Utbildningsdepartementet

English

Torbjörn von Schantz ny rektor vid Lunds universitet

Regeringen har anställt professorn Torbjörn von Schantz som rektor vid Lunds universitet. Torbjörn von Schantz, som i dag är prorektor vid Sveriges lantbruksuniversitet och professor i zoologisk ekologi, tillträder tjänsten den 1 januari 2015.

Medelhavsinstituten blir kvar

Statens finansiering av de svenska Medelhavsinstituten kommer att fortsätta och de neddragningar som signalerats inför 2016 och 2017 är inte längre aktuella. Det meddelar idag Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

Du behöver antingen installera Adobe Flash Player eller aktivera JavaScript för att se filmen.

Ladda ner Adobe Flash Player kostnadsfritt.

Skolinspektionen presenterade ny rapport

Skolinspektionen har överlämnat en rapport till regeringen över sin tillsyn och granskning under de senaste fem åren. Rapporten bygger bland annat på inspektioner på ungefär 6 000 skolor och enkätsvar från 400 000 elever, föräldrar och skolpersonal.

Helene Hellmark Knutsson på kajen vid isbrytaren Oden. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

Fartyg med unik forskning

De senaste dagarna har fartyget Oden legat i Stockholms hamn. Det är ett unikt fartyg som är kombinerat isbrytare och forskningsstation. Under helgens öppet hus kom nästan 3000 besökare och under onsdagen kom miljöminister Åsa Romson och forskningsminister Helene Hellmark Knutsson på besök. De fick en rundvandring på fartyget och en genomgång av den viktiga klimatforskningen som bedrivs ombord.

Polarforskningssekretariatet och Sjöfartsverket har sedan 1991 genomfört forskningsexpeditioner med Oden i polarområdena. Under fem säsonger har Oden varit i Antarktis inom ramen för ett svenskt-amerikanskt forskningssamarbete. Den stora flexibiliteten med forskningscontainrar, laboratorier och vinschar gör att forskare inom många discipliner kan använda fartyget utifrån sina behov.

Efter besöket i Stockholm fortsätter Oden till Luleå för säsongen som isbrytare.

Alla notiser
Nov 24

Kontakta oss

Utbildningsdepartementet work Drottninggatan 16 postal 103 33 Stockholm Telefon work 08-405 10 00
e-post till departementet Mer kontaktinformation
Ansvarsområden
Utbildningsdepartementet ansvarar för frågor som rör förskoleverksamhet, förskoleklass, grundskola och övriga obligatoriska skolformer, skolbarnsomsorg, gymnasieskola, ungdomspolitik, vuxenutbildning, folkbildning, universitet och högskola, forskning, jämställdhet, politik för det civila samhället och studiefinansiering.