Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Kulturdepartementet

Regeringen beslutar om förordning om statsbidrag för samiska organisationer

Publicerad

Regeringen har beslutat om en förordning om statsbidrag för samiska organisationer. Förordningen träder i kraft den 16 april och tillämpas första gången för bidragsåret 2025.

Förordningen innehåller bestämmelser om statsbidrag till organisationer som företräder urfolket och den nationella minoriteten samer. Syftet med statsbidraget är att stödja verksamheten för de organisationer som företräder urfolket och den nationella minoriteten samer. 

En motsvarande förordning finns sedan tidigare för organisationer som företräder samtliga nationella minoriteter utom samer. Den nu beslutade förordningen innebär att alla organisationer som företräder de nationella minoriteterna får likvärdiga förutsättningar för bidragsgivningen.

Regeringen beslutade om förordningen den 14 mars. 

Bakgrund

Genom förordningen (2005:765) om statsbidrag för nationella minoriteter regleras bidragsgivning till organisationer som företräder samtliga nationella minoriteter utom samer. För organisationer som företräder samer har det inte funnits någon motsvarande reglering. Den tidigare regleringen har inneburit att Sametinget skött bidragsgivning till samiska organisationer enligt ett uppdrag i regleringsbrev. Den nu beslutade förordningen innebär att alla organisationer som företräder de nationella minoriteterna får likvärdiga förutsättningar för bidragsgivningen. Sametinget ska fortsatt ansvara för att bedöma ansökningar och besluta om bidrag. 

Presskontakt

Sara E. Persson
Pressekreterare hos kulturminister Parisa Liljestrand
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-112 78 19
e-post till Sara E. Persson
Laddar...