Folkbildning
Till folkbildningen räknas folkhögskolor, studieförbund och studerandeorganisationer inom folkhögskolan. Inom folkbildningen finns även särskilda statsbidrag för viss tolkutbildning.
Ansvariga för folkbildning
Ansvarigt statsråd

Ansvarigt departement
Genvägar
Aktuellt om folkbildning
Regeringen stärker uppföljningen av statsbidraget till folkbildningen
Regeringen har nu beslutat om riktlinjerna för Folkbildningsrådet för 2021 när det gäller statsbidrag till folkbildningen. Riktlinjerna innehåller flera nya återrapporteringskrav. Folkbildningsrådet ska bland annat redovisa uppföljningsåtgärder om statsbidraget till studieförbunden, lämna en fördjupad bedömning av demokratisyftet och redovisa en analys om utbildning på folkhögskola för personer med intellektuell funktionsnedsättning.
Förstärkt satsning för bland andra utrikes födda kvinnor till jobb och utbildning
Det behövs fortsatta insatser riktade till utrikes födda kvinnor och andra grupper som befinner sig långt från studier och arbete. Regeringen föreslår i samband med budgetpropositionen för 2021 en förstärkning av statsbidraget till folkbildningen med 50 miljoner kronor. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.
Innehåll om folkbildning
Totalt 205 träffar.
-
Slopat fribelopp till och med 30 juni 2021
Det finns ett fortsatt behov av att studerande kan gå in och avlasta särskilt i vården där det behövs med anledning av coronapandemin. Därför vill regeringen förlänga det tillfälligt slopade fribeloppet, till och med den 30 juni 2021. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.
-
Regeringen stärker uppföljningen av statsbidraget till folkbildningen
Regeringen har nu beslutat om riktlinjerna för Folkbildningsrådet för 2021 när det gäller statsbidrag till folkbildningen. Riktlinjerna innehåller flera nya återrapporteringskrav. Folkbildningsrådet ska bland annat redovisa uppföljningsåtgärder om statsbidraget till studieförbunden, lämna en fördjupad bedömning av demokratisyftet och redovisa en analys om utbildning på folkhögskola för personer med intellektuell funktionsnedsättning.
-
Anna Ekström deltar i informellt utbildningsministermöte
I dag, måndag den 30 november, deltar utbildningsminister Anna Ekström vid ett informellt videomöte med EU:s utbildningsministrar. I anslutning till mötet ska Osnabrückdeklarationen om ett fortsatt fördjupat europeiskt samarbete inom yrkesutbildning antas vid en digital ceremoni.
-
Lägre ränta på studielån
Regeringen har i dag beslutat att nästa års ränta på studielån blir 0,05 procent. Det innebär att procentsatsen är lägre än 2020 års ränta.
-
Anna Ekström talar om regeringens politik för utbildning och omställning
I dag, torsdag den 12 november, deltar utbildningsminister Anna Ekström i ett digitalt seminarium om utbildning och omställning för att möta arbetslösheten.
-
Anna Ekström besöker Svenska för omvårdnadspersonal hos Folkuniversitetet
Måndag den 9 november gör utbildningsminister Anna Ekström ett digitalt studiebesök på kursen Svenska för omvårdnadspersonal hos Folkuniversitetet. Kursen ingår i regeringens satsning på arbetsmarknadsnära insatser på distans.
-
Utbildningsdepartementets budgetsatsningar 2021
Regeringens utbildningspolitik ska befästa Sveriges position som ledande kunskaps- och forskningsnation präglad av hög kvalitet. För att bygga ett starkare samhälle krävs fortsatta investeringar i kunskap. I budgetpropositionen för 2021 föreslås bland annat satsningar för höjda kunskapsresultat och fler behöriga lärare, stärkt kompetensförsörjning och bättre möjligheter till utbildning i hela landet, samt investeringar i forskning för att återstarta ekonomin och möta samhällsutmaningarna. Regeringens förslag bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.
-
Utbildningsdepartementets samlade budgetsatsningar 2021
Regeringens utbildningspolitik ska befästa Sveriges position som ledande kunskaps- och forskningsnation präglad av hög kvalitet. För att bygga ett starkare samhälle krävs fortsatta investeringar i kunskap. I budgetpropositionen för 2021 föreslås en rad satsningar för höjda kunskapsresultat och fler behöriga lärare, stärkt kompetensförsörjning och bättre möjligheter till utbildning i hela landet, samt investeringar i forskning för att återstarta ekonomin och möta samhällsutmaningarna. Regeringens förslag bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna. Här presenteras regeringens satsningar på utbildningsområdet i budgetpropositionen för 2021.
-
Forskning för att återstarta ekonomin
Forskning och innovation är lika viktigt för att återstarta ekonomin som för att långsiktigt bygga kompetens, konkurrenskraft och välfärd. Den fria forskningen ska värnas samtidigt som forskningspolitiken ska svara mot globala och nationella samhällsutmaningar. I höst kommer regeringen att presentera den forsknings- och innovationspolitiska propositionen med fortsatta investeringar i forskning och innovation som kan möta samhällets utmaningar, med stora investeringar tidigt i perioden för propositionen. Resurser till satsningar i den kommande propositionen föreslås nu i budgetpropositionen.