Krisberedskap

Samhällets krisberedskap kan beskrivas som förmågan att förebygga, motstå och hantera krissituationer. Syftet med svensk krisberedskap är att värna befolkningens liv och hälsa, samhällets funktionalitet och förmågan att upprätthålla våra grundläggande värden som demokrati, rättssäkerhet och mänskliga fri- och rättigheter.

Aktuellt om krisberedskap

  • Carl-Oskar Bohlin deltog i Hanaholmen Initiative Summit

    Foto: Regeringskansliet

    Den 7 november möttes minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin och Finlands inrikesminister Mari Rantanen i samband med Hanaholmen Initiative i Finland. Temat för konferensen var samarbete för krisberedskap. Carl-Oskar Bohlin och Mari Rantanen diskuterade bland annat ländernas fortsatta samarbete i fråga om civil beredskap och den senaste tidens hot med anknytning till kritisk infrastruktur.

  • Stärkt beredskap för Polismyndigheten och Säkerhetspolisen

    Pressmeddelande
    Pressmeddelande Illustration: Regeringskansliet

    – Kriget i Ukraina har visat att Sveriges beredskap och civila försvar behöver stärkas inom flera områden. Regeringen tillsätter nu en utredning med syftet att undersöka hur en polisiär förstärkningsresurs kan utformas, liknande den särskilda beredskapspolisen som avskaffades 2012. Dagens beslut syftar till att öka samhällets motståndskraft både inför kriser som kan ske i fredstid och inför höjd beredskap, säger ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin.

  • Satsningar på civilt försvar och krisberedskap i höstbudgeten

    Budgetpropositionen för 2024 med ett blågult band runtom.
    Budgetpropositionen för 2024. Foto: Regeringskansliet.

    Sverige befinner sig i ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge och regeringen föreslår därför ett antal satsningar på det civila försvaret och samhällets krisberedskap i budgetpropositionen för 2024 samt höständringsbudgeten 2023.

Innehåll om krisberedskap

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 459 träffar.