Innehåll om krisberedskap
Totalt 837 träffar.
-
Socialstyrelsen blir sektorsansvarig i ny myndighetsstruktur för krisberedskap och civilt försvar
Regeringen ska besluta om en ny myndighetsstruktur för Sveriges krisberedskap och civilt försvar. Den nya strukturen ska förstärka förmågan att hantera fredstida krissituationer och höjd beredskap. Bland annat ska tio beredskapssektorer inrättas. Socialstyrelsen blir sektorsansvarig myndighet för sektorn Hälsa, vård och omsorg.
-
Stärkt beredskap för kris och krig
Regeringen presenterar i dag en historisk myndighetsreform för civilt försvar och krisberedskap i syfte att stärka landets motståndskraft under fredstida krissituationer, höjd beredskap och krig.
-
Satsningar på det civila försvaret och krisberedskapen presenteras
I dag, onsdag den 18 maj klockan 13.00, presenterar justitie- och inrikesminister Morgan Johansson och civilminister Ida Karkiainen flera åtgärder för ett starkare civilt försvar, den samlade försörjningsberedskapen och samhällsviktiga funktioner. På pressträffen medverkar också Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län.
-
Uppdrag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Polismyndigheten att fördjupa samverkan gällande inrapporterade och polisanmälda it-incidenter
Regeringen uppdrar åt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Polismyndigheten att utarbeta former och rutiner som säkerställer att Polismyndigheten delges sådan information som inkommer till MSB rörande it-incidenter som bedöms kunna innefatta brottsliga handlingar. Vidare ska Polismyndigheten, med stöd av MSB, utarbeta en rutin för att informera aktörer som polisanmäler it-incidenter om att också rapportera dessa incidenter till MSB i de fall en sådan rapporteringsskyldighet föreligger för aktören.
-
Morgan Johansson inviger Myndigheten för psykologiskt försvar i Karlstad
Tisdag den 10 maj inviger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson Myndigheten för psykologiskt försvar i Karlstad tillsammans med myndighetens generaldirektör Henrik Landerholm.
-
Förstärkt samverkan gällande it-incidenter
MSB och Polismyndigheten ska fördjupa samarbetet gällande it-incidenter så att fler brott anmäls och fler incidenter rapporteras.
-
En ny livsmedelsberedskap, Dir. 2022:33
En särskild utredare ska föreslå en utvecklad inriktning för livsmedelsberedskapen inklusive styrmedel för näringslivets medverkan. Förslagen ska utgöra en del av underlaget för regeringens fortsatta arbete för uppbyggnaden av livsmedelsberedskapen i syfte att stärka samhällets krisberedskap och det civila försvaret i enlighet med målet för det civila försvaret.
-
Meddelande om livsmedelsförsörjningen och motståndskraften i livsmedelssystemen, 2021/22:FPM77
Faktapromemoria gällande kommissionens meddelande till Europaparlamentet, rådet, europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt regionkommittén om att säkra livsmedelsförsörjningen och stärka motståndskraften i livsmedelssystemen, COM(2022) 133.
-
Sveriges livsmedelsberedskap ska stärkas
Den senaste tidens händelseutveckling med Rysslands olagliga invasion av Ukraina har inneburit ett försämrat säkerhetsläge i Sveriges närområde. Säkerhetsläget aktualiserar behovet att stärka Sveriges förmåga att hantera höjd beredskap och ytterst krig och som ett led i det arbetet har regeringen beslutat att tillsätta en utredning om en ny livsmedelsberedskap. Forskningsrådet Formas generaldirektör Ingrid Petersson utses till särskild utredare.
-
Pressträff med landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg om Sveriges livsmedelsberedskap
Fredag den 29 april presenterar landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg förslag för att stärka Sveriges livsmedelsberedskap. Vid pressträffen deltar även Ingrid Petersson, generaldirektör för forskningsrådet Formas.
-
Åtgärder för en hög gemensam cybersäkerhetsnivå vid unionens institutioner, organ och byråer, 2021/22:FPM76
Faktapromemoria gällande förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om åtgärder för en hög gemensam cybersäkerhetsnivå vid unionens institutioner, organ och byråer, COM(2022) 122 final
-
Kompletteringar till EU:s gräns- och kustbevakningsförordning
I en proposition till riksdagen föreslår regeringen kompletteringar till EU:s gräns- och kustbevakningsförordning. Regeringen lämnar förslag på en lag som reglerar vad som ska gälla för utländska tjänstemän vid tjänstgöring i Sverige.
-
Kompletteringar till EU:s nya gräns- och kustbevakningsförordning och förtydliganden i regler om unga lagöverträdare, Prop. 2021/22:227
Den 4 december 2019 trädde den nya EU-förordningen om den europeiska gräns- och kustbevakningen i kraft. Förordningen innebär bland annat att Europeiska gräns- och kustbevakningsbyråns (Frontex) mandat och resurser utvidgas. För att förordningen ska kunna tillämpas och få fullt genomslag i Sverige krävs vissa kompletterande nationella bestämmelser.
-
Ett starkare civilt försvar
Den säkerhetspolitiska utvecklingen i Sveriges närområde har medfört ett behov av att stärka det civila försvaret och krisberedskapen. I vårändringsbudgeten för 2022 tillför regeringen därför sammanlagt 800 miljoner kronor för att stärka det civila försvaret på lokal, regional och nationell nivå. Satsningarna är en del av överenskommelsen mellan samtliga riksdagspartier om det militära och civila försvaret.
-
Nytt uppdrag från EU till Sverige inom ramen för EU:s civilskyddsmekanism
Sverige får i uppdrag att köpa in och tillhandahålla tillfälliga nödboenden som kan användas vid katastrofer och kriser. Orsaken är den eskalerade situationen med människor på flykt på grund av Rysslands invasion av Ukraina.
-
Pressträff med Morgan Johansson 14 april
Torsdag den 14 april kl. 09.00 presenterar justitie- och inrikesminister Morgan Johansson och Robert Wallén, avdelningschef på operativa avdelningen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), ett EU-uppdrag till Sverige med anledning av situationen i Ukraina.
-
Uppdrag till MSB att genomföra en informationskampanj till allmänhet och företag om informations- och cybersäkerhet
Regeringen ger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i uppdrag att, i samverkan med Polismyndigheten, genomföra en nationell informationskampanj under 2022 som riktar sig till allmänheten och till företag. Informationskampanjens syfte är att öka medvetenheten och kunskapen om informations- och cybersäkerhet samt förstärka förmågan att skydda sig mot brott.
-
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap genomför bred informationskampanj om informations- och cybersäkerhet
Regeringen ger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i uppdrag att, i samverkan med Polismyndigheten, genomföra en nationell informationskampanj under 2022 som riktar sig till allmänheten och till företag. Informationskampanjens syfte är att öka medvetenheten och kunskapen om informations- och cybersäkerhet samt förstärka förmågan att skydda sig mot brott.
-
Uppdrag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att lämna förslag på åtgärder för att stärka det civila försvaret
Regeringen ger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i uppdrag att lämna förslag på åtgärder som kan vidtas för att stärka det civila försvaret i budgetpropositionen för 2023. Redovisningen kan innehålla både redan planerade åtgärder som kan tidigareläggas och förslag på vilka eventuella ytterligare åtgärder som kan vidtas för att stärka det civila försvaret. Åtgärderna ska redovisas i prioritetsordning och redovisningen ska innehålla bedömningar av kostnader samt tidsåtgång för genomförandet av respektive åtgärd.
-
Frågor och svar om inreseförbud till Sverige
Regeringen har under åren 2020–2022 beslutat om inreseförbud till Sverige för att hindra att det virus som orsakar covid-19 förs in i landet eller sprids till andra länder. Regler och undantag har sett olika ut över tid och beroende på vilket land man reste in från. Samtliga inreserestriktioner kopplade till covid-19 har nu upphört att gälla (från och med den 1 april 2022).
· Artikel från Justitiedepartementet