Ambassadör för barn och väpnad konflikt utses

Ambassadör Gufran Al Nadaf
Ambassadör Gufran Al Nadaf Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet

Sverige kommer under sina två år i FN:s säkerhetsråd att vara ordförande i FN:s arbetsgrupp för barn och väpnad konflikt (Children and Armed Conflict, CAAC). Uppdraget innebär ett ansvar att verka för arbetsgruppens effektivitet och genomförande av sitt mandat. Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog är under de kommande två åren ordförande i arbetsgruppen.

Gufran Al-Nadaf har utsetts till ambassadör för frågor om barn och väpnad konflikt. Hon kommer att vara baserad på Utrikesdepartementet i Stockholm och ansvara för samordningen av arbetet för barn och väpnad konflikt inom Sveriges utrikes-, och utvecklingspolitik. Att höja den svenska profilen för dessa frågor ligger i linje med regeringens höga ambitioner avseende arbetet för mänskliga rättigheter, barns rättigheter och internationell humanitär rätt. Det är även nära kopplat till handlingsplanen för kvinnor, fred och säkerhet.

Gufran Al-Nadaf har tidigare tjänstgjort som Sveriges ambassadör i Argentina och har bland annat arbetat på UD:s Mellanöstern- och Nordafrikaenhet, enheten för Asien och Oceanien samt UD:s kommunikationsenhet. Al-Nadaf har också varit stationerad i Lima och Damaskus, där hon arbetade med Libanon-portföljen.

Kontakt

UD:s presstjänst
Telefon 08-405 50 10
e-post till UD:s presstjänst