Hoppa till huvudinnehåll

Utbildnings­­departementet

Utbildningsdepartementet ansvarar för regeringens utbildnings-, forsknings- och rymdpolitik. Inom departementets ansvarsområde ryms förskola, grundskola och motsvarande obligatoriska skolformer, gymnasieskola och utbildning för vuxna (inklusive de anpassade skolformerna), folkbildning, högre utbildning, forskning, rymd och studiefinansiering.

Aktuellt från Utbildningsdepartementet

  • Minskad trygghet i skolan visar nytt index

    Skolminister Lotta Edholm intervjuas av media.
    Skolminister Lotta Edholm under pressträffen. Foto: Matilda Nehlmark/Regeringskansliet

    Alla elever har rätt att känna sig trygga i skolan. Tyvärr går utvecklingen åt fel håll och tryggheten i svensk skola minskar. Det visar ett nytt trygghetsindex som Utbildningsdepartementet tagit fram.

  • Regeringen gör stora satsningar på läsning och böcker i skolan

    Ministrarna tillsammans med barn i ett klassrum.
    Ministrarna under ett skolbesök. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

    Att elever kan läsa och förstå vad de läser är grunden för deras lärande i alla skolämnen och på sikt för möjligheterna att klara av en utbildning och etablera sig på arbetsmarknaden. Under vecka 44 är det läslov i Sverige, ett tillfälle då läsningen kan få extra stor plats på bibliotek, fritidshem, förskolor, fritidsgårdar, idrottsföreningar och hemma i läsfåtöljen.

Foto: Ulrika Westerberg/Regeringskansliet

Så mycket får varje län av Kunskapsbidraget

Skolan behöver gå tillbaka till grunderna och svenska elevers kunskaper behöver förbättras. Regeringen föreslog i budgeten för 2025 att Kunskapsbidraget förstärks med 700 miljoner kronor till totalt 8,2 miljarder. Nu har Skolverket tagit ett första beslut om hur pengarna ska fördelas.

Foto: Johnér Bildbyrå

Många nya skolsociala team med regeringens satsning

Regeringens statsbidrag för skolsociala team har bidragit till att det idag finns hela 294 skolsociala team runt om i landet. Många huvudmän har sökt statsbidraget vilket visar att behoven är stora. Regeringen föreslår därför att statsbidraget förstärks och förlängs.

Foto: Ulrika Westerberg/Regeringskansliet

Regeringen ger stöd för att barn i familjehem ska få bättre förutsättningar för en god skolgång

Barn och unga som varit placerade i samhällets vård når inte samma resultat i skolan som andra barn. Därför har regeringen beslutat att ge Stiftelsen Allmänna Barnhuset stöd för att vidareutveckla de förebyggande programmen Skolfam och Förfam, som stödjer skolgången för barn och unga som placerats i familjehem.

Foto: Ulrika Westerberg/Regeringskansliet

Regeringen vill göra det lättare att följa upp elever med funktionsnedsättning

Elever med funktionsnedsättningar har ofta svårare att nå skolans kunskapskrav. I dag finns det begränsade möjligheter att samlat och på nationell nivå följa deras kunskapsutveckling och vilka stödinsatser de får. Regeringen vill därför göra det möjligt att samköra insamlad information om eleverna från Skolverket och Socialstyrelsen.

Skolminister Lotta Edholm bläddrar i en bilderbok.
Skolminister Lotta Edholm besökte Smedsbyns förskola i Huskvarna. Foto: Sigrid Rydell Blomqvist

Barns språkutveckling i fokus när skol­ministern deltog i lärarråd och besökte förskola

Den 16 oktober deltog skolminister Lotta Edholm i ett lärarråd i Jönköping och besökte Smedsbyns förskola i Huskvarna. Temat för dagen var barns språkutveckling och förskollärares arbetsmiljö och förutsättningar.

Foto: Jesscia Gow/Regeringskansliet

OECD ska analysera Sveriges kunskapstapp i senaste PISA

Regeringen är djupt oroad över Sveriges resultat i den senaste PISA-studien från 2022, där både läsförståelsen och den matematiska förmågan sjunker. För att ytterligare fördjupa insikterna från PISA 2022 har regeringen beslutat att ge OECD i uppdrag att göra en uppföljning av Sveriges resultat och bland annat analysera ordning och studiero i klassrummen samt vilken betydelse digitala enheter kan ha för elevernas resultat.

Tre personer står på en scen och pratar.
Joakim Malmström generaldirektör Skolverket, Helén Ängmo, generaldirektör Skolinspektionen och skolminister Lotta Edholm pratar under temat jämställd utbildning. Foto: Magnus Liljegren /Regeringskansliet

Myndigheters arbete med jämställdhetsintegrering ger resultat

Regeringen har träffat ett femtiotal myndighetschefer för att följa upp det över tioåriga arbetet med jämställdhetsintegrering i statliga myndigheter. Fokus för mötet var både att ta del av resultat av arbetet och att ha dialog kring inriktningen framåt.

Utredaren Ulrik von Essen och utbildningsminister Johan Pehrson.
Utredaren Ulrik von Essen och utbildningsminister Johan Pehrson. Foto: Anna Östling/Regeringskansliet

Överlämning av utredningen om undantag från kravet på etikgodkännande för viss forskning

Tisdag den 1 oktober kl. 13:30 tog utbildningsminister Johan Pehrson emot promemorian från utredningen om undantag från kravet på etikgodkännande för viss forskning. I samband med överlämningen höll utbildningsministern en pressträff tillsammans med utredaren Ulrik von Essen.

Innehåll från Utbildningsdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 2752 träffar.

Laddar...