EU

English

Utrikesministrarna diskuterar oroväckande utvecklingen i Irak och Ukraina

Situationen i Ukraina och Irak kommer att diskuteras då EU:s utrikesministrar träffas i Bryssel den 22 juli. EU:s höga representant i utrikesfrågor Catherine Ashton kommer också att diskutera om läget i förhandlingarna med Iran om den kärntekniska frågan. Utrikesminister Carl Bildt deltar vid mötet.

Du behöver antingen installera Adobe Flash Player eller aktivera JavaScript för att se filmen.

Ladda ner Adobe Flash Player kostnadsfritt.

Extrainsatt toppmöte om Ukraina och utnämningar

EU: stats- och regeringschefer har enats om att utöka möjligheterna att införa riktade sanktioner mot individer och entiteter med anledning av konflikten i Ukraina på ett extrainsatt toppmöte i Bryssel den 16 juli. De manade också båda sidor att avstå från våld i konflikten i Gaza. Statsminister Fredrik Reinfeldt deltog vid mötet.

Regeringen tillsätter EU-demokratiutredning

Regeringen en utredning om delaktighet i EU. Till utredare förordnas Maria Strömvik, lektor vid statsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet.

Litauens anslutning till euron ska beslutas

EU-ministrarna sammanträder i Bryssel den 23 juli. På mötet förväntas ett beslut om att Litauen uppfyller kraven för att införa euron. Ministrarna ska också diskutera slutsatserna från senaste Europeiska rådet.

Ekologisk produktion och matfusk på agendan

Foto: Europeiska unionens råd

På rådsmötet den 14 juli tog landsbygdsminister Eskil Erlandsson upp livsmedelsfusket i EU och betonade vikten av att bekämpa det.
- Livsmedelsbedrägerierna stannar inte inom nationsgränserna, därför måste vi alla hjälpas åt att förhindra fusk, sade Eskil Erlandsson på mötet.

EU:s jordbruksministrar diskuterade också nya regler för ekologisk produktion.

Presentation av Italiens ordförandeskap och Europa-2020 i fokus

Det italienska ordförandeskapet presenterade sitt arbetsprogram på finansministermötet i Bryssel den 8 juli. Ökad tillväxt och fler jobb står bland annat i fokus. Finansmarknadsminister Peter Norman deltog vid mötet.

Italiens ordförandeskap i EU hösten 2014

Italienska ordförandeskapets logotyp Italienska ordförandeskapets logotyp

Italien leder arbetet i EU:s ministerråd från den 1 juli 2014. Det italienska ordförandeskapet prioriterar i första hand den ekonomiska tillväxten och jobbskapandet.

Du behöver antingen installera Adobe Flash Player eller aktivera JavaScript för att se filmen.

Ladda ner Adobe Flash Player kostnadsfritt.

Juncker Europeiska rådets kandidat till kommissionsordförandeposten

Jean Claude Juncker har nominerats till posten som ordförande för EU-kommissionen av Europeiska rådet. Det bestämdes på toppmötet i Bryssel den 27 juni. Stats- och regeringscheferna ökade också det politiska trycket på Ryssland genom att införa en tidsfrist på 72 timmar för att deeskalera situationen i Ukraina. Annars väntar ytterligare sanktioner från EU. Statsminister Fredrik Reinfeldt representerade Sverige.

Albanien blir kandidatland

Unionens Europaministrar enades om att medge Albanien status som kandidatland på ett möte i Luxemburg den 24 juni. Stats- och regeringscheferna kommer anta beslutet formellt på toppmötet den 27 juni. Statssekreterare Oscar Wåglund Söderström deltog vid mötet.

Du behöver antingen installera Adobe Flash Player eller aktivera JavaScript för att se filmen.

Ladda ner Adobe Flash Player kostnadsfritt.

Signering av frihandelsavtal och oroväckande händelseförlopp i Irak

EU:s utrikesministrar gav bland annat grönt ljus till signering av associationsavtalet (DCFTA) med Ukraina samt till en framtida civil mission då de träffades i Luxemburg den 23 juni. Åtgärder för att förhindra den militanta gruppen ISIL:s frammarsch i Irak diskuterades också. Utrikesminister Carl Bildt representerade Sverige.

Alla notiser
Större frågor i EU-arbetet 2014

Större frågor i EU-arbetet 2014


Regeringens målsättningar i årets EU-arbete.
Följ EU-representationen i Bryssel på Twitter:

Veckobrevet från Bryssel


EU-representationens nyhetsbrev är en sammanfattning av veckans mest aktuella EU-frågor. Fokus ligger på arbetet i ministerrådet.

EU-representationen i Bryssel


Kontaktinformation till EU-representationen, Regeringskansliets förlängda arm i Bryssel.

Söker du arbete i EU?


Information om lön och anställningsvillkor, uttagningsprov, praktik vid EU, kontaktinformation samt vilka lediga jobb vid EU:s institutioner och organ som finns att söka.