Hoppa till huvudinnehåll

Regeringens arbete med livsmedels- och dricksvattenberedskap

Publicerad

Livsmedels- och dricksvattenförsörjning omfattar många olika delar som alla måste fungera. Det handlar inte bara om produktionen, utan också om att mat och vatten ska nå konsumenter.

Illustration: Itziar Castany/Regeringskansliet

För en fungerande livsmedelskedja krävs jordbruksmark för odling och animalieproduktion, men för att livsmedelsproduktionen ska fungera krävs också insatsvaror som till exempel vatten, foder, gödsel och bränsle samt förpackningar och system för att tillverka livsmedlet. För att livsmedel sedan ska nå konsumenter behövs fungerande transporter, lager och butiker.

Tillgång till dricksvatten är också en central del av Sveriges beredskap, där alla delar i kedjan behöver vara robusta – från vattenkällan, reningsprocesser och transporten av vattnet i ledningar till konsumenter.

Tillgång till elektricitet är en nödvändighet för hela förloppet, liksom transportvägar inom Sverige och öppna handelsvägar för insatsvaror som inte produceras i Sverige.

Regeringen har tagit flera initiativ för att stärka livsmedels- och drickvattenberedskapen i sin helhet. Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt arbetar sedan flera år tillbaka med att återuppbygga livsmedelsberedskapen.

Därutöver arbetar regeringen med en ny livsmedelsstrategi som syftar till att öka lönsamheten och konkurrenskraften för svenska livsmedelsproducenter. En stärkt livsmedelsberedskap förutsätter att det finns robusta livsmedels- och dricksvattensystem i grunden. 

En livsmedelsstrategi för jobb och hållbar tillväxt i hela landet

Du hittar regeringens initiativ på området i filtret på huvudsidan för livsmedels- och dricksvattenberedskap: Livsmedels- och dricksvattenberedskap

Laddar...