Hoppa till huvudinnehåll

Finans­­departementet

Finansdepartementet ansvarar för frågor som rör statens ekonomi. Det handlar om samordning av statens budget, prognoser och analyser, skattefrågor samt styrning och förvaltning av statens verksamhet. Dessutom ansvarar departementet för frågor som rör finansmarknad, kommuner och regioner, upphandling, bolag med statligt ägande, digitalisering och it samt konsumentlagstiftning.

Ansvariga statsråd

Elisabeth Svantesson Finans­minister
Niklas Wykman Finansmarknads­minister
Erik Slottner Civil­minister

Aktuellt från Finansdepartementet

  • Regeringen överlämnade 2024 års ekonomiska vårproposition

    Den 15 april överlämnade regeringen 2024 års ekonomiska vårproposition och vårändringsbudgeten för 2024 till riksdagen. Inflationen har fallit tydligt och bedöms fortsätta sjunka framöver, samtidigt som arbetslösheten väntas fortsätta att stiga. Mot denna bakgrund lägger regeringen en vårändringsbudget med åtgärder som ska ta oss genom lågkonjunkturen, värna välfärden och göra Sverige till ett tryggare och rikare land. Budgeten bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

  • Presentation av den ekonomiska vårpropositionen 2024

    Den ekonomiska vårpropositionen 2024 lämnades till riksdagen den 15 april klockan 08.00. Samtidigt lämnades även vårändringsbudgeten. Finansminister Elisabeth Svantesson presenterar vårbudgeten vid en pressträff klockan 08.30.

Foto: Regeringskansliet

Statens budget

En viktig del i regeringens arbete med att förverkliga sin politik är att utforma förslag om statens budget. Här kan du läsa mer om:

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet.

Kraftsamling för att stoppa den kriminella ekonomin

Den grova organiserade brottsligheten är systemhotande och måste krossas. För att lyckas med det behöver den kriminella ekonomin strypas. I vårändringsbudgeten föreslår därför regeringen och Sverigedemokraterna en förstärkning på över en kvarts miljard kronor till myndigheter som på olika sätt arbetar med att strypa den kriminella ekonomin.

Foto: Folio Images

Tillväxt och hushållsekonomi

En av regeringens främsta prioriteringar är att bekämpa inflationen och lätta på kostnadstrycket för hushållen. Regeringen jobbar också för att skapa bättre förutsättningar för ekonomin att växa på sikt. Här kan du läsa mer om regeringens prioriteringar för tillväxt och hushållsekonomi.

Innehåll från Finansdepartementet

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 6313 träffar.

Laddar...