EU

English
Stefan Löfven talar på Göteborgs universitet Statsminister Stefan Löfven talade bland annat om att jämställdheten inom EU måste öka under sitt besök på Göteborgs universitet. Foto: Bobbo Lauhage/Kamerapress

Stefan Löfven presenterade regeringens prioriteringar för arbetet inom EU

I dag presenterade statsminister Stefan Löfven regeringens prioriteringar för arbetet inom EU för Europaprogrammets studenter vid Göteborgs Universitet. Fler jobb och hållbar tillväxt samt ordning och reda på arbetsmarknaden är två av regeringens prioriteringar för arbetet inom EU 2015.

Du behöver antingen installera Adobe Flash Player eller aktivera JavaScript för att se filmen.

Ladda ner Adobe Flash Player kostnadsfritt.

EU-toppmöte med fokus på energiunionen och utrikesfrågor

EU:s stats- och regeringschefer sammanträdde i Bryssel den 19-20 mars. EU-ledarna enades om att koppla sanktionerna gentemot Ryssland till genomförandet av det så kallade Minskavtalet. De godkände även förslaget om att skapa en energiunion i EU. På dagordningen stod också krisen i Libyen. Sverige representerades av statsminister Stefan Löfven.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht på rådsmöte i Bryssel 16 mars 2015 Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht deltog i jordbruks- och fiskerådet i Bryssel. Foto: Europeiska unionens råd

Ekologisk produktion diskuterades

Jordbruksministrarna i EU möttes för att bland annat diskutera förbättrade regler för ekologiskt jordbruk. Syftet med förslaget är att underlätta för lantbrukare att gå över till ekologiskt jordbruk. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht deltog vid mötet i Bryssel den 16 mars.

EU:s utrikesministrar diskuterade ett partnerskap med Afrika

I sin strategiska diskussion om Afrika diskuterade EU:s utrikesministrar bland annat unionens behov av ett partnerskap med länderna på den afrikanska kontinenten. Förberedelser inför EU:s toppmöte med de östliga partnerskapsländerna stod också på dagordningen när EU:s utrikesministrar möttes i Bryssel den 16 mars. Sverige företräddes av utrikesminister Margot Wallström.

Allmänna rådet förberedde toppmöte

Förberedelserna inför EU-toppmötet stod i fokus då ministrarna med ansvar för EU-frågor träffades i Bryssel den 17 mars. Utrikesminister Margot Wallström representerade Sverige vid mötet.

Foto: Europeiska unionens råd.

Fortsatt arbete med terrorismbekämpning

Migrationsflöden och antiterrorism var några av dagordningspunkterna då EU:s ministrar med ansvar för rättsliga- och inrikesfrågor träffades den 12-13 mars. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och inrikesminister Anders Ygeman representerade Sverige vid mötet.

EU-representationen har gått med i HeForShe

EU-representationen stödjer HeForShe

EU-representationen har som första permanent representation i Bryssel gått med i initiativet HeForShe. Det är en kampanj initierad av UN-Women som syftar till att engagera män i kampen för jämställdhet.

Sedan den 6 mars har samtliga av regeringens manliga statsråd gått med i initiativet. Det gör Sverige till den första regeringen i världen som helhjärtat stödjer HeForShe.

Infrastrukturminister Anna Johansson med transportkommissionären på rådsmöte i Bryssel 13 mars. Foto: Europeiska unionens råd Infrastrukturminister Anna Johansson med transportkommissionären på rådsmöte i Bryssel 13 mars. Foto: Europeiska unionens råd

EU:s transportpolitik i fokus på rådsmöte

Transportministrarna diskuterade hur EU:s transportsektor kan moderniseras och göras globalt konkurrenskraftig. En annan diskussion handlade om att förbättra järnvägstrafiken inom Europa. Infrastrukturminister Anna Johansson representerade Sverige vid mötet.

Förberedelser inför EU-toppmöte på Allmänna rådets möte

När Allmänna rådet möts tisdagen den 17 mars kommer förberedelserna inför EU-toppmötet att stå i fokus. Utrikesminister Margot Wallström representerar Sverige vid mötet som hålls i Bryssel.

Grönt ljus för inrättandet av europeisk investeringsfond

EU:s Finansministrar nådde en allmän inriktning om inrättandet av en strategisk fond för investeringar i EU under ett möte i Bryssel den 10 mars. Arbetet är en del av kommissionens föreslagna investeringsplan. Under mötet diskuterades också bland annat landrapporter som en del av den Europeiska terminen. Finansminister Magdalena Andersson deltog vid mötet.

Alla notiser

Lettlands EU-ordförandeskap

Följ det lettiska ordförandeskapets arbete i ministerrådet.
Följ EU-representationen i Bryssel på Twitter:

Veckobrevet från Bryssel


EU-representationens nyhetsbrev är en sammanfattning av veckans mest aktuella EU-frågor. Fokus ligger på arbetet i ministerrådet.

EU-representationen i Bryssel


Kontaktinformation till EU-representationen, Regeringskansliets förlängda arm i Bryssel.

Söker du arbete i EU?


Information om lön och anställningsvillkor, uttagningsprov, praktik vid EU, kontaktinformation samt vilka lediga jobb vid EU:s institutioner och organ som finns att söka.