Högskola och forskning

Högre utbildning bidrar till bildning och enskilda individers utveckling, samhällsengagemang och kritiska tänkande. Utbildning av hög kvalitet är avgörande för att stärka Sveriges konkurrenskraft. Den behövs för välutbildad arbetskraft och skapar förutsättningar för forskning och ökad kunskap.

Ansvariga för högskola och forskning

Ansvarigt statsråd

Helene Hellmark Knutsson, Minister för högre utbildning och forskning
Helene Hellmark Knutsson Minister för högre utbildning och forskning

Ansvarigt departement

Aktuellt om högskola och forskning

  • Samarbete i fokus när Helene Hellmark Knutsson talade på möte för konstnärliga högskolor i Norden

    Minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson
    Minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

    "In the Nordic countries, we share a belief in academic freedom and institutional autonomy. This is important to highlight and work for in times like these, when such fundamental values are threatened elsewhere."

  • Plattform för hållbar textil startar i Borås

    Regeringen vill se en hållbar utveckling på textilområdet. Högskolan i Borås får därför i uppdrag att starta en nationell plattform för samverkan mellan aktörer som arbetar med miljömässigt hållbara textilier och hållbart mode.

Norsell ny rektor för Högskolan Dalarna

Professor Martin Norsell blir ny rektor vid Högskolan Dalarna. Martin Norsell är professor i militärteknik och för närvarande prorektor och forskningschef vid Försvarshögskolan.

Riksrevisionens rapport om myndighetskapital vid universitet och högskolor

Skrivelsen innehåller regeringens bedömningar med anledning av Riksrevisionens granskningsrapport Varför sparar lärosätena? – En granskning av myndighetskapital vid universitet och högskolor.

Fler vägar till kunskap – en högskola för livslångt lärande

– Nu lanserar vi ett nytt ramverk för tillträde till högskolan med fokus på kompetens och tillvaratagande av människors kunskaper från till exempel arbetslivet, säger Helene Hellmark Knutsson.

Skärpta regler om studiemedel vid utlandsstudier

– Internationalisering är viktigt, men vi ska inte finansiera vilka utbildningar som helst med studiemedel, säger Anna Ekström. Nu förtydligar regeringen bestämmelserna om när studiemedel inte rimligen bör lämnas.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 1056 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida