Arbetsmarknads­departementet

Departementet arbetar med frågor som rör en väl fungerande arbetsmarknad. Hit hör insatser för unga i jobb, matchning, arbetsmarknadspolitiska program, arbetslöshetsförsäkringen samt frågor om arbetsrätt och arbetsmiljö så att alla människor har möjlighet att delta i arbetslivet med goda arbetsvillkor. Departementet har också samordningsansvar för nyanländas etablering.

Aktuellt från Arbetsmarknadsdepartementet

  • Konferens om framtidens arbetsmarknad i de nordiska länderna

    Den 15–16 maj 2018 arrangerades en konferens om framtidens arbetsmarknad i Stockholm. Fokus för konferensen var hur den teknologiska utvecklingen kommer att påverka framtidens arbetsmarknad och vilka konsekvenser detta för med sig för efterfrågad kompetens och behov av livslångt lärande. Delar av konferensen går att se i efterhand.

  • Arbetsmarknadsdepartementets satsningar i vårbudgeten 2018

    Statsråden Magdalena Andersson och Ylva Johansson sitter på golvet, ler och tittar på en mamma som håller i sitt barn.
    Finansminister Magdalena Andersson och arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson vid ett besök på Svenska med baby i Farsta utanför Stockholm. Foto: Marcella Svensson/Regeringskansliet

    Alla som kan jobba ska jobba. Fler ska lära sig svenska snabbare och fler som behöver utbildning för att komma i jobb ska ta steget till studier. I vårändringsbudgeten för 2018 satsar regeringen därför på att stärka vägarna till arbete för fler. Regeringen har bland annat presenterat ett antal åtgärder för att förbättra etableringen.

Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson tillsammans med Therese Guovelin, vice ordförande LO, Martin Linder, ordförande Unionen, Anders Weihe, förhandlingschef Teknikföretagen samt Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef Almega.
Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson tillsammans med Therese Guovelin, vice ordförande LO, Martin Linder, ordförande Unionen, Anders Weihe, förhandlingschef Teknikföretagen samt Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef Almega. Foto: regeringen.se.

Regeringen och arbetsmarknadens parter överens om etableringsjobb

Regeringen och arbetsmarknadens parter är överens om att etableringsjobb bör införas. Syftet är att fler nyanlända och långtidsarbetslösa ska etablera sig på arbetsmarknaden, samt att underlätta arbetsgivarnas framtida kompetensförsörjning.

Illustration: regeringen.se

Beslutad proposition: Entreprenörsansvar i bygg- och anläggningsbranschen

Regeringen har beslutat att överlämna propositionen Ett entreprenörsansvar för lönefordringar i bygg- och anläggningsbranschen till riksdagen. Syftet är att stärka skyddet för arbetstagarna och att motverka fusk och kriminalitet, samtidigt som arbetsmarknadens parters möjlighet att reglera entreprenörsansvar i kollektivavtal värnas.

Löfven och Dana Hanna tittar på varandra och skrattar. De står framför en bil med öppen motorhuv.
På J BIL i Vällingby träffade statsminister Stefan Löfven Dana Hanna som genom regeringens 90-dagarsgaranti gått en yrkesutbildning till fordonsmekaniker. Foto: Victor Svedberg/Regeringskansliet

90-dagarsgarantin uppnådd: Rätt insats till rätt person i rätt tid

Från dag ett har regeringen arbetat hårt för att minska ungdomsarbetslösheten. Resultatet visar nu att ungdomsarbetslösheten i Sverige har sjunkit kraftigt och är 2017 på den lägsta nivån på 14 år. Under måndagen kunde statsminister Stefan Löfven och arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson konstatera att regeringens 90-dagarsgaranti uppnåtts.

Foto: Maskot/Folio.

Extratjänst – en 100-procentig möjlighet

Genom extratjänster har kommuner, landsting och privata utförare inom välfärden möjlighet att få en extra resurs som kan stötta verksamheten. Långtidsarbetslösa och nyanlända kan även anställas i viss kulturell, idrottslig och social verksamhet. Ta del av information om hur olika kommuner arbetar med extratjänster.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 1481 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida