Lagrådsremiss från Kulturdepartementet

Ny finansiering av public service

Publicerad

I lagrådsremissen föreslår regeringen en ny lag om finansiering av radio och tv i allmänhetens tjänst. Förslaget innebär att nuvarande radio- och tv-avgift ersätts med en public service-avgift som är individuell.

Ladda ner:

Public service-avgiften föreslås betalas av den som är obegränsat skattskyldig, har fyllt 18 år och har en beskattningsbar förvärvsinkomst. Ansvaret för att ta in avgiften föreslås ligga på Skatteverket.

Förslag för att stärka oberoendet

I lagrådsremissen lämnar regeringen även flera förslag som syftar till att stärka oberoendet för public service. Det handlar bland annat om:

  • Ett förtydligande om att public service-avgiften enbart får användas till public service-verksamhet och verksamhet som är direkt anknuten till den.
  • Riksdagens beslut om tilldelning av avgiftsmedel ska gälla för en hel tillståndsperiod.
  • Public service-företagens sändningstillstånd ska gälla i åtta år och längden på tillståndsperioderna ska framgå av radio- och tv-lagen. Enligt förslaget ska tillståndsperioderna följa riksdagens mandatperioder och börja gälla samma år som det hålls ordinarie riksdagsval.

Utgångspunkt för regeringens förslag

Utgångspunkten för regeringens förslag är att public service-företagen Sveriges Radio AB, Sveriges Television AB och Sveriges Utbildningsradio AB ska ha finansiella förutsättningar att utveckla en oberoende verksamhet med hög legitimitet, kvalitet och relevans i det moderna medielandskapet. Det kräver ett finansieringssystem som är långsiktigt stabilt, uppfattas som legitimt av avgiftsbetalarna och som värnar oberoendet.

Den nya lagen och övriga lagändringar föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

Lagstiftningskedjan

Kommittédirektiv (3 st)

  • Tilläggsdirektiv till kommittén om radio och tv i allmänhetens tjänst

    Regeringen beslutade den 15 februari 2018 att utvidga uppdraget för kommittén om radio och tv i allmänhetens tjänst (Ku 2016:06). Kommittén ska, utöver vad som framgår av redan beslutade direktiv, utreda förutsättningarna för att låta utgivningen av den lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor rymmas inom ramen för ett nytt public service-uppdrag 2020.

  • Tilläggsdirektiv till kommittén om radio och tv i allmänhetens tjänst (Ku 2016:06)

    Regeringen beslutade den 20 december 2016 kommittédirektiv om radio och tv i allmänhetens tjänst (dir. 2016:111). Kommitténs uppdrag är att föreslå ett långsiktigt hållbart och solidariskt finansieringssystem för radio och tv i allmänhetens tjänst. Uppdraget till kommittén utvidgas till att omfatta hur en ändamålsenlig reglering för radio och tv i allmänhetens tjänst i ett nytt medielandskap kan utformas på kort och lång sikt.

  • Radio och tv i allmänhetens tjänst

    En parlamentarisk kommitté ska analysera villkoren för radio och tv i allmänhetens tjänst och föreslå nödvändiga förändringar för att skapa fortsatt goda förutsättningar för verksamheten. Kommitténs uppdrag är att föreslå ett långsiktigt hållbart och solidariskt finansieringssystem för radio och tv i allmänhetens tjänst. Uppdraget ska redovisas senast den 30 september 2017.

Departementsserien

Statens offentliga utredningar (2 st)

Lagrådsremiss (1 st)

  • Ny finansiering av public service

    I lagrådsremissen föreslår regeringen en ny lag om finansiering av radio och tv i allmänhetens tjänst. Förslaget innebär att nuvarande radio- och tv-avgift ersätts med en public service-avgift som är individuell.

Proposition (2 st)

  • Ett modernt public service nära publiken – villkor 2020–2025

    I propositionen lämnar regeringen förslag om villkor och riktlinjer för den verksamhet som bedrivs av Sveriges Radio AB, Sveriges Television AB och Sveriges Utbildningsradio AB under kommande tillståndsperiod från och med den 1 januari 2020 till och med den 31 december 2025.

  • Långsiktig finansiering och stärkt oberoende för public service

    I propositionen föreslår regeringen en ny lag om finansiering av radio och tv i allmänhetens tjänst. Förslaget innebär att nuvarande radio- och tv-avgift ersätts med en public service-avgift som är individuell. Ansvaret för att ta in avgiften föreslås ligga på Skatteverket.