Utrikesdepartementet

English

Ytterligare sanktioner mot Ryssland

Europeiska unionen inför ytterligare sanktioner mot Ryssland. Sanktionerna införs då Ryssland fortsätter att destabilisera Ukraina genom aktivt stöd till separatisterna i landets östra delar, samtidigt som Rysslands olagliga annektering av Krim består.

Sanktionerna kommer att innebära begränsningar för offentligt ägda ryska banker och finansinstitutioner att få finansiering på europeiska och internationella kapitalmarknader. EU inför ett stopp för handel med krigsmateriel med Ryssland, och begränsningar av exporten till Ryssland av produkter med dubbla användningsområden när de ska användas militärt.

Från och med imorgon, torsdag, kan svenskar utomlands skicka in sin röst till Sveriges riksdagsval 2014. Foto: Valmyndigheten Från och med imorgon, torsdag, kan svenskar utomlands skicka in sin röst till Sveriges riksdagsval 2014. Foto: Valmyndigheten

Röstningen i riksdagsvalet drar igång för svenskar utomlands

Den 14 september är det åter igen dags för riksdagsval i Sverige. Från och med torsdag den 31 juli, får svenskar som bor eller befinner sig i utlandet börja brevrösta. I slutet av veckan kan alltså de första rösterna till riksdagvalet 2014 börja trilla in till Valmyndigheten och valnämnden i de olika kommunerna.

Situationen i Gaza

Vi uppmanar alla svenska medborgare att lämna Gaza. UD avråder sedan länge från alla resor till området. Avrådan gäller med anledning av säkerhetsläget, men det är också en indikation på att svenska myndigheter har ytterst begränsade möjligheter att bistå svenska medborgare i området.

För de svenska medborgare som önskar lämna Gaza erbjuder FN att koordinera med Israel och Egypten för utresetillstånd. De svenska medborgare som vill lämna Gaza uppmanas att kontakta generalkonsulatet i Jerusalem, helst genom e-mail.

Ambassaden i Tel Aviv och Generalkonsulatet i Jerusalem följer situationen noga och står i kontakt med svenskar på plats.

1,35 miljarder kronor i ny biståndsstrategi för Uganda

Regeringen har idag beslutat om en ny strategi för bistånd till Uganda och som gäller 2014-2018. Syftet är att förbättra barn- och mödrahälsan, inklusive sexuella och reproduktiva rättigheter, hållbar tillväxt och sysselsättning.

Bildt i toppmöte med sydostasiatiska stater

Utrikesminister Carl Bildt medverkade den 23 juli när utrikesministrarna i EU och de tio medlemstaterna i den sydostasiatiska samarbetsorganisationen ASEAN träffades i Bryssel.

Syftet med utrikesministermötet var att utbyta perspektiv och åsikter inom olika aktuella regionala och globala frågor, samarbete och säkerhetsrelaterade frågor på det maritima området liksom katastrofhantering och klimat.

Foto: EU Newsroom

EU:s utrikesministrar diskuterade utvecklingen i östra Ukraina och Mellanöstern

Nedskjutningen av Malaysian Airlines flight MH17 stod i fokus när EU:s utrikesmininstrar samlades i Bryssel den 22 juli. Ministrarna diskuterade även den oroande upptrappningen av våldet i Mellanöstern och krävde eldupphör. Utrikesminister Carl Bildt deltog vid mötet.

Alla notiser
Aug 2

Kontakta oss

Utrikesdepartementet work Gustav Adolfs torg 1 postal SE-103 39 Stockholm Telefon work 08-405 10 00 Fax fax 08-723 11 76
e-post till departementet Mer kontaktinformation
Följ UD på Twitter