Högskola och forskning

Högre utbildning bidrar till bildning och enskilda individers utveckling, samhällsengagemang och kritiska tänkande. Utbildning av hög kvalitet är avgörande för att stärka Sveriges konkurrenskraft. Den behövs för välutbildad arbetskraft och skapar förutsättningar för forskning och ökad kunskap.

Ansvariga för högskola och forskning

Ansvarigt statsråd

Minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson
Helene Hellmark Knutsson Minister för högre utbildning och forskning

Ansvarigt departement

Aktuellt om högskola och forskning

Illustration: Regeringskansliet

Helene Hellmark Knutsson tog emot utredning om ett enklare system för tillträde till högskolan

Tillträdesutredningen har överlämnat sitt betänkande ”Tillträde för nybörjare – ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning” till Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

Minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson
Minister för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Helene Hellmark Knutsson deltar i seminarium om digitaliseringens utmaningar och möjligheter

Måndagen den 13 mars inleds Kunskap i samverkan, en seminarieserie om samhällsutmaningarna som tar avstamp i regeringens forskningspolitiska proposition. Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, kommer att besöka fem lärosäten runt om i landet, först ut är Göteborgs universitet med ett seminarium om hur forskning och utbildning kan möta digitaliseringens utmaningar.

Illustration: Regeringskansliet

Ny satsning på skolforskning

För att öka elevers och svenska skolans måluppfyllelse behövs det mer forskning om skolans verksamhet och undervisningen i klassrummet. Regeringen har beslutat att ge fyra universitet i uppdrag att bedriva praktiknära forskning i samverkan med kommuner och friskolor inom ramen för en försöksverksamhet. Dessutom får en särskild utredare i uppdrag att presentera förslag på hur samverkan kring praktiknära forskning mellan huvudmän och lärosäten kan stärkas.

Illustration: Regeringskansliet

Helene Hellmark Knutsson tog emot utredning om hantering av misstänkt forskningsfusk

Onsdagen den 22 februari överlämnade Oredlighetsutredningen sitt betänkande ”Ny ordning för att främja god sed och hantera oredlighet i forskning” till Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 802 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida