EU

English
EU:s utrikesministrar i extrainsatt möte om Ukraina i Bryssel den 29 januari. Foto: Europeiska unionens råd EU:s utrikesministrar i extrainsatt möte om Ukraina i Bryssel den 29 januari. Foto: Europeiska unionens råd

EU:s utrikesministermöte om Ukraina beslutade om förlängda sanktioner

EU:s utrikesministrar enades vid ett extrainsatt möte den 29 januari om att förlänga sanktionerna mot individer och entiteter som undergräver Ukrainas suveränitet och territoriella integritet. Sanktionerna förlängs till september 2015. Sverige representerades av ambassadör Anders Ahnlid.

Strategisk fond ska främja privata investeringar i EU

Den Europeiska fonden för strategiska investeringar var en av dagordningspunkterna som stod på agendan då EU:s finansministrar träffades i Bryssel den 27 januari. Sverige representerades av finansminister Magdalena Andersson.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht på rådsmöte i Bryssel 26 jan 2015 Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht på möte i ministerrådet i Bryssel. Foto: Europeiska unionens råd

EU:s jordbruksministrar diskuterade ryska importstoppet

Det ryska importstoppet av livsmedel var en av huvudfrågorna när EU:s jordbruks- och fiskeministrar möttes i Bryssel den 26 januari. På rådsmötet diskuterades också en flerårig plan för förvaltning av vissa fiskbestånd i Östersjön. Landsbygdsminister Sven-Erik

Du behöver antingen installera Adobe Flash Player eller aktivera JavaScript för att se filmen.

Ladda ner Adobe Flash Player kostnadsfritt.

Terrorismbekämpning i fokus för EU:s utrikesministrar

EU:s utrikesministrar hade en strategisk diskussion om Ryssland som övergripande tema vid sitt möte den 19 januari. Övriga frågor på dagordningen var bland annat EU:s antiterrorismåtgärder. Sverige representerades av utrikesminister Margot Wallström.

Lettland tar över ordförandeklubban

Lettiska ordförandeskapets logotype

Efter tio år som EU-medlem tog Lettland den 1 januari för första gången över ordförandeskapet i EU:s ministerråd.
Det lettiska ordförandeskapet har följande huvudprioriteringar kommande halvår:

- Ett konkurrenskraftigt Europa
- Ett digitalt Europa
- Ett engagerat Europa

Sociala dimensionen i EU måste stärkas

Den första januari var det 20 år sedan Sverige och Finland tog steget in i EU. Med anledning av detta har Sveriges utrikesminister Margot Wallström och Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja skrivit en gemensam debattartikel.

Du behöver antingen installera Adobe Flash Player eller aktivera JavaScript för att se filmen.

Ladda ner Adobe Flash Player kostnadsfritt.

Investeringsplanen välkomnades vid toppmöte

EU:s stats- och regeringschefer gav under mötet i Bryssel den 18 december sitt godkännande till det fortsatta arbetet med kommissionens investeringsplan. Den ska främja jobb, tillväxt och konkurrenskraft i Europa. Vid mötet hölls även en strategisk diskussion om EU:s strategi gentemot Ryssland samt fortsatt stöd till Ukraina. Sverige representerades av statsminister Stefan Löfven.

Statssekr Yvonne Ruwaida på miljöråd 17 dec 2014 Statssekreterare Yvonne Ruwaida representerade Sverige vid miljörådet i Bryssel den 17 december. Här med italienska miljöministern. Foto: Europeiska unionens råd

Sverige lyfte farliga ämnen i textilier

Sverige tillsammans med flera EU-länder tog upp behovet att få bort gifter ur vardagen, på miljörådets möte i Bryssel den 17 december. Många av EU:s miljöministrar beklagade också att EU-kommissionen drar tillbaka det så kallade avfallspaketet.

Sven-Erik Bucht på rådsmöte i Bryssel 15-16 dec 2014 Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht vid fiskeförhandlingarna på rådsmötet i Bryssel. Foto: Europeiska unionens råd

Beslut om fiskekvoter för Västerhavet för 2015

EU:s fiskeministrar har kommit överens om nästa års fiskemöjligheter för Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt.
- Jag är glad att vi nått en överenskommelse, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht som deltog i förhandlingarna i Bryssel den 15-16 december.

Du behöver antingen installera Adobe Flash Player eller aktivera JavaScript för att se filmen.

Ladda ner Adobe Flash Player kostnadsfritt.

Stöd till ansträngningar för att nå framåt i Syrien

EU:s utrikesministrar uttalande brett stöd för strategin för Syrien som tagits fram av FN-sändebudet Staffan de Mistura. de Mistura redovisade sina ansträngningar att söka "frysa" situationen i Aleppo i syfte att få slut på våldet och möjliggöra humanitära leveranser som ett första steg att trappa ned konflikten. Utrikesminister Margot Wallström deltog vid mötet.

Alla notiser
Större frågor i EU-arbetet

Större frågor i EU-arbetet


Målsättningar i EU-arbetet.

Lettlands EU-ordförandeskap

Följ det lettiska ordförandeskapets arbete i ministerrådet.
Följ EU-representationen i Bryssel på Twitter:

Veckobrevet från Bryssel


EU-representationens nyhetsbrev är en sammanfattning av veckans mest aktuella EU-frågor. Fokus ligger på arbetet i ministerrådet.

EU-representationen i Bryssel


Kontaktinformation till EU-representationen, Regeringskansliets förlängda arm i Bryssel.

Söker du arbete i EU?


Information om lön och anställningsvillkor, uttagningsprov, praktik vid EU, kontaktinformation samt vilka lediga jobb vid EU:s institutioner och organ som finns att söka.