Justitiedepartementet

English

Morgan Johansson besöker Hässleholm

I dag besöker justitie- och migrationsminister Morgan Johansson Hässleholm. Där kommer han först att inviga tingsrättens nyrenoverade lokaler och därefter besöka kommunens SFI-utbildning.

Morgan Johansson talade i FN:s säkerhetsråd

Torsdagen den 23 april talade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i FN:s säkerhetsråd, New York. Talet handlade om arbetet mot våldsbejakande extremism och terrorism.

Du behöver antingen installera Adobe Flash Player eller aktivera JavaScript för att se filmen.

Ladda ner Adobe Flash Player kostnadsfritt.

Strängare krav på snabblåneföretagen

Regeringen tillsätter i morgon torsdag en utredning som ska överväga åtgärder för att åstadkomma en mer ansvarsfull marknad för snabblån och andra konsumentkrediter. Detta presenterade justitieminister Morgan Johansson vid en webbutsänd pressträff i dag. Utredare blir vice ordförande i riksdagens civilutskott, Johan Löfstrand (S).

Arv i internationella situationer

Regeringen har i dag lämnat en proposition till riksdagen med de kompletterande svenska lagregler som behövs för att EU:s arvsförordning ska kunna tillämpas på ett bra sätt i Sverige

Modernisering av lagen om skiljeförfarande

En utredning har gjort en översyn av lagen om skiljeförfarandelagen för att säkerställa att lagstiftningen är modern och garanterar ett rättssäkert och effektivt skiljeförfarande.

Gemensamt uttalande om fartygskatastrofen i Medelhavet från utrikesminister Margot Wallström och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson

Vi känner bestörtning efter fartygskatastrofen i Medelhavet där ett stort antal människor drunknat på väg mot Europa. Ett stort ansvar vilar på skrupellösa människosmugglare som utnyttjar desperata människors situation. Det är skakande och sorgligt att ta del av rapporterna om tragedin och EU måste nu agera och förstärka de gemensamma insatserna för att försöka förhindra en upprepning av tragedin. Sverige kommer att verka för ytterligare åtgärder från EU:s sida för att stärka räddningsinsatserna till sjöss, bekämpa flyktingsmugglarna och stödja fredsprocesserna i de konfliktdrabbade områdena.

Ytterligare steg för att förbättra innovationsklimatet

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson har tagit emot Patentlagsutredningens slutbetänkande Ny patentlag. Utredningen föreslår ny patentlag och ny patentförordning. Syftet är i första hand att göra patentlagstiftningen enklare och mer användarvänlig.

Alla notiser
Justitiedepartementet ansvarar för rättsväsendets myndigheter, bland annat polisen, åklagarväsendet, domstolarna, kriminalvården samt för migrations- och asylfrågor och krisberedskap. Justitiedepartementet ansvarar vidare för lagstiftningen inom områdena för statsrätt och allmän förvaltningsrätt, civilrätt, processrätt, straffrätt samt migrations- och asylrätt.
Foto: Pontus Johansson

Till dig som är student


Vill du jobba eller göra praktik i Justitiedepartementet? Vill du skriva uppsats eller examensarbete inom något av våra ansvarsområden? Vi tar gärna emot praktikanter när det finns förutsättningar för det.
Det svenska rättsväsendet

Trycksaken "Det svenska rättsväsendet" ger

en kort introduktion till rättsväsendet och dess myndigheter.

Information om viseringar och visum


Medborgare i vissa länder måste ha en visering för inresa i Schengenområdet. Listan över vilka länder eller områden vars medborgare måste ha en visering vid inresa i Schengen finns här.

Kontakta oss

Justitiedepartementet work Rosenbad 4 postal 103 33 Stockholm Telefon work 08-405 10 00 Fax fax 08-20 27 34
e-post till departementet Mer kontaktinformation
Följ oss på Twitter!
Nyheter per e-post?
Du kan skräddarsy en prenumeration på nyheter från Justitiedepartementet och få som e-post; pressmeddelanden, publikationer och statsrådens tal och debattartiklar.
Rättslig information med länkar till EU:s och alla EU-länders rättssystem.