Statens offentliga utredningar från Kulturdepartementet

Romers rätt - en strategi för romer i Sverige SOU 2010:55

Publicerad Uppdaterad

Delegationen för romska frågor presenterar en modell för en strategi som ska säkerställa romernas mänskliga rättigheter i Sverige.

Ladda ner:

Romernas situation är ovärdig ett demokratiskt välfärdssamhälle som vårt och det finns inga genvägar till jämlika villkor för romer. Situationen kräver en långsiktig, uthållig och målmedveten politik - en nationell strategi för romer baserat på romers rätt.

Delegationen för romska frågor presenterar en modell för en strategi som ska säkerställa romernas mänskliga rättigheter i Sverige. Strategin har tre övergripande mål;

  • att stänga välfärdsgapet mellan romer och andra grupper,
  • att häva romers maktunderläge,
  • att reparera romers tillit till majoritetssamhället och överbrygga förtroendeklyftan.

Delegationen bedömer att målen kan nås inom 20 år - en generation - och våra förslag tar sin utgångspunkt i den situation som nu råder, de behov som nu kan överblickas, de åtgärder som nu krävs, som ett första steg.

Lagstiftningskedjan

Kommittédirektiv (1 st)

  • Delegationen för romska frågor

    Delegationen skall utreda romers situation i Sverige genom att inhämta, sammanställa, analysera och redovisa erfarenheter och kunskap som finns på området samt lämna förslag på hur romers livsvillkor i samhället skall kunna förbättras.

Departementsserien

Statens offentliga utredningar (1 st)

Lagrådsremiss

Proposition