EU

English

Du behöver antingen installera Adobe Flash Player eller aktivera JavaScript för att se filmen.

Ladda ner Adobe Flash Player kostnadsfritt.

Investeringsplanen välkomnades vid toppmöte

EU:s stats- och regeringschefer gav under mötet i Bryssel den 18 december sitt godkännande till det fortsatta arbetet med kommissionens investeringsplan. Den ska främja jobb, tillväxt och konkurrenskraft i Europa. Vid mötet hölls även en strategisk diskussion om EU:s strategi gentemot Ryssland samt fortsatt stöd till Ukraina. Sverige representerades av statsminister Stefan Löfven.

Statssekr Yvonne Ruwaida på miljöråd 17 dec 2014 Statssekreterare Yvonne Ruwaida representerade Sverige vid miljörådet i Bryssel den 17 december. Här med italienska miljöministern. Foto: Europeiska unionens råd

Sverige lyfte farliga ämnen i textilier

Sverige tillsammans med flera EU-länder tog upp behovet att få bort gifter ur vardagen, på miljörådets möte i Bryssel den 17 december. Många av EU:s miljöministrar beklagade också att EU-kommissionen drar tillbaka det så kallade avfallspaketet.

Sven-Erik Bucht på rådsmöte i Bryssel 15-16 dec 2014 Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht vid fiskeförhandlingarna på rådsmötet i Bryssel. Foto: Europeiska unionens råd

Beslut om fiskekvoter för Västerhavet för 2015

EU:s fiskeministrar har kommit överens om nästa års fiskemöjligheter för Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt.
- Jag är glad att vi nått en överenskommelse, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht som deltog i förhandlingarna i Bryssel den 15-16 december.

Du behöver antingen installera Adobe Flash Player eller aktivera JavaScript för att se filmen.

Ladda ner Adobe Flash Player kostnadsfritt.

Stöd till ansträngningar för att nå framåt i Syrien

EU:s utrikesministrar uttalande brett stöd för strategin för Syrien som tagits fram av FN-sändebudet Staffan de Mistura. de Mistura redovisade sina ansträngningar att söka "frysa" situationen i Aleppo i syfte att få slut på våldet och möjliggöra humanitära leveranser som ett första steg att trappa ned konflikten. Utrikesminister Margot Wallström deltog vid mötet.

EU:s fortsatta utvidgning på agendan

EU:s ministrar med ansvar för utvidgning träffas i Bryssel den 16 december. De ska diskutera läget i utvidgningsprocessen i ljuset av ett antal rapporter om kandidatländerna från kommissionen.

Enat EU inför Post 2015-förhandlingarna

EU:s biståndsministrar enades den 12 december om en gemensam position inför de stundande förhandlingarna om internationellt utvecklingssamarbete.
- Vi enades om att gemensamt driva ambitiösa utvecklingsmål som inte lämnar någon på efterkälken, säger biståndsminister Isabella Lövin.

Ministrar diskuterade ungdomar och sysselsättning

Vikten av att unga får arbete diskuterades diskuterades på rådsmöte i Bryssel den 11 december. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson framhöll utbildning som avgörande när det gällde att tackla ungdomsarbetslösheten. Statssekreterare Pernilla Baralt deltog på den socialpolitiska delen av mötet.

Utbildning och ungdomar i fokus

EU:s utbildningsministrar diskuterade EU:s tillväxtstrategi, Europa 2020, på rådsmötet i Bryssel den 12 december. Även ungdomspolitiska frågor behandlades. Utbildningsminister Gustav Fridolin och gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic deltog i mötet.

Investeringspaket välkomnades av finansministrarna

Kommissionens investeringspaket, som ska främja tillväxt och konkurrenskraft i EU, diskuterades bland annat då EU:s finansministrar träffades i Bryssel den 9 december. Paketet kommer att behandlas på toppmötet den 18-19 december. Finansminister Magdalena Andersson deltog vid mötet.

Ibrahim Baylan på rådsmöte i Bryssel 9 dec 2014 Energiminister Ibrahim Baylan hälsar på vice ordförande för Energiunionen på rådsmöte i Bryssel. Foto: Europeiska unionens råd

Klimat- och energiramverket 2030 i fokus på energirådet

EU:s energiministrar diskuterade EU:s ramverk för klimat och energi till 2030. Huvudfrågan handlade om ett nytt system för att följa upp målen på klimat- och energiområdet. Energiminister Ibrahim Baylan representerade Sverige vid rådsmötet i Bryssel den 9 december.

Alla notiser
Större frågor i EU-arbetet 2014

Större frågor i EU-arbetet


Målsättningar i EU-arbetet.
Följ EU-representationen i Bryssel på Twitter:

Veckobrevet från Bryssel


EU-representationens nyhetsbrev är en sammanfattning av veckans mest aktuella EU-frågor. Fokus ligger på arbetet i ministerrådet.

EU-representationen i Bryssel


Kontaktinformation till EU-representationen, Regeringskansliets förlängda arm i Bryssel.

Söker du arbete i EU?


Information om lön och anställningsvillkor, uttagningsprov, praktik vid EU, kontaktinformation samt vilka lediga jobb vid EU:s institutioner och organ som finns att söka.