Finans­departementet

Finansdepartementet ansvarar för frågor som rör statens ekonomi. Det handlar om samordning av statens budget, prognoser och analyser, skattefrågor samt styrning och förvaltning av statens verksamhet. Dessutom ansvarar departementet för frågor som rör finansmarknad, kommuner och regioner, upphandling, bostäder och samhällsplanering samt konsumentlagstiftning.

Ansvariga statsråd

Elisabeth Svantesson Finans­minister
Erik Slottner Civil­minister
Niklas Wykman Finansmarknads­minister

Aktuellt från Finansdepartementet

  • Stöd till Ukraina, energiskatt och ekonomisk styrning på EU-möte

    Finansminister Elisabeth Svantesson på möte i Bryssel
    Finansminister Elisabeth Svantesson företrädde Sverige när EU-ländernas finans- och ekonomiministrar möttes i Bryssel den 6 december, EU:s finansiella stöd till Ukraina var en av mötets frågor. Foto: Sveriges EU-representation

    När EU-ländernas ekonomi- och finansministrar möttes i Bryssel den 6 december var en stor variation av frågor uppe för diskussion. Det handlade om EU:s finansiella stöd till Ukraina och Ungerns återhämtningsplan i kölvattnet av pandemin, såväl som ekonomisk styrning i EU och skatt på energi. Finansminister Elisabeth Svantesson företrädde Sverige.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Statens budget

En viktig del i regeringens arbete med att förverkliga sin politik är att utforma förslag om statens budget. Här kan du läsa mer om:

Innehåll från Finansdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 5130 träffar.