EU

English

Du behöver antingen installera Adobe Flash Player eller aktivera JavaScript för att se filmen.

Ladda ner Adobe Flash Player kostnadsfritt.

Ny ordförande för Europeiska rådet och EU:s höga representant utsedda

EU:s stats- och regeringschefer har utsett Polens premiärminister Donald Tusk till ny ordförande för Europeiska rådet samt Italiens utrikesminister Federica Mogherini till EU:s höga representant i utrikesfrågor. Beslutet fattades på ett extrainsatt möte i Bryssel den 30 augusti. Statsminister Fredrik Reinfeldt deltog vid mötet.

Extrainsatt rådsmöte om ryska importstoppet av livsmedel

EU:s jordbruksministrar möts den 5 september i Bryssel med anledning av det ryska importstoppet av livsmedel och jordbruksprodukter från EU. Sverige representeras av statssekreterare Magnus Kindbom.

Ryssland uppmanas dra tillbaka trupper

Ryssland måste upphöra med alla aktiviteter som hotar Ukrainas territoriella integritet och dra tillbaka trupper från gränsen. Det uppmanade EU:s utrikesministrar när de träffades i Bryssel den 15 augusti för ett extrainsatt utrikesministermöte.

Du behöver antingen installera Adobe Flash Player eller aktivera JavaScript för att se filmen.

Ladda ner Adobe Flash Player kostnadsfritt.

Regeringen nominerar Cecilia Malmström till svensk EU-kommissionär

Regeringen nominerar Cecilia Malmström till Sveriges kandidat till den nya EU-kommissionen. Cecilia Malmström är sedan 2010 EU-kommissionär för inrikes frågor, vilket innefattar områdena migration och säkerhet.

Litauen går med i euron 2015

Litauen uppfyller villkoren för att införa euron som valuta från den 1 januari 2015. Det beslutade EU-ministrarna på Allmänna rådets möte i Bryssel den 23 juli. Litauen är det nittonde landet som inför euron som valuta.

EU:s utrikesministrar diskuterade utvecklingen i östra Ukraina och Mellanöstern

Nedskjutningen av Malaysian Airlines flight MH17 stod i fokus när EU:s utrikesmininstrar samlades i Bryssel den 22 juli. Ministrarna diskuterade även den oroande upptrappningen av våldet i Mellanöstern och krävde eldupphör. Utrikesminister Carl Bildt deltog vid mötet.

Du behöver antingen installera Adobe Flash Player eller aktivera JavaScript för att se filmen.

Ladda ner Adobe Flash Player kostnadsfritt.

Extrainsatt toppmöte om Ukraina och utnämningar

EU: stats- och regeringschefer har enats om att utöka möjligheterna att införa riktade sanktioner mot individer och entiteter med anledning av konflikten i Ukraina på ett extrainsatt toppmöte i Bryssel den 16 juli. De manade också båda sidor att avstå från våld i konflikten i Gaza. Statsminister Fredrik Reinfeldt deltog vid mötet.

Regeringen tillsätter EU-demokratiutredning

Regeringen en utredning om delaktighet i EU. Till utredare förordnas Maria Strömvik, lektor vid statsvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet.

Ekologisk produktion och matfusk på agendan

Foto: Europeiska unionens råd

På rådsmötet den 14 juli tog landsbygdsminister Eskil Erlandsson upp livsmedelsfusket i EU och betonade vikten av att bekämpa det.
- Livsmedelsbedrägerierna stannar inte inom nationsgränserna, därför måste vi alla hjälpas åt att förhindra fusk, sade Eskil Erlandsson på mötet.

EU:s jordbruksministrar diskuterade också nya regler för ekologisk produktion.

Presentation av Italiens ordförandeskap och Europa-2020 i fokus

Det italienska ordförandeskapet presenterade sitt arbetsprogram på finansministermötet i Bryssel den 8 juli. Ökad tillväxt och fler jobb står bland annat i fokus. Finansmarknadsminister Peter Norman deltog vid mötet.

Alla notiser
Större frågor i EU-arbetet 2014

Större frågor i EU-arbetet 2014


Regeringens målsättningar i årets EU-arbete.
Följ EU-representationen i Bryssel på Twitter:

Veckobrevet från Bryssel


EU-representationens nyhetsbrev är en sammanfattning av veckans mest aktuella EU-frågor. Fokus ligger på arbetet i ministerrådet.

EU-representationen i Bryssel


Kontaktinformation till EU-representationen, Regeringskansliets förlängda arm i Bryssel.

Söker du arbete i EU?


Information om lön och anställningsvillkor, uttagningsprov, praktik vid EU, kontaktinformation samt vilka lediga jobb vid EU:s institutioner och organ som finns att söka.