Civila samhället

Med det civila samhället avses en arena, skild från staten, marknaden och det enskilda hushållet, där människor organiserar sig och agerar tillsammans i gemensamma intressen. I området ingår allt från nätverk, ideella föreningar till registrerade trossamfund med mera. Politiken omfattar bland annat möjligheter att bilda organisationer, att få statligt stöd och att göra människor delaktiga och bedriva verksamhet.

Ansvariga för civila samhället

Ansvarigt statsråd

Alice Bah Kuhnke Kultur- och demokrati­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om civila samhället

Foto: Regeringskansliet

Ministern besökte behandlingscenter för krigsskadade flyktingar

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke besökte under fredagen Röda Korsets behandlingscenter i Stockholm för krigsskadade och torterade flyktingar.

Miro sätter ett armband runt ministern handled
Kultur- och demokratiministern får ett band runt handleden som alla flyktingar får vid registeringen på flyktingboendet. Miro från Stockholms Stadsmission sätter fast bandet. Foto: Robin Benigh

Kraften som finns hos det civila samhället och alla frivilliga volontärer som hjälper vid flyktingmottagande

Den internationella flyktingsituationen som pågår är den allvarligaste sedan andra världskriget. Fler människor än någonsin tidigare söker asyl i Sverige. Det är ett ansträngt läge för flera myndigheter och i flera kommuner, och det pågår ett intensivt arbete för att hitta lösningar på de stora utmaningar som finns, både på kort och på lång sikt. I denna svåra situation finns ett stort och ovärderligt engagemang från det civila samhället, där många frivilliga krafter ställer upp och bidrar.

Illustration: Regeringskansliet

Regeringen vill bättre ta tillvara det civila samhällets kompetens

Fredagen den 2 oktober samlades representanter från drygt hundra organisationer i det civila samhället till hearing inför framtagandet av en ny modell för samråd. Initiativet är Kulturdepartementets i samarbete med samtliga andra departement.

Per Olsson Fridh och biskop Salwan Alkhamas
Statssekreterare Per Olsson Fridh träffade biskop Salwan Alkhamas under tisdagseftermiddagen. Foto: Regeringskansliet

Biskop Salwan Alkhamas besökte Kulturdepartementet

Den 29 september tog statssekreterare Per Olsson Fridh emot biskop Salwan Alkhamas från det Mandeiska sabeiska trossamfundet. Biskopen besökte Kulturdepartementet tillsammans med en delegation för att överlämna samfundets ansökan om avgiftshjälp.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement och övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Prenumerera

Du kan prenumerera på ditt urval på två sätt:

Totalt 140 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida