Landsbygd, livsmedel och areella näringar
De areella eller gröna näringarna är viktiga basnäringar. De står för en betydande del av markanvändningen på landsbygden och har en unik roll som förvaltare av landskapets natur- och kulturvärden. Detta ger förutsättningar för att bedriva annan näringsverksamhet på landsbygden som till exempel verksamhet kopplat till upplevelser och rekreation.
Ansvariga för landsbygd, livsmedel och areella näringar
Ansvarigt statsråd

Ansvarigt departement
Genvägar
Aktuellt om landsbygd, livsmedel och areella näringar
EU:s ministrar beslutade om fiskekvoter och jordbrukspolitiken
När EU:s ministrar i jordbruks- och fiskerådet träffades i Luxemburg 19–20 oktober stod två huvudfrågor på agendan. Ministrarna beslutade både om fiskekvoterna i Östersjön och utformningen av EU:s framtida jordbrukspolitik.
Innehåll om areella näringar, landsbygd och livsmedel
Totalt 1513 träffar.
-
Remiss av promemorian Utfodring av vilt
Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat promemorian Utfodring av vilt.
· Remiss från Näringsdepartementet
-
Utfodring av vilt, N2020/02817
Denna promemoria innehåller förslag till ändringar i jaktlagen (1987:259) och jaktförordningen (1987:905) som gör det möjligt att meddela förbud mot och villkor för utfodring av vilt.
-
Regeringen beslutar om förändringar angående viltvårdsfonden
Viltvårdsfonden har under lång tid varit viktig för att finansiera en framgångsrik viltvård i Sverige. Men hur pengar delats ut från fonden har fått kritik från bl.a. EU-kommissionen för att strida mot upphandlingsreglerna. Regeringen har därför beslutat om förändringar angående utdelning av medel för att göra förfarandet mer förenligt med gällande lagstiftning.
-
Nya satsningar i förlängt landsbygdsprogram
Det pågår EU-förhandlingar om en ny jordbrukspolitik som kommer att träda ikraft 2023. Regeringen har därför beslutat hur nuvarande landsbygdsprogram som löper fram till 2020 ska förlängas och utformas under övergångsperioden 2021-2022. Beslutet innebär nya åtgärder på landsbygdsområdet och förstärkta insatser för bland annat biologisk mångfald och jordbrukets konkurrenskraft.
-
Regeringen förstärker det civila försvaret genom upprustning av livsmedels- och dricksvattenberedskapen
Livsmedelsberedskapen nedmonterades för cirka 20 år sedan. Med det förändrade säkerhetspolitiska läget behöver en utvecklad och anpassad livsmedelsberedskap återigen byggas upp. Regeringens inriktning är att genom en stegvis förstärkning avsätta totalt cirka en miljard kronor under perioden 2021 – 2025 för att bygga upp livsmedelsberedskapen och stärka tillgången till dricksvatten i händelse av höjd beredskap och ytterst krig. Inriktningen bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna som framgår av budgetpropositionen för 2021 och av propositionen Totalförsvaret 2021 – 2025.
-
Lantbruksuniversitetet säljer mark för samhällsbygge i Uppsala
Regeringen har beslutat medge att Sveriges lantbruksuniversitet säljer mark till Uppsala kommun. Genom försäljningen underlättar staten för bostadsbyggande och utbyggnad av transportinfrastruktur söder om Uppsala.
-
Remiss av betänkande av EU-straffstadgandeutredningen om att kriminalisera överträdelser av EU-förordningar, SOU 2020: 13, N2020/02187
Här kan du ta del av vilka instanser som Näringsdepartementet har remitterat betänkande av EU-straffstadgandeutredningen om att kriminalisera överträdelser av EU-förordningar, SOU 2020: 13.
· Remiss från Näringsdepartementet
-
Regeringen förlänger utredningen för ett fossiloberoende jordbruk
Regeringen har idag beslutat att förlänga utredningen för ett fossiloberoende jordbruk som regeringen tillsatte den 13 februari i år.
-
Beslut om fiskekvoter på EU-möte
EU:s jordbruks- och fiskeministrar beslutade om fiskekvoter och diskuterade nya märkningar för djurskydd och näringsinnehåll när de träffades i Bryssel 15–16 december. Landsbygdsminister Jennie Nilsson representerade Sverige på mötet.
-
Fiskekvoter och livsmedelsmärkningar på EU-möte
EU:s jordbruks- och fiskeministrar ska besluta om fiskekvoter och diskutera nya märkningar för djurskydd och näringsinnehåll när de träffas i Bryssel 15–16 december. Landsbygdsminister Jennie Nilsson representerar Sverige på mötet.