Kulturdepartementet

English

Nya pensionsvillkor för scenkonstområdet

Regeringen lämnade i måndags besked om hur villkoren för pensionerna på scenkonstområdet ska se ut framöver. Nya pensionsvillkor ska kombineras med insatser för omställning och karriärväxling. Från och med 2015 ska arbetsmarknadens parter själva genom kollektivavtal reglera pensionerna.

Kultur- och idrottsministern åker bokbuss med fotbollsstjärnor

Den 22 april följer Lena Adelsohn Liljeroth med på en tur på Bokbussen med fotbollsspelarna Marta Vieira da Silva och Caroline Seger. Tillsammans åker de till ungdomsträningar och lånar ut böcker. VIP-tur med Bokbussen är del av Haninge kulturhus satsning "Avspark" där fotboll varvas med konst, ståupp, läsprojekt och film.

Regeringens kulturpolitik lyftes på Kulturhusets debattscen

I en avslutande debattfinal i Kulturval 14 bjöds kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth in att samtala om regeringens kulturpolitik.

- Jag är mest stolt över att ha lyft kultur för barn och unga, och att ha medverkat till att barnkulturen har fått en högre status, sade kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth under gårdagskvällens samtal och frågestund med dramatikern och författaren America Vera-Zavala.

Foto: Regeringskansliet

Kulturval 14


Kulturval 14 har under våren bjudit in kulturdebattörer att samtala kring aktuella frågor inom kulturpolitiken. Gårdagens debatt gick under rubriken Folket, facket eller furstarna - för vem har vi kulturpolitik?
Foto: Catharina Henriksson/Regeringskansliet

Brottningen integrerar ensamkommande flyktingbarn

Husums IF Brottningsklubb har under flera år fått medel från Idrottslyftet för att utbilda ledare och samverka med skolan. Nu hjälper de även ensamkommande flyktingar in i det svenska samhället. Vägen går via brottningen. Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth besökte idag klubben och träffade ungdomar som har hittat glädjen i att utöva en av världens äldsta idrotter.

- Brottningen lockar många ensamkommande flyktingbarn som pratar persiska eftersom det är deras nationalsport. Det fina är att de snabbt får kompisar och lär sig svenska på ett roligt och naturligt sätt, säger Thom Svensson ordförande i Husums IF Brottningsklubb.

2013 avsatte Riksidrottsförbundet sammanlagt 6,5 miljoner kronor till Brottningsförbundet och 5,3 miljoner kronor till de lokala föreningarna.

Alla notiser
Följ oss på Twitter!
Följ våra kulturråd i deras vardag och arbete, utifrån aktuella kulturpolitiska händ- elser i Berlin, Bryssel, Istanbul, London, Moskva, Peking, Paris och Washington D.C..

LEK LÄS LUST!


LEK LÄS LUST är ett magasin som handlar om två för Kulturdepartementet prioriterade frågor - vikten av läsning och rörelse bland barn och unga.

Läsning och rörelse är en del av regeringens kultur- och idrottspolitik, och syftar till att skapa förutsättningar för ett skapande Sverige med växande människor.
Aktuella satsningar

Kulturarvslyftet


En satsning på jobb som vårdar kulturarvet.

Skapande skola


En satsning på mer kultur i skolan.

Kontakta oss

Kulturdepartementet work Drottninggatan 16 postal 103 33 Stockholm Telefon work 08-405 10 00
e-post till Kulturdepartementet Mer kontaktinformation
Kulturdepartementet ansvarar för frågor som rör kultur, medier och idrott.
  • Kultur
  • Medier
  • Idrott
  • Remisser och svar
  • Frågor och svar

Sveriges utsända kulturråd