slott i närvaro av H.M. Konungen, som en fortsättning på firandet av Sveriges Natomedlemskap. Under ceremonin talade statsminister Ulf Kristersson, överbefälhavare Micael Bydén och MSB:s generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka.

  • Informationsinsatser ska öka kunskapen om Nato

    Foto: Niklas Forsström/Regeringskansliet

    Regeringen har den 14 mars fattat beslut att ge Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i uppdrag att genomföra en informationsinsats om Nato riktad till den breda allmänheten. I uppdraget ingår även en särskild insats riktad till unga i åldern 16–25 år.

Foto: Niklas Forsström/Regeringskansliet

Cybersäkerhet i fokus för Näringslivsrådet

Den 12 mars hölls årets första möte i det tvärsektoriella näringslivsrådet för totalförsvar och krisberedskap. Mötets agenda fokuserade på cybersäkerhet och deltagare från olika sektorer utbytte erfarenheter och insikter kring effektiv informationsdelning och operativ hantering av it-incidenter.

Foto: Niklas Forsström/Regeringskansliet

Fördjupat försvarssamarbete mellan Sverige och Tyskland

Den 5 mars tog försvarsminister Pål Jonson emot sin tyska ministerkollega Boris Pistorius. Under besöket diskuterades det säkerhetspolitiska läget, aktuella Nato- och EU-frågor, stödet till Ukraina samt det bilaterala försvarssamarbetet. Under besöket undertecknade försvarsministrarna även en gemensam avsiktsförklaring om fördjupat samarbete mellan Sverige och Tyskland.

Foto: Benjamin Onne/Regeringskansliet

Utredning föreslår nya regler om cybersäkerhet

Minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin tog den 5 mars emot delbetänkandet Nya regler om cybersäkerhet. Utredaren har haft i uppdrag att föreslå nödvändiga anpassningar av svensk rätt för att EU:s NIS2-direktiv ska kunna genomföras. I delbetänkandet föreslås att en ny lag, cybersäkerhetslagen, införs. Lagen föreslås gälla för ett stort antal både privata och offentliga verksamhetsutövare.

Foto: Niklas Forsström/Regeringskansliet

Regeringen presenterar största militära stödpaketet till Ukraina

Den 20 februari har regeringen presenterat det 15:e och hittills största militära stödpaketet till Ukraina sedan Rysslands fullskaliga invasion inleddes den 24 februari 2022. Paket 15 uppgår till ett värde av 7,1 miljarder kronor i löpande priser. Det inkluderar bland annat en marin satsning där Stridsbåt 90, mindre snabbgående motorbåtar (G-båt) och undervattensvapen ingår.

En teckenspråkstolkad version av sändningen finns i pressmeddelandet.

Militärklädd person.
Sedan Sverige gick med i Partnerskap för fred, PFF, har samarbetet med Nato gradvis ökat. Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Sverige i Nato

Den 7 mars 2024 inträdde Sverige som fullvärdig medlem i Nato. Nato är en försvarsallians som syftar till att värna de allierades frihet och säkerhet. Här hittar du aktuell information om Sveriges roll och regeringens arbete och politik i Nato.

Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Regeringens prioritering: Säkerhetspolitiska läget

Europa och Sverige befinner sig i ett av de allvarligaste säkerhetspolitiska lägena sedan det andra världskrigets slut. Inom ramen för prioriteringen ska politiska reformer utarbetas och genomföras för att lösa Sveriges viktigaste samhällsproblem. Åtgärder i fokus: totalförsvaret upprustas, stöd till Ukraina och säkerhets- och försvarspolitiken läggs om.

Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

Militärt stöd till Ukraina

Sedan Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari 2022 har Sverige bidragit med militärt stöd till Ukraina. Det har skett en betydande förändring av nivå och innehåll på stödet som Sverige lämnar. Från skyddsutrustning i det första beslutet till stridsvagnar, avancerade vapensystem och ammunition i senare paket. Det totala värdet av Sveriges militära stöd till Ukraina är drygt 22,2 miljarder kronor (12 december 2023).

Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten

Försvarsinnovation

Regeringen lanserade våren 2023 ett initiativ för att höja förmågan och takten för innovation inom försvarsindustrin. Försvarsinnovationsinitiativet ska genom ökad och fördjupad samverkan inom och mellan näringsliv och myndigheter, i flera olika sektorer, skapa mervärden. Syftet är att stärka Sveriges försvars- och säkerhetsförmåga samt öka konkurrenskraften i försvarsindustrin.

Innehåll från Försvarsdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 1217 träffar.