Innehåll om demokrati och mänskliga rättigheter
Totalt 1471 träffar.
-
Remiss av SOU 2023:17 En tydligare bestämmelse om hets mot folkgrupp, Ju2023/01030
Här kan du ta del av till vilka instanser Justitiedepartementet har remitterat SOU 2023:17 En tydligare bestämmelse om hets mot folkgrupp.
Publicerad · Remiss från Justitiedepartementet
-
Allmän flaggdag för att markera H.M. Konungens 50 år på tronen
Regeringen beslutade idag om förslag att den 15 september 2023 ska vara en tillfällig allmän flaggdag. Detta för att högtidlighålla 50-årsdagen av Konungens trontillträde.
Publicerad · Pressmeddelande från Ulf Kristersson , Statsrådsberedningen
-
En tillfällig allmän flaggdag för att högtidlighålla 50-årsdagen av konungens trontillträde, Prop. 2022/23:123
I propositionen föreslås att den 15 september 2023 ska vara en tillfällig allmän flaggdag för att högtidlighålla 50-årsdagen av H.M. Konung Carl XVI Gustafs trontillträde.
Publicerad · Proposition, Rättsliga dokument från Justitiedepartementet , Regeringen
-
Romsk inkludering
Strategin för romsk inkludering antogs 2012 med det övergripande målet att den rom som fyller 20 år 2032 ska ha likvärdiga möjligheter i livet som den som är icke-rom. Den tjugoåriga strategin ska ses som en förstärkning av minoritetspolitiken. Strategin utgår från de mänskliga rättigheterna med särskild betoning på principen om icke-diskriminering. Strategin utgår även från ett jämställdhetsperspektiv och arbetet ska präglas av romskt deltagande och inflytande.
Publicerad · Uppdaterad · Artikel från Kulturdepartementet
-
Utrikesminister Tobias Billström deltar i Europarådets toppmöte i Reykjavik
Den 16–17 maj reser utrikesminister Tobias Billström till Reykjavik för att i statsministerns ställe delta i Europarådets toppmöte. Detta är fjärde toppmötet i Europarådets historia, som äger rum med anledning av kriget i Ukraina och att Ryssland därför i fjol uteslöts ur organisationen, samt mot bakgrund av att demokratin är på tillbakagång i delar av Europa.
Publicerad · Pressmeddelande från Tobias Billström , Utrikesdepartementet
-
Den fria rörligheten ska inte skydda kriminella
EU-minister Jessika Roswall och justitieminister Gunnar Strömmer, debattartikel Expressen, den 9 maj 2023.
Publicerad · Debattartikel från Gunnar Strömmer , Jessika Roswall , Justitiedepartementet , Statsrådsberedningen
-
Regeringens arbetsgrupp för judiskt liv och mot antisemitism antar sin form
Regeringens satsning ”Samling för judiskt liv” har i år temat säkerhet och trygghet. Satsningen presenterades den 26 januari och arbetet ska pågå under hela mandatperioden. De tre organisationerna från civilsamhället som bjudits in att medverka i arbetsgruppen har nu tackat ja och första mötet planeras i juni.
-
UD fördömer avrättningen av en svensk medborgare i Iran
Utrikesdepartementet har i dag, lördag den 6 maj, kallat upp Irans ställföreträdande ambassadör för att protestera mot avrättningen av den svenske medborgaren Habib Chaab som ägde rum tidigare i dag.
Publicerad · Pressmeddelande från Tobias Billström , Utrikesdepartementet
-
Uttalande av utrikesminister Tobias Billström
Uttalande av utrikesminister Tobias Billström med anledning av avrättning i Iran.
Publicerad · Uttalande från Tobias Billström , Utrikesdepartementet
-
Kvinnorättskämpen Malú García Andrade tilldelas regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter
Den 27 april delade kulturminister Parisa Liljestrand ut 2023 års Per Anger-pris på Forum för levande historia. Priset togs emot av Malú García Andrade som kämpar för rättvisa och upprättelse för mördade kvinnor.
Publicerad · Artikel från Parisa Liljestrand , Kulturdepartementet
-
Utvidgat demokratiuppdrag för Forum för levande historia
Regeringen har idag beslutat att utvidga instruktionen till Forum för levande historia (FLH). Myndighetens demokratifrämjande uppdrag kvarstår men kommer framöver, förutom lärdomar från Förintelsen och kommunistiska regimers brott mot mänskligheten, även att inkludera andra historiska brott mot mänskligheten.
Publicerad · Pressmeddelande från Kulturdepartementet
-
Det straffrättsliga skyddet ska stärkas för journalister och vissa andra samhällsnyttiga yrkesgrupper
Det är oacceptabelt att den som bedriver nyhetsförmedling eller utövar en annan samhällsnyttig funktion utsätts för våld, hot eller trakasserier. I förlängningen innebär sådana brott ett angrepp mot demokratin och samhället. Regeringen vill därför stärka det straffrättsliga skyddet för dessa yrkesgrupper, genom en proposition som överlämnats till riksdagen i dag.
Publicerad · Pressmeddelande från Camilla Waltersson Grönvall , Gunnar Strömmer , Mats Persson , Justitiedepartementet , Socialdepartementet , Utbildningsdepartementet
-
Skärpt syn på brott mot journalister och vissa andra samhällsnyttiga funktioner, Prop. 2022/23:106
Angrepp mot journalister och utövare av vissa andra samhällsnyttiga funktioner är ett allvarligt problem. Brott som begås mot en person på grund av att han eller hon har bedrivit journalistik eller mot en person med en samhällsnyttig funktion i hans eller hennes tjänsteutövning, är ett angrepp inte bara mot den som utsätts för brottet utan i förlängningen även mot demokratin och samhället som sådant.
Publicerad · Proposition, Rättsliga dokument från Justitiedepartementet , Regeringen
-
En tydligare bestämmelse om hets mot folkgrupp, SOU 2023:17
Betänkande av Kommittén om kriminalisering av förnekande av Förintelsen och av vissa andra brott.
Publicerad · Rättsliga dokument, Statens offentliga utredningar från Justitiedepartementet
-
Paulina Brandberg besöker Lund och Malmö
Den 20-21 april besöker jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg Skåne, bland annat för att besöka det nyinrättade Institutet för mänskliga rättigheter i Lund.
Publicerad · Pressmeddelande från Paulina Brandberg , Arbetsmarknadsdepartementet
-
Konferens om skyddet av mänskliga rättigheter i kristider
Den 20-21 april arrangerar det svenska ordförandeskapet i Europeiska unionens råd tillsammans med European Union Agency for Fundamental Rights en konferens i Lund med fokus på institutionellt skydd för mänskliga rättigheter i tider av kris.
Publicerad · Pressmeddelande från Paulina Brandberg , Arbetsmarknadsdepartementet
-
Uppdrag att studera otillåten påverkan som utövas av systemhotande aktörer och grupperingar
Brottsförebyggande rådet (Brå) får i uppdrag att studera otillåten påverkan som utövas av systemhotande aktörer och grupperingar i Sverige mot enskilda förtroendevalda, politiska partier och beslutande församlingar på alla nivåer. Särskilt fokus ska vara på otillåten påverkan från aktörer och grupperingar inom den organiserade brottsligheten och i kriminella nätverk. Därutöver ska Brå ge en bild av några delar av de kommunala verksamheter som är särskilt sårbara för otillåten påverkan. Brå ska också lämna förslag på åtgärder som kan vidtas av relevanta aktörer.
Publicerad · Regeringsuppdrag från Justitiedepartementet , Regeringen
-
Hbtqi-personers lika rättigheter i fokus när det svenska ordförandeskapet bjuder in till konferens tillsammans med EU-kommissionen
Den 12 april samlas deltagare från hela EU för att tillsammans identifiera och dela erfarenheter kring arbetet för hbtqi-personers rättigheter och möjligheter. Detta blir också ett tillfälle att ta avstamp inför det fortsatta arbetet med EU:s strategi för hbtqi-personers lika rättigheter.
Publicerad · Pressmeddelande från Paulina Brandberg , Arbetsmarknadsdepartementet
-
Remiss av SOU 2023:12 Förstärkt skydd för demokratin och domstolarnas oberoende, Ju2023/00712
Här kan du ta del av till vilka instanser Justitiedepartementet har remitterat betänkandet Förstärkt skydd för demokratin och domstolarnas oberoende, SOU 2023:12.
Publicerad · Remiss från Justitiedepartementet
-
Diskrimineringsfrågor på agendan när Regeringskansliet bjöd in till sakråd
Den 17 mars 2023 bjöd statssekreterare Martin Andreasson in Sveriges antidiskrimineringsverksamheter (ADV) till ett sakråd om arbetet med att förebygga och motverka diskriminering på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.
Publicerad · Artikel från Arbetsmarknadsdepartementet