Finans­departementet

Finansdepartementet ansvarar för frågor som rör statens ekonomi. Det handlar om samordning av statens budget, prognoser och analyser, skattefrågor samt styrning och förvaltning av statens verksamhet. Dessutom ansvarar departementet för frågor som rör finansmarknad, kommuner och regioner, upphandling, bolag med statligt ägande, digitalisering och it samt konsumentlagstiftning.

Ansvariga statsråd

Elisabeth Svantesson Finans­minister
Erik Slottner Civil­minister
Niklas Wykman Finansmarknads­minister

Aktuellt från Finansdepartementet

 • Åtgärder för förbättrad konkurrens

  Regeringen ger Konkurrensverket 10 miljoner kronor i vårbudgeten för att kunna bedriva en effektiv konkurrenstillsyn. Det meddelade finansminister Elisabeth Svantesson vid en pressträff den 24 mars. Konkurrensverket och Konjunkturinstitutet får även i uppdrag att analysera konkurrenssituationen och pris- och kostnadsutvecklingen inom vissa branscher.

 • Förstärkt bostadsbidrag till utsatta barnfamiljer

  Torsdag den 23 mars höll regeringen pressträff tillsammans med Sverigedemokraterna för att presentera att det tillfälliga tilläggsbidraget i bostadsbidraget förlängs och höjs. Vid pressträffen medverkade vice statsminister Ebba Busch, finansminister Elisabeth Svantesson, arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson samt Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson.

 • Protokoll från Finansiella stabilitetsrådets möte

  I dag har protokollet från Finansiella stabilitetsrådets extrainsatta möte den 21 mars publicerats.

  På mötet deltog finansmarknadsminister Niklas Wykman, generaldirektören för Finansinspektionen, Daniel Barr, riksbankschef Erik Thedéen samt riksgäldsdirektör Karolina Ekholm.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Statens budget

En viktig del i regeringens arbete med att förverkliga sin politik är att utforma förslag om statens budget. Här kan du läsa mer om:

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Budgetpropositionen för 2023

Den 8 november 2022 lämnade regeringen budgetpropositionen för 2023 till riksdagen. Budgetpropositionen innehåller regeringens förslag till statens budget för 2023 samt de övriga förslag och bedömningar som följer av riksdagsordningen och budgetlagen.

Innehåll från Finansdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 5555 träffar.