Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Finansdepartementet

Ny generaldirektör för Statens fastighetsverk

Publicerad

Regeringen har i dag utsett Max Elger till generaldirektör för Statens fastighetsverk. Samtidigt har Irene Svenonius utsetts till överdirektör.

Statens fastighetsverk har ett viktigt uppdrag i att förvalta statens fastigheter. Regeringen vill se hög effektivitet och fokus på kärnverksamheten. Det handlar om att se över det befintliga beståndet av fastigheter, ta hand om kulturhistoriskt värdefulla fastigheter som fått kraftigt ökade anslag, genomföra komplexa renoveringar, samt medverka i den kommande översynen av hyresmodellen för ett antal kulturfastigheter.

Max Elger har tidigare varit finansmarknadsminister med ansvar för finansmarknadsfrågor, konsumentfrågor och fastighetsfrågor. Dessförinnan har Max Elger varit statssekreterare med ansvar för bland annat budgetfrågor. Han har doktorerat i nationalekonomi. Max Elger tillträder sin tjänst som generaldirektör för Statens fastighetsverk den 1 mars.

Irene Svenonius har sedan 2017 varit regionråd i Stockholm. Dessförinnan har Irene Svenonius bland annat varit stadsdirektör i Stockholms stad och tillika verkställande direktör för Stockholms Stadshus AB. Irene Svenonius tillträder sin tjänst som överdirektör den 4 mars.

Om Statens fastighetsverk

Statens fastighetsverk ansvarar för att förvalta en viss del av statens fasta egendom, däribland fastigheter med kulturhistoriska värden som är en del av det nationella kulturarvet. På uppdrag av regeringen genomför myndigheten nybyggnation och ombyggnation samt förvärv och avyttring av fast egendom. I uppdraget ingår att bidra till ett hållbart byggande och en hållbar förvaltning. Fastigheterna ska förvaltas så att en god resurshushållning och en hög ekonomisk effektivitet uppnås. Statens fastighetsverk förvaltar cirka 2 300 fastigheter med cirka 4 000 byggnader. Av Sveriges totalt 276 statliga byggnadsminnen förvaltar Statens fastighetsverk 189 stycken. Statens fastighetsverk förvaltar också markområden motsvarande en sjundedel av Sveriges yta, till exempel fjäll, skogar och lantbruksegendomar med stora kultur- och naturvärden som under århundraden tillhört staten.

Presskontakt

Victoria Ericsson
Pressekreterare hos finansmarknadsminister Niklas Wykman
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-137 89 04
e-post till Victoria Ericsson
Laddar...