Handel och investeringsfrämjande

Den svenska handels- och främjandepolitiken syftar till att främja svenska ekonomiska intressen och bilden av Sverige utomlands, för att sin tur underlätta export och import och möjliggöra ett ömsesidigt handelsutbyte med andra länder.

Ansvariga för handel och investeringsfrämjande

Ansvarigt statsråd

Mikael Damberg Närings- och innovations­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om handel och investeringsfrämjande

  • Var tredje dag gör regeringen en främjarresa

    Regeringen har som mål att öka exporten. Exportfrämjande är en angelägenhet för hela regeringen och i princip alla ministrar är eller har varit involverade i främjandearbete. Fram tills idag har ministrarna sammantaget genomfört 129 utlandsresor till 44 olika länder i affärsfrämjande syfte.

  • Ytterligare 800 miljoner till ökad export

    Jämfört med andra länders exporttillväxt står det tydligt att Sverige kan prestera bättre. 70 procent av Sveriges export går till EU:s inre marknad. Handeln med våra närmaste grannländer har stor betydelse och är viktig för vår ekonomi. Men handeln på den inre marknaden behöver kompletteras för att Sverige som exportnation inte ska tappa marknadsandelar.

New York
Regeringen uppgraderar den svenska närvaron i New York. Foto: Åke E:son Lindman

Regeringen har beslutat att öppna ett generalkonsulat i New York

Regeringen har idag beslutat att uppgradera den svenska närvaron i New York genom att öppna ett lönat generalkonsulat. Generalkonsulatet öppnar i december och ersätter det honorära konsulat som finns idag.

Mikael Damberg på BillerundKorsnäs i Norrköping
Mikael Damberg besöker det svenska exportföretaget BillerudKorsnäs fabrik i Skärblacka Foto: Gabriel Wernstedt/Regeringskansliet

Svenska företag ska nå de största globala affärerna

Fler svenska exportföretag ska konkurrera om de största globala affärerna. Satsningen, som är en del av regeringens kommande exportstrategi för ökad handel och fler jobb, innebär bland annat att Business Sweden får ett utökat uppdrag.

Mikael Damberg på Svenska företaget Acreos testfabrik PEA-M
Mikael Damberg på Svenska företaget Acreos testfabrik PEA-M Foto: Regeringskansliet/Gabriel Wernstedt

Regionala exportcentrum ska få fler svenska företag att exportera

I dag lanserade närings- och innovationsminister Mikael Damberg en satsning på regionala exportcentrum som en del i regeringens kommande exportstrategi. Regionala exportcentrum ska få fler små och medelstora företag att satsa på export och skapa fler jobb i Sverige.

Mikael Damberg prisar Max Martin
Mikael Damberg delar ut regeringens musikexportpris till Max Martin och Spotify. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

Regeringen prisade Max Martin och Spotify

Regeringens Musikexportpris 2014, för utomordentliga insatser för svensk musikexport, tilldelades idag låtskrivaren och producenten Martin Sandberg, alias Max Martin. Näringsminister Mikael Damberg delade ut priset i UD:s bankhall.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement och övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Prenumerera

Du kan prenumerera på ditt urval på två sätt:

Totalt 299 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida