EU

English

Du behöver antingen installera Adobe Flash Player eller aktivera JavaScript för att se filmen.

Ladda ner Adobe Flash Player kostnadsfritt.

EU-ledarna höll toppmöte om situationen i Medelhavet

På toppmötet enades EU:s stats- och regeringschefer om att förstärka närvaron i Medelhavet för att förhindra att fler människor dör till havs. Det extrainsatta mötet om migration hölls i Bryssel den 23 april. Sverige företräddes av statsminister Stefan Löfven som i diskussionen lyfte upp den humanitära aspekten.

Du behöver antingen installera Adobe Flash Player eller aktivera JavaScript för att se filmen.

Ladda ner Adobe Flash Player kostnadsfritt.

Extrainkallat EU-möte om flyktingkatastrofen i Medelhavet

EU:s utrikes- och inrikesministrar möttes den 20 april i Luxemburg i ett extrainkallat möte med anledning av flyktingkatastrofen i Medelhavet. Detta möte följde på det sedan tidigare planerade ordinarie utrikesministermötet. Sverige representerades av utrikesminister Margot Wallström och statssekreterare Lars Westbratt, Justitiedepartementet vid det särskilda mötet om flyktingkatastrofen. Vid det ordinarie utrikesministermötet företräddes Sverige av utrikesministern.

Fiskeministrar överens om hållbar förvaltning i Östersjön

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht med lettiske ordföranden. Foto: Europeiska unionens råd

På rådsmöte i Luxemburg den 20 april kom EU:s fiskeministrar överens om en flerårig förvaltningsplan för torsk, sill/strömming och skarpsill i Östersjön.

Jag är mycket nöjd att ministerrådet har tagit sitt ansvar för en hållbar förvaltning i Östersjön, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Allmänna rådet förbereder nytt avtal om bättre lagstiftning i EU

Inför EU-kommissionens förslag om uppdatering av rådande avtal om bättre lagstiftning planerar Allmänna rådet en inledande diskussion för att förbereda en gemensam ståndpunkt inför förhandlingarna. Allmänna rådets möte hålls i Luxemburg den 21 april.

Stefan Löfven talar på Göteborgs universitet Statsminister Stefan Löfven talade bland annat om att jämställdheten inom EU måste öka under sitt besök på Göteborgs universitet. Foto: Bobbo Lauhage/Kamerapress

Stefan Löfven presenterade regeringens prioriteringar för arbetet inom EU

I dag presenterade statsminister Stefan Löfven regeringens prioriteringar för arbetet inom EU för Europaprogrammets studenter vid Göteborgs Universitet. Fler jobb och hållbar tillväxt samt ordning och reda på arbetsmarknaden är två av regeringens prioriteringar för arbetet inom EU 2015.

Du behöver antingen installera Adobe Flash Player eller aktivera JavaScript för att se filmen.

Ladda ner Adobe Flash Player kostnadsfritt.

EU-toppmöte med fokus på energiunionen och utrikesfrågor

EU:s stats- och regeringschefer sammanträdde i Bryssel den 19-20 mars. EU-ledarna enades om att koppla sanktionerna gentemot Ryssland till genomförandet av det så kallade Minskavtalet. De godkände även förslaget om att skapa en energiunion i EU. På dagordningen stod också krisen i Libyen. Sverige representerades av statsminister Stefan Löfven.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht på rådsmöte i Bryssel 16 mars 2015 Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht deltog i jordbruks- och fiskerådet i Bryssel. Foto: Europeiska unionens råd

Ekologisk produktion diskuterades

Jordbruksministrarna i EU möttes för att bland annat diskutera förbättrade regler för ekologiskt jordbruk. Syftet med förslaget är att underlätta för lantbrukare att gå över till ekologiskt jordbruk. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht deltog vid mötet i Bryssel den 16 mars.

EU:s utrikesministrar diskuterade ett partnerskap med Afrika

I sin strategiska diskussion om Afrika diskuterade EU:s utrikesministrar bland annat unionens behov av ett partnerskap med länderna på den afrikanska kontinenten. Förberedelser inför EU:s toppmöte med de östliga partnerskapsländerna stod också på dagordningen när EU:s utrikesministrar möttes i Bryssel den 16 mars. Sverige företräddes av utrikesminister Margot Wallström.

Allmänna rådet förberedde toppmöte

Förberedelserna inför EU-toppmötet stod i fokus då ministrarna med ansvar för EU-frågor träffades i Bryssel den 17 mars. Utrikesminister Margot Wallström representerade Sverige vid mötet.

Foto: Europeiska unionens råd.

Fortsatt arbete med terrorismbekämpning

Migrationsflöden och antiterrorism var några av dagordningspunkterna då EU:s ministrar med ansvar för rättsliga- och inrikesfrågor träffades den 12-13 mars. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och inrikesminister Anders Ygeman representerade Sverige vid mötet.

Alla notiser

Lettlands EU-ordförandeskap

Följ det lettiska ordförandeskapets arbete i ministerrådet.
Följ EU-representationen i Bryssel på Twitter:

Veckobrevet från Bryssel


EU-representationens nyhetsbrev är en sammanfattning av veckans mest aktuella EU-frågor. Fokus ligger på arbetet i ministerrådet.

EU-representationen i Bryssel


Kontaktinformation till EU-representationen, Regeringskansliets förlängda arm i Bryssel.

Söker du arbete i EU?


Information om lön och anställningsvillkor, uttagningsprov, praktik vid EU, kontaktinformation samt vilka lediga jobb vid EU:s institutioner och organ som finns att söka.