EU

English
Energiminister Ibrahim Baylan på TTE-energiråd 5 mars 2015 Energiminister Ibrahim Baylan med Maros Sefcovic, vice ordförande i EU-kommissionen och ansvarig för energifrågor, och ambassadör Åsa Webber. Foto: Europeiska unionens råd

EU:s energiministrar diskuterade energiunionen

På rådsmötet i Bryssel den 5 mars höll energiministrarna en första diskussion om kommissionens nyligen presenterade strategi för en Energiunion med en framåtblickande klimatpolitik. Energiminister Ibrahim Baylan representerade Sverige vid mötet.

Vägen mot ett nytt globalt klimatavtal i fokus

EU:s miljöministrar ska diskutera EU:s gemensamma syn inför de kommande FN-förhandlingarna i Paris i höst om ett nytt globalt klimatavtal. Även klimatpolitiken inom den nya energiunionen ska debatteras. Klimat- och miljöminister Åsa Romson representerar Sverige vid rådsmötet i Bryssel den 6 mars.

Konkurrenskraftsrådet i Bryssel 2-3 mars 2015 Helene Hellmark Knutsson och andra forskningsministrar i EU på rådsmöte i Bryssel. Foto: Europeiska unionens råd

EU:s inre marknad och digitaliseringen i fokus på rådsmöte

EU:s närings- och forskningsministrar diskuterade en förbättrad inre marknad, digitalisering och forskningsinvesteringar på rådsmöte den 2-3 mars. Ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson och statssekreterare Oscar Stenström deltog i mötet.

Ministrar diskuterar tillväxt och jobbskapande i EU

EU:s arbetsmarknadsministrar ska diskutera prioriteringar på sysselsättnings- och socialpolitiska området inför Europeiska rådets toppmöte i mars. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och statssekreterare Pernilla Baralt deltar i rådsmötet som hålls i Bryssel den 9 mars.

Sverige röstade mot ansvarsfrihet för EU:s budget

Under finansministrarnas möte i Bryssel den 17 februari röstade Sverige tillsammans med Nederländerna och Storbritannien emot att föreslå att Kommissionen beviljas ansvarsfrihet för EU:s budget för 2013. Under mötet diskuterades även det fortsatta arbetet med att etablera en europeisk fond för strategiska investeringar. Sverige representerades av finansminister Magdalena Andersson.

Du behöver antingen installera Adobe Flash Player eller aktivera JavaScript för att se filmen.

Ladda ner Adobe Flash Player kostnadsfritt.

Terrorismbekämpning på toppmöte

EU:s stats- och regeringschefer enades om ett gemensamt uttalande om antiterrorism under toppmötet den 12 januari. Under mötet återrapporterade även president Francois Hollande och förbundskansler Angela Merkel efter sina diskussioner i Minsk. Vid mötet deltog Ukrainas president Petro Porosjenko. Sverige representerades av statsminister Stefan Löfven.

Foto på Stefan Löfven och Jean-Claude Juncker. Stefan Löfven träffade kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i anslutning till toppmötet i Bryssel. Foto: Regeringskansliet.

Jobb och tillväxt i fokus vid möte med EU-kommissionens ordförande

I anslutning till toppmötet i Bryssel den 12 februari träffade Stefan Löfven kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Samtalet handlade bland annat om sysselsättningsfrågan och att få ner den höga arbetslösheten i Europa.

Du behöver antingen installera Adobe Flash Player eller aktivera JavaScript för att se filmen.

Ladda ner Adobe Flash Player kostnadsfritt.

Ukraina och antiterroriståtgärder i fokus på utrikesministermöte

Fokus på utrikesministermötet måndagen den 9 januari kom att bli utvecklingen i Ukraina, beslut om ytterligare sanktioner samt antiterrorismfrågor. Den fördjupade diskussionen om Afrika sköts fram till ett senare tillfälle. Sverige representerades av utrikesminister Margot Wallström.

Förberedelser inför toppmöte i Allmänna rådet

Det allmänna rådet förberedde toppmötet som hålls den 19-20 mars då de träffades den 10 februari i Bryssel. Sverige representerdes av statssekreterare Hans Dahlgren.

EU:s utrikesministrar i extrainsatt möte om Ukraina i Bryssel den 29 januari. Foto: Europeiska unionens råd EU:s utrikesministrar i extrainsatt möte om Ukraina i Bryssel den 29 januari. Foto: Europeiska unionens råd

EU:s utrikesministermöte om Ukraina beslutade om förlängda sanktioner

EU:s utrikesministrar enades vid ett extrainsatt möte den 29 januari om att förlänga sanktionerna mot individer och entiteter som undergräver Ukrainas suveränitet och territoriella integritet. Sanktionerna förlängs till september 2015. Sverige representerades av ambassadör Anders Ahnlid.

Alla notiser
Större frågor i EU-arbetet

Större frågor i EU-arbetet


Målsättningar i EU-arbetet.

Lettlands EU-ordförandeskap

Följ det lettiska ordförandeskapets arbete i ministerrådet.
Följ EU-representationen i Bryssel på Twitter:

Veckobrevet från Bryssel


EU-representationens nyhetsbrev är en sammanfattning av veckans mest aktuella EU-frågor. Fokus ligger på arbetet i ministerrådet.

EU-representationen i Bryssel


Kontaktinformation till EU-representationen, Regeringskansliets förlängda arm i Bryssel.

Söker du arbete i EU?


Information om lön och anställningsvillkor, uttagningsprov, praktik vid EU, kontaktinformation samt vilka lediga jobb vid EU:s institutioner och organ som finns att söka.