EU

English

Förbättrade investeringsmöjligheter i EU diskuteras

EU:s närings- och forskningsministrar möts i Bryssel den 2-3 mars. Diskussionerna kommer bland annat handla om att få bort onödiga hinder på EU:s inre marknad och om kommissionens investeringsplan. Ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson och statssekreterare Oscar Stenström deltar.

Energiunionen i fokus på EU-möte

EU:s energiministrar ska diskutera ett ökat samarbete mellan medlemsländerna i energifrågor och det nya initiativet om en energiunion. Energiminister Ibrahim Baylan representerar Sverige vid rådsmötet i Bryssel den 5 mars.

Vägen mot ett nytt globalt klimatavtal i fokus

EU:s miljöministrar ska diskutera EU:s gemensamma syn inför de kommande FN-förhandlingarna i Paris i höst om ett nytt globalt klimatavtal. Även klimatpolitiken inom den nya energiunionen ska debatteras. Klimat- och miljöminister Åsa Romson representerar Sverige vid rådsmötet i Bryssel den 6 mars.

Sverige röstade mot ansvarsfrihet för EU:s budget

Under finansministrarnas möte i Bryssel den 17 februari röstade Sverige tillsammans med Nederländerna och Storbritannien emot att föreslå att Kommissionen beviljas ansvarsfrihet för EU:s budget för 2013. Under mötet diskuterades även det fortsatta arbetet med att etablera en europeisk fond för strategiska investeringar. Sverige representerades av finansminister Magdalena Andersson.

Du behöver antingen installera Adobe Flash Player eller aktivera JavaScript för att se filmen.

Ladda ner Adobe Flash Player kostnadsfritt.

Terrorismbekämpning på toppmöte

EU:s stats- och regeringschefer enades om ett gemensamt uttalande om antiterrorism under toppmötet den 12 januari. Under mötet återrapporterade även president Francois Hollande och förbundskansler Angela Merkel efter sina diskussioner i Minsk. Vid mötet deltog Ukrainas president Petro Porosjenko. Sverige representerades av statsminister Stefan Löfven.

Foto på Stefan Löfven och Jean-Claude Juncker. Stefan Löfven träffade kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i anslutning till toppmötet i Bryssel. Foto: Regeringskansliet.

Jobb och tillväxt i fokus vid möte med EU-kommissionens ordförande

I anslutning till toppmötet i Bryssel den 12 februari träffade Stefan Löfven kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Samtalet handlade bland annat om sysselsättningsfrågan och att få ner den höga arbetslösheten i Europa.

Du behöver antingen installera Adobe Flash Player eller aktivera JavaScript för att se filmen.

Ladda ner Adobe Flash Player kostnadsfritt.

Ukraina och antiterroriståtgärder i fokus på utrikesministermöte

Fokus på utrikesministermötet måndagen den 9 januari kom att bli utvecklingen i Ukraina, beslut om ytterligare sanktioner samt antiterrorismfrågor. Den fördjupade diskussionen om Afrika sköts fram till ett senare tillfälle. Sverige representerades av utrikesminister Margot Wallström.

Förberedelser inför toppmöte i Allmänna rådet

Det allmänna rådet förberedde toppmötet som hålls den 19-20 mars då de träffades den 10 februari i Bryssel. Sverige representerdes av statssekreterare Hans Dahlgren.

EU:s utrikesministrar i extrainsatt möte om Ukraina i Bryssel den 29 januari. Foto: Europeiska unionens råd EU:s utrikesministrar i extrainsatt möte om Ukraina i Bryssel den 29 januari. Foto: Europeiska unionens råd

EU:s utrikesministermöte om Ukraina beslutade om förlängda sanktioner

EU:s utrikesministrar enades vid ett extrainsatt möte den 29 januari om att förlänga sanktionerna mot individer och entiteter som undergräver Ukrainas suveränitet och territoriella integritet. Sanktionerna förlängs till september 2015. Sverige representerades av ambassadör Anders Ahnlid.

Strategisk fond ska främja privata investeringar i EU

Den Europeiska fonden för strategiska investeringar var en av dagordningspunkterna som stod på agendan då EU:s finansministrar träffades i Bryssel den 27 januari. Sverige representerades av finansminister Magdalena Andersson.

Alla notiser
Större frågor i EU-arbetet

Större frågor i EU-arbetet


Målsättningar i EU-arbetet.

Lettlands EU-ordförandeskap

Följ det lettiska ordförandeskapets arbete i ministerrådet.
Följ EU-representationen i Bryssel på Twitter:

Veckobrevet från Bryssel


EU-representationens nyhetsbrev är en sammanfattning av veckans mest aktuella EU-frågor. Fokus ligger på arbetet i ministerrådet.

EU-representationen i Bryssel


Kontaktinformation till EU-representationen, Regeringskansliets förlängda arm i Bryssel.

Söker du arbete i EU?


Information om lön och anställningsvillkor, uttagningsprov, praktik vid EU, kontaktinformation samt vilka lediga jobb vid EU:s institutioner och organ som finns att söka.