Energi
Energipolitiken omfattar frågor om tillförsel, distribution och användning av energi. Politiken bygger på att förena ekologisk hållbarhet, konkurrenskraft och försörjningstrygghet. I området ingår bland annat frågor om el-, värme- och gasmarknader, energieffektivisering och förnybar energi, såsom bio- och solenergi och vind- och vattenkraft.
Ansvariga för energi
Ansvarigt statsråd

Ansvarigt departement
Genvägar
Aktuellt om energi
Förbättrade möjligheter för hemmaladdning av elfordon
Närmare 90% av laddningen av elfordon sker vid hemmet eller på jobbet när bilen står parkerad. Foto: Maria Nilsson/Regeringskansliet Regeringen ger i uppdrag till Energimyndigheten att föreslå åtgärder för att förbättra tillgången till laddning vid hemmet. Uppdraget ska genomföras i samarbete med Boverket och Lantmäteriet.
Startskott för elektrifieringsstrategin
Truls Borgström och energiminister Anders Ygeman. Foto: Regeringskansliet Energiminister Anders Ygeman har nu dragit igång arbetet med den nationella elektrifieringsstrategin. Startskottet blev ett digitalt uppstartsmöte där det samlades omkring 150 representanter för näringslivet, myndigheter och miljöorganisationer med flera, aktörer som på olika sätt kommer att bidra i det fortsatta arbetet. Senast oktober 2021 ska strategin vara på plats.
Innehåll om energi
Totalt 990 träffar.
-
Remiss av promemorian Tidsfrister och kontaktpunkt för att främja produktionen av förnybar energi, I2020/00279
Här kan du ta del av svaren från de som har ombetts att svara på remissen av promemorian Tidsfrister och kontaktpunkt för att främja produktionen av förnybar energi. Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
· Remiss från Infrastrukturdepartementet
-
Förbättrade möjligheter för hemmaladdning av elfordon
Regeringen ger i uppdrag till Energimyndigheten att föreslå åtgärder för att förbättra tillgången till laddning vid hemmet. Uppdraget ska genomföras i samarbete med Boverket och Lantmäteriet. Det bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.
-
Remiss av promemorian Särskilt investeringsutrymme för elnätsverksamhet – investeringar i ökad nätkapacitet, I2020/03221
Här kan du ta del av svaren från de som har ombetts att svara på remissen av promemorian Särskilt investeringsutrymme för elnätsverksamhet – investeringar i ökad nätkapacitet . Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
· Remiss från Infrastrukturdepartementet
-
Remiss av Promemorian Reduktionsplikt för bensin och diesel – kontrollstation, I2020/03425
Här kan du ta del av till vilka remissinstanser som Infrastrukturdepartementet har remitterat promemorian Reduktionsplikt för bensin och diesel – kontrollstation .
· Remiss från Infrastrukturdepartementet
-
Reduktionsplikt för bensin och diesel – kontrollstation
I promemorian föreslås reduktionsnivåer till och med 2030 för bensin och diesel. Möjligheten att uppfylla reduktionsplikten med egna eller förvärvade överskott av utsläppsminskningar utökas och i viss utsträckning ska sådana överskott kunna sparas till påföljande år. I promemorian finns också förslag om att höja maxgränsen för den förseningsavgift som ska tas ut om en redovisning av reduktionsplikten inte görs i rätt tid.
-
Ökade krav i reduktionsplikten ska minska klimatutsläppen från bensin och diesel
Reduktionsplikten är ett viktigt styrmedel för att minska utsläppen av växthusgaser och nå Sveriges klimatmål. Regeringen remitterar nu förslag om successivt ökade reduktionsnivåer i reduktionsplikten fram till 2030, med en kontrollstation 2022.
-
Remiss av Energimarknadsinspektionens rapport Kapacitetsutmaningen i elnäten samt promemorian Ökade incitament för kostnadseffektiva lösningar i elnätsverksamhet, I2020/03164
Här kan du ta del av vilka instanser som ombetts att svara på remissen av Energimarknadsinspektionens rapport Kapacitetsutmaningen i elnäten samt promemorian Ökade incitament för kostnadseffektiva lösningar i elnätsverksamhet .
· Remiss från Infrastrukturdepartementet
-
Reduktionsplikt ska minska flygets klimatpåverkan
Regeringen föreslår i en lagrådsremiss en reduktionsplikt för flygfotogen. Förslaget baseras på betänkandet Biojet för flyget. Enligt lagrådsremissen ska utsläppen från flygfotogen minska successivt från 0,8 procent 2021 till 27 procent 2030. Beslutet bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.