Utrikes- och säkerhetspolitik
Utrikespolitiken handlar om Sveriges förbindelser med och politik gentemot andra länder. Att förebygga risker och hot är en viktig del av säkerhetspolitiken som är en del av utrikespolitiken. Den svenska politiken förs i direkta förbindelser med andra länder men också genom exempelvis EU och FN. Samarbetet bygger på folkrätten, som består av alla internationella avtal och bestämmelser som reglerar hur stater och andra internationella aktörer ska samarbeta och hur de får och inte får agera gentemot varandra.
Ansvariga för utrikes- och säkerhetspolitik
Ansvarigt statsråd

Ansvarigt departement
Genvägar
Aktuellt om utrikes- och säkerhetspolitik
Stärkt säkerhet och demokrati i Europa i fokus för Sveriges ordförandeskap i OSSE
Foto: Kristian Pohl, Regeringskansliet Den 16 juli 2020 presenterades Sveriges prioriteringar inför ordförandeskapet i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) nästa år. Sveriges ordförandeskap kommer att präglas av arbetet för att stärka säkerheten och demokratin i Europa och vårt närområde, med fokus på mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer.
Utrikesminister Ann Linde på fältbesök till konflikten i östra Ukraina
Utrikesminister Ann Linde och Petra Lärke, chef för sekretariatet för Sveriges OSSE-ordförandeskap, på fältbesök vid kontaktlinjen mellan regeringskontrollerat och icke-regeringskontrollerat område i östra Ukraina. Foto: Regeringskansliet/Mikael Lindström Utrikesminister Ann Linde besökte den 3 mars kontaktlinjen mellan regeringskontrollerat och icke-regeringskontrollerat område i östra Ukraina för möten med lokala företrädare, humanitära aktörer och OSSE:s särskilda övervakningsmission.

Ann Linde presenterade utrikesdeklarationen
Den 12 februari 2020 presenterade utrikesminister Ann Linde regeringens utrikespolitiska deklaration i riksdagen. Deklarationen, som sammanfattar regeringens utrikespolitiska prioriteringar för år 2020, innehåller bland annat en nyhet om ett stärkt arbete mot organiserad brottslighet. I deklarationen märks också ett starkare fokus på säkerheten i Europa inför det svenska ordförandeskapet i OSSE år 2021.

Flera framgångar under Sveriges medlemskap i FN:s säkerhetsråd 2017-2018
Efter att ha röstats in i FN:s säkerhetsråd med stor marginal har Sverige under 2017 och 2018 suttit som icke-permanent medlem i säkerhetsrådet. Sveriges fokus har varit på folkrätt, mänskliga rättigheter och jämställdhet. Med aktiv diplomati, kreativitet och ett lyssnande förhållningssätt har resultat uppnåtts.

En feministisk utrikespolitik
Jämställdhet mellan kvinnor och män utgör en grundläggande målsättning för svensk utrikespolitik. Uppfyllandet av kvinnors och flickors grundläggande mänskliga rättigheter utgör såväl en skyldighet inom ramen för internationella åtaganden som en förutsättning för att nå Sveriges bredare utrikespolitiska mål om fred, säkerhet och hållbar utveckling.

Sverige och FN
Sveriges engagemang i FN utgör en hörnsten i svensk utrikespolitik. Samarbete på multilateral nivå är avgörande för att hitta lösningar till de komplexa utmaningar som världen står inför idag. Sverige har en lång tradition av FN-engagemang inom bland annat främjande av fred och säkerhet, nedrustning, rättsstatsutveckling, internationell rätt och mänskliga rättigheter.
Innehåll om utrikes- och säkerhetspolitik
Totalt 5105 träffar.
-
Det svenska exportfinansieringssystemet skapar incitament för klimatomställning
En förutsättning för tillväxt och ökad sysselsättning är att Sveriges och svenska företags konkurrenskraft stärks. Det svenska exportfinansieringssystemet utgör ett viktigt stöd för svensk export.
-
Utrikesminister Ann Linde besöker Ukraina
Utrikesminister Ann Linde besöker Ukraina den 18-20 januari. Resan blir den första i hennes roll som ordförande i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE. Förutom möten i Kiev så kommer Linde, om säkerhetsläget tillåter, också besöka östra Ukraina tillsammans med sin ukrainska kollega, utrikesminister Dmytro Kuleba.
-
Uppdrag att bevaka statens rätt med anledning av underrättelse om tvist i enlighet med Sveriges bilaterala investeringsskyddsavtal med Kina
Regeringen uppdrar åt Justitiekanslern att bevaka statens rätt och att föra eller låta föra statens talan med anledning av den formella skriftliga underrättelse om en tvist rörande vad som uppges vara en investering i enlighet med artikel 6 a i överenskommelsen om ömsesidigt skydd av investeringar mellan Konungariket Sveriges regering och Folkrepubliken Kinas regering av den 29 mars 1982, med de tillägg som följer av protokollet om tillägg av den 27 september 2004, som framställts mot staten av Huawei Technologies Co., Ltd. (Huawei).
-
Utrikesminister Ann Linde invigde året som ordförande i OSSE 2021
Det svenska ordförandeskapet i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) kommer under året att arbeta för att organisationens viktiga roll att bidra till säkerheten i regionen ska stärkas. För Sverige och alla andra deltagarstater utgör de åtaganden som ligger till grund för OSSE grundstenarna för vår gemensamma säkerhet. Det sade utrikesminister Ann Linde den 14 januari till OSSE:s permanenta råd.
· Artikel från Ann Linde, Utrikesdepartementet
-
Premiär för sjätte säsongen av UD-podden
Idag lanseras en sjätte säsong av UD:s podcast. I UD-podden samtalar programledare Kristoffer Triumf med diplomater hemma i Sverige och runtom i världen för att ge en bild av vad svensk utrikespolitik egentligen innebär och hur den ser ut i praktiken. I denna säsong deltar både utrikesminister Ann Linde och utrikeshandelsminister Anna Hallberg.
-
Nya satsningar inom export- och investeringsfrämjandet
Vid ett extrainsatt Team Sweden-högnivåmöte den 16 december presenterade utrikeshandelsminister Anna Hallberg nya satsningar för export- och investeringsfrämjande under 2021. Fokus är att locka utländska direktinvesteringar till Sverige. Nya initiativ lanseras även för att öka exporten i hela Sverige.
· Artikel från Anna Hallberg, Utrikesdepartementet
-
Sveriges förmåga att möta hot och kriser i fokus på Folk och Försvars rikskonferens
Försvarsminister Peter Hultqvist, utrikesminister Ann Linde och inrikesminister Mikael Damberg deltog i Folk och Försvars Rikskonferens som hölls 11-12 januari i digital form. Det övergripande temat för konferensen var Sveriges förmåga att möta hot och kriser i en omvärld under omdaning, ett ämne som berördes av en mängd olika talare och experter från myndigheter och civilsamhället under konferensens två dagar.
-
Utrikesminister Ann Linde inviger det svenska ordförandeskapet i OSSE
Den 14 januari invigs officiellt det svenska ordförandeskapet i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE. Ann Linde kommer inför de 57 deltagande staternas ambassadörer att presentera det svenska ordförandeskapets program inför året.