Miljö

Miljöpolitiken handlar om att skapa ett samhälle som är fritt från utsläpp och farliga gifter med hänsyn till både människor, djur och natur. Den handlar också om att skapa ett hållbart samhälle som är anpassat till ett förändrat klimat. Många miljöfrågor är globala och därför sker en stor del av arbetet i samverkan med andra länder.

Ansvariga för miljö

Ansvarigt statsråd

Karolina Skog Miljö­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om miljö

Foto: Johnér

Regeringen satsar på en giftfri miljö för barnen och vår hälsa

I regeringens skrivelse Giftfri vardag finns en redogörelse över de politiska initiativ och framsteg som har gjorts på kemikalieområdet under de senaste åren. Sverige har nått goda resultat på kemikalieområdet även om arbete kvarstår tills vi får en giftfri vardagsmiljö. Med hjälp av en bred palett av styrmedel fortsätter nu regeringen satsningen på en giftfri miljö - för barnen och vår hälsa.

Vattenkraftanläggning i Vietnam.
Vattenkraftanläggning i Vietnam. Foto: Energimyndigheten

Nya former för klimatfinansiering ger starkare klimatarbete globalt

Regeringen ger Energimyndigheten i uppdrag att analysera vilken roll nya typer av internationella klimatinsatser kan ha i genomförandet av klimatavtalet från Paris. Uppdraget ska genomföras tillsammans med SIDA och Naturvårdsverket.

Foto: Finansdepartementet / Regeringskansliet

Skatter för en miljövänligare vardag

Regeringens vårbuget innehåller flera skatteförslag för en mer miljövänlig vardag. Momsen för reparation av vitvaror ska sänkas och RUT-avdraget utvidgas så att vitvaror ingår. Dessutom ska momsen halveras för enklare reparationer av exempelvis skor, cyklar och kläder. En kemikalieskatt på elektronik och PVC-material ska införas för att minska förekomsten av farliga ämnen i vardagen. Det ska också bli möjligt för företag att göra skatteavdrag för klimatkompensation.

Foto: Folio

Sveriges miljömål

Miljömålen är den gemensamma plattformen för aktörer i det svenska miljöarbetet. De 16 målen som riksdagen beslutat ger en struktur för miljöarbetet som Sverige bedriver nationellt, inom EU och internationellt. På vår sida om miljömålen kan du läsa mer om miljömålssystemets utformning och hur regeringen arbetar för att nå målen.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 1049 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida