Arbetsmarknadsdepartementet

English
Omslag till vitboken. En öppen dossier med z och löpnummer. Del av omslag till vitboken: Blomquist Annonsbyrå

Satsning på skolmaterial om övergrepp på romer

I mars presenterade regeringen "Den mörka och okända historien" - en vitbok om övergrepp och kränkningar av romer och resande i Sverige under 1900-talet. Regeringen har nu gett kommissionen mot antizigansim uppdraget att ta fram skolmaterial som utgår från den.

- Okunskap om romer och om de övergrepp och kränkningar romer har utsatts för bidrar till dagens utanförskap hos den romska gruppen, säger integrationsminister Erik Ullenhag.

Vitbok om övergrepp och kränkningar av romer


Romers situation i dag hänger samman med historien och den diskriminering som många romer under lång tid har utsatts för. Regeringen anser att en vitbok som beskriver historien är en viktig utgångspunkt för att stärka arbetet med romers mänskliga rättigheter.

Nu finns vitboken som DAISY (ljudfil)


Lyssna till ett kort utdrag ur boken, hämtat från kapitlet om romers tillgång till utbildning. Avsnittet heter Romers erfarenheter av skolan och innehåller vittnesmål från flera romska personer. Vitboken i DAISY-format kan beställas genom att kontakta Arbetsmarknadsdepartementets enhet för diskrimineringsfrågor.
Foto: Regeringskansliet

Elisabeth Svantesson besökte jobbprojekt för unga i Halmstad

I dag besökte arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB och deras jobbsatsning för unga, JobbEtt.

- I dag har jag haft ett givande besök i Halmstad som fokuserade på nya vägar till jobb för unga. Fler unga i jobb är en av våra viktigaste frågor och vi behöver fler engagerade arbetsgivare som öppnar dörren, säger arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson.

Arbetsmarknadsministern besökte Jönköping och Växjö

Foto: Regeringskansliet

Onsdagen den 13 augusti besökte arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson städföretaget Stormtrivs i Jönköping och Hennings konditori i Växjö. Besöken fokuserade på RUT-avdraget och den sänkta restaurangmomsens betydelse för fler jobb.

Elisabeth Svantesson besökte Timrå

Foto: Regeringskansliet

Tisdagen den 12 augusti besökte arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson bemanningsföretaget Rutinera och deras kund Permobil i Timrå för samtal om fler jobb till unga, tillväxtmöjligheter och framtidsutmaningar.

Alla notiser
Bild på skylt med texten

Vanliga påståenden om invandring


Regeringen tar kampen mot främlingsfientlighet och intolerans på stort allvar. Här besvaras några av de vanligaste påståendena om invandring.
Broschyr: Fokus: Ett samhälle fritt från främlingsfientlighet

Fokus: Ett samhälle fritt från främlingsfientlighet


Läs om verksamheter att inspireras av och om regeringens insatser för ett öppet och tolerant samhälle.
Logotype till webbsidan om trepartssamtalen.

Trepartssamtalen


Gemensamma samtal mellan fack, arbetsgivare och regeringen om avtal och reformer för att förbättra arbetsmarknaden

Kontakta oss

Arbetsmarknadsdepartementet work Mäster Samuelsgatan 70 postal 103 33 Stockholm Telefon work 08-405 10 00
e-post till departementet Mer kontaktinformation
Arbetsmarknadsdepartementets ansvarsområden
Arbetsmarknadsdepartementet ansvarar för frågor rörande arbetsliv, arbetsmarknad, integration, diskriminering, mänskliga rättigheter i Sverige, svenskt medborgarskap och minoritetspolitik.
Vit text mot blå bakgrund.

Följ oss på Twitter!

Närbild av ett färgglatt och mycket detaljerat cirkeldiagram

Arbetslöshetsstatistik


Här hittar du SCB:s Arbetskraftsundersökningar (AKU) och Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik.