Boende och byggande

Boende och byggande handlar om att få en bostadsmarknad och finansiering av bostäder som fungerar väl. Det handlar också om hur man planerar och utformar miljöer och byggnader. Området omfattar bostadsmarknad, lantmäteri – det vill säga geografisk information och fastighetsinformation – samt samhällsplanering och byggande.

Ansvariga för boende och byggande

Ansvarigt statsråd

Mehmet Kaplan Bostads-, stadsutvecklings- och it-­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om boende och byggande

 • Utredning för att stärka hyresgästernas ställning

  Foto: Regeringskansliet

  Regeringen har beslutat att tillsätta en utredning för att utreda frågor om hyra av lägenhet. En viktig del i uppdraget är att undersöka om hyresgästernas ställning bör stärkas. Riksdagsledamoten Agneta Börjesson har utsetts till särskild utredare.

 • Ökad samordning för bättre bostadsförsörjning föreslås

  Mehmet Kaplan tar emot slutbetänkandet "En ny regional planering – ökad samordning och bättre bostadsförsörjning" från Bostadsplaneringskommittén.
  Mehmet Kaplan tar emot slutbetänkandet "En ny regional planering – ökad samordning och bättre bostadsförsörjning" från Bostadsplaneringskommittén. Foto: Niklas Forsström/Regeringskansliet.

  Bostadsplaneringskommittén har överlämnat sitt slutbetänkande SOU 2015:59 En ny regional planering – ökad samordning och bättre bostadsförsörjning. Kommitténs uppdrag har varit att utreda de regelverk som styr fysisk planering av bostadsförsörjningsbehövet på regional nivå.

Foto: Daniel Högberg/Folio

Investeringsstöd för anordnande av hyresbostäder och bostäder för studerande ute på remiss

Regeringen remitterar nu en förordning om ett investeringsstöd på 3,2 miljarder per år för att öka nybyggnationen av små, klimatsmarta och billiga hyresrätter. Investeringsstödet är ett av flera bostadspolitiska åtgärder som regeringen föreslår för att uppnå målet om minst 250 000 bostäder till 2020.

Foto: Mattias Alm/Folio

Enklare att bygga med nya bullerregler

Regeringen har beslutat om en förordning som innehåller nya riktvärden för utomhusbuller. Ett höjt riktvärde för lägenheter upp till 35 kvadratmeter gör det enklare att bygga små lägenheter.

Foto: Maria Nilsson/Regeringskansliet

Miljardsatsning på stadsmiljöavtal med fokus på hållbara transporter

Regeringen har beslutat att ge Trafikverket i uppdrag att i samråd med Boverket ta fram riktlinjer för så kallade stadsmiljöavtal med fokus på hållbara transporter i städer.

Illustration: Regeringskansliet

Bostadsministern om regeringens prioriteringar inom bostadspolitiken

250 000 nya bostäder till år 2020 - det är ett av regeringens mål i regeringsförklaringen. Bostadsminister Mehmet Kaplan intervjuas.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement och övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Prenumerera

Du kan prenumerera på ditt urval på två sätt:

Totalt 269 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida