Hoppa till huvudinnehåll

Folkhälsa

Folkhälsa handlar om de insatser som görs för att förebygga ohälsa och omfattar allt från breda insatser för att främja folkhälsan till specifika frågor som alkohol, tobak, spelberoende och skydd mot smittsamma sjukdomar.

Aktuellt om folkhälsa

Foto: Matilda Holmqvist/Scandinav/TT

Stärk gemenskaperna – motverka den ofrivilliga ensamheten

Nästan var fjärde person besväras av ensamhet och isolering. Störst är känslan av ofrivillig ensamhet bland barn, unga vuxna och de allra äldsta i befolkningen. Denna utveckling måste brytas – och här behöver hela samhället hjälpas åt. Regeringen har påbörjat arbetet med nationella insatser för att påverka och förändra utvecklingen.

Gruppbild på de nordiska ministrarna.
På mötet den 17 april deltog ministrar hälso- och socialministrar från Finland, Danmark, Norge, Island, Färöarna och Åland, samt Nordiska ministerrådets generalsekreterare och sekretariat. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Skärmar och sociala medier i fokus när nordiska ­ministerrådet för social- och hälsopolitik möttes i Stockholm

Skärmtidens påverkan på barn och ungas hälsa stod på agendan när ministrar från hela Norden möttes i Stockholm den 17 april. Socialminister Jakob Forssmed var värd för mötet, som var del av det svenska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet. Ministerrådet diskuterade också hur det nordiska samarbetet mot antimikrobiell resistens kan stärkas.

Två personer håller upp en grön bok.
Den 1 oktober 2024 tog socialminister Jakob Forssmed emot slutbetänkandet i Suicidanalysutredningen av särskilda utredaren Emma Henriksson. Foto: Svante Rinalder/Regeringskansliet

Suicidanalysutredningen redovisade slutbetänkande

Suicidanalysutredningen föreslår att ett nationellt centrum för suicidutredningar inrättas inom Folkhälsomyndigheten. Syftet är att systematiskt bygga upp kunskap för att kunna förebygga suicid.

Tre personer håller en pressträff.
Den 30 augusti höll socialminister Jakob Forssmed en pressbriefing tillsammans med Olivia Wigzell, vikarierande gd Folkhälsomyndigheten och Magnus Gisslén, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, för att ge samlad information och en lägesbild kring mpox. Foto: Regeringskansliet

Regeringens arbete mot mpox

Den 14 augusti 2024 deklarerade Världshälsoorganisationen WHO att spridningen av mpox ska klassas som ett internationellt hot mot människors hälsa, ett så kallat globalt hälsonödläge. Regeringen följer utvecklingen noga och samverkar med ansvariga myndigheter. Här finns mer information om regeringens hantering av mpox.

Innehåll om folkhälsa

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 781 träffar.

Laddar...