Regeringens arbete i ministerrådet

I ministerrådet (Europeiska unionens råd) samarbetar ministrar från EU-ländernas regeringar. Deras uppdrag är att ta beslut om EU-kommissionens förslag på nya EU-lagar. Samarbetet är uppdelat i tio olika politikområden. Sverige och övriga medlemsstater företräds på ministernivå inom vart och ett av dessa områden. För att en lag ska gälla måste ministerrådet vara överens med Europaparlamentet.

Ansvariga statsråd
Stefan Löfven
Ann Linde

Aktuellt i ministerrådet

 • Syrien, Iran och Ryssland på EU-möte

  När EU:s utrikesministrar träffades i Luxemburg 16 april diskuterade de Syrien, Iran och Ryssland. Relationerna till länderna på västra Balkan var också uppe. Sverige representerades av kabinettssekreterare Annika Söder.

 • EU-diskussioner om matsvinn, affärsmetoder och fiske

  Sven-Erik Bucht
  Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht intervjuas av media efter rådsmötet i Luxemburg 16 april. Foto: EU-representationen

  När EU:s landsbygds- och jordbruksministrar träffades 16 april diskuterade de otillbörliga affärsmetoder i livsmedelskedjan, hur matsvinnet ska minska och en flerårig plan för fisket i de västliga vattnen. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht representerade Sverige på mötet i Luxemburg.

Fakta: Ministerrådet

 • Stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet.
 • Består av ministrar från medlemsländernas regeringar.
 • Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.
 • Håller oftast möten i Bryssel, ibland i Luxemburg.
 • Ministern stämmer inför mötena av frågorna med riksdagen.

Fler artiklar och filmer om ministerrådets möten

Mötessalen i Luxemburg
På Allmänna rådets möte 17 april stod rättsstatens principer i Polen, ändringar i EU:s vallag och utvidgning av EU på dagordningen. Foto: Europeiska unionens råd

Rättsstatens principer, EU:s vallag och utvidgning på ministerrådsmöte

Läget för rättsstatens principer i Polen, ändringar i EU:s vallag och utvidgning av EU var de frågor EU-ministrarna diskuterade när de träffades i Luxemburg 17 april.

Elisabeth Backteman
Statssekreterare Elisabeth Backteman företräder Sverige när Allmänna rådets möts i Luxemberg 12 april. På dagordningen står EU:s sammanhållningspolitik efter 2020. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Sammanhållningspolitiken efter år 2020 på EU-möte

När Allmänna rådet träffas 12 april är temat för diskussionerna vilken inriktning sammanhållningspolitiken ska ha efter 2020. Statssekreterare Elisabet Backteman företräder Sverige på mötet i Luxemburg.

Ylva Johansson
Arbetsmarknads- och etablerings­minister Ylva Johansson vid ett tidigare rådsmöte. Europeiska unionens råd

Sociala och sysselsättningspolitiska frågor diskuterades på ministerrådsmöte

Rådet för sysselsättning, socialpolitik, hälso-och sjukvård samt konsumentfrågor, EPSCO, möttes 15 mars för att bland annat följa upp sociala och sysselsättningspolitiska frågor. Löneskillnader mellan kvinnor och män stod också på dagordningen.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 3140 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida