Energi

Energipolitiken omfattar frågor om tillförsel, distribution och användning av energi. Politiken bygger på att förena ekologisk hållbarhet, konkurrenskraft och försörjningstrygghet. I området ingår bland annat frågor om el-, värme- och gasmarknader, energieffektivisering och förnybar energi, såsom bio- och solenergi och vind- och vattenkraft.

Ansvariga för energi

Ansvarigt statsråd

Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister
Anders Ygeman Energi- och digitaliserings­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om energi

 • Elektrifieringsstrategin

  Fotot visar kraftledningar utomhus.
  En bred dialog med berörda intressenter kommer att föras under hösten 2020. Foto: Niklas Forsström/Regeringskansliet

  Regeringen tar fram en nationell strategi för elektrifiering. Strategin ska bidra till en snabb, smart och samhällsekonomiskt effektiv elektrifiering. I strategin tar regeringen ett helhetsgrepp om förutsättningarna i energisektorn för att möjliggöra en ökad elektrifiering. En plan för att hantera eventuella hinder för en ökad elektrifiering kommer också att ingå.

 • Satsningar på energiområdet i BP21

  Fotot visar kraftledningar.
  Förslagen bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. Foto: Niklas Forsström/Regeringskansliet

  Regeringen har i 2021 års budget lagt fram en rad förslag för att nå klimatmålen och öka elektrifieringen av samhället. Här kan du ta del av några av dessa.

Innehåll om energi

Prenumerera

Totalt 962 träffar.