Innehåll om funktionshinder
Totalt 469 träffar.
-
Remiss av Handlingsplan för en långsiktig utveckling av tolktjänsten för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet, SOU 2022:11, S2022/01621
Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat Handlingsplan för en långsiktig utveckling av tolktjänsten för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet, SOU 2022:11.
· Remiss från Socialdepartementet
-
Socialstyrelsen får i uppdrag att analysera likvärdigheten vid ledsagning för synskadade
Socialstyrelsen får i uppdrag att följa upp förändringar avseende ledsagning för synskadade och blinda. Socialstyrelsen ska analysera resultatet med utgångspunkt från lagstiftning, likvärdighet och jämlikhet och vid behov ge förslag på åtgärder som kan bidra till ökad likvärdighet mellan kommunerna.
-
Proposition om stärkt rätt till personlig assistans vid behov av egenvård
Regeringen vill att möjligheten för personer i behov av hjälp med egenvård ska förbättras. Förslag om lagändringar för att stärka rätten till personlig assistans vid behov av egenvård presenterades i en lagrådsremiss i mars. Nu går regeringen vidare och lägger fram en proposition.
-
Hälsoläget bland personer med psykisk funktionsnedsättning ska kartläggas
Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att kartlägga hälsoläget bland personer med psykisk funktionsnedsättning. Utifrån resultatet ska förslag på åtgärder lämnas som kan bidra till att stärka hälsan i målgruppen och skapa förutsättningar för en mer jämlik vård, tandvård och omsorg.
-
Uppdrag till Centrum för idrottsforskning
Regeringen uppdrar åt Gymnastik- och idrottshögskolan, Centrum för idrottsforskning (CIF) att upprätta och driva en kunskapsplattform för anläggningar och utemiljöer för idrott och fritid. Plattformen ska utveckla, samla och förmedla kunskap, utifrån ett folkhälsoperspektiv och principen om universell utformning samt med ett innovativt förhållningssätt, för att samhället ska nå såväl breda som nya grupper av idrotts-, motions- och friluftslivsutövare.
-
Lena Hallengren besöker Linnéuniversitetet för att presentera Sveriges första nationella anhörigstrategi
Måndag den 25 april besöker socialminister Lena Hallengren Linnéuniversitetet i Kalmar för att presentera den nationella anhörigstrategin som antogs i april 2022.
-
Gunilla Malmborg ny ordförande i Arvsfondsdelegationen
Regeringen har utsett Gunilla Malmborg som ny ordförande i Arvsfondsdelegationen. Hon efterträder Håkan Ceder.
-
Ny plattform för att sprida kunskap om idrott och fritid
Centrum för idrottsforskning (CIF) får i uppdrag att upprätta och driva en kunskapsplattform för anläggningar och utemiljöer för idrott och fritid.
-
Sveriges första nationella anhörigstrategi
Regeringen har beslutat om Sveriges första nationella anhörigstrategi. Syftet med strategin är att stärka anhörigperspektivet inom vård och omsorg liksom göra stödet till anhöriga mer likvärdigt över landet. Inom ramen för strategin ger regeringen bland annat tre uppdrag till Socialstyrelsen och utökar statsbidraget för organisationer som stödjer anhöriga.
-
Stärkt rätt till personlig assistans – grundläggande behov för personer som har en psykisk funktionsnedsättning och ökad rättssäkerhet för barn, 2021/22:214
Regeringen föreslår att det grundläggande behovet annan hjälp som förutsätter ingående kunskaper om den funktionshindrade ska tas bort från lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).
-
Stärkt rätt till personlig assistans vid behov av egenvård
I lagrådsremissen föreslås att det ska införas en lag om egenvård. Med egenvård avses enligt den nya lagen en hälso- och sjukvårdsåtgärd som behandlande hälso- och sjukvårdspersonal har bedömt att en patient kan utföra själv eller med hjälp av någon annan. I lagen införs ett bemyndigande för regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer att meddela föreskrifter om skyldigheter för hälso- och sjukvårdspersonalen inför, vid och efter en sådan bedömning.
-
Flera förslag på lagändringar för att stärka rätten till personlig assistans
Regeringen vill stärka rätten till personlig assistans och föreslår därför flera lagändringar. De innebär att rätten till assistans för personer med psykiska funktionsnedsättningar stärks och att patientsäkerheten för personer i behov av hjälp med egenvård förbättras.
-
Dialog om aktuella frågor på Funktionshindersdelegationens möte
När socialminister Lena Hallengren och statssekreterare Tobias Lundin Gerdås träffade Funktionshindersdelegationen den 15 mars lyfte de aktuella frågor inom området. Utbildningsminister Anna Ekström och arbetsmarknads- och jämställdhetsministerns statssekreterare Roger Mörtvik medverkade i dialogmötet. Socialministern inledde med att nämna den svåra situationen i Ukraina och att det svenska samhället måste ha beredskap för att kunna ta emot de flyktingar som nu söker skydd från kriget.
-
Handlingsplan för en långsiktig utveckling av tolktjänsten för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet, SOU 2022:11
2020 års tolktjänstutredning har fördjupat analyserat förslagen i betänkandet En samlad tolktjänst – samordning och utveckling av tolktjänst för barndomsdöva, vuxendöva, hörselskadade och personer med dövblindhet (SOU 2011:83) samt i departementspromemorian Tolktjänst för vardagstolkning (Ds 2016:7). Utredningen har utifrån analysen tagit fram en handlingsplan för tolktjänstens långsiktiga utveckling.
-
Lena Hallengren tar emot slutbetänkande från tolktjänstutredningen
Tisdag den 15 mars tar socialminister Lena Hallengren emot slutbetänkandet från 2020 års tolktjänstutredning av regeringens särskilda utredare Malin Ekman Aldén. Tolktjänsten är en samhällsservice för döva, hörselskadade och personer med dövblindhet. Utredaren har haft uppdraget att ta fram en handlingsplan för en långsiktig utveckling av tolktjänsten. I samband med överlämnandet hålls en pressträff där utredningens förslag presenteras.
-
Uppdrag att belysa tillståndsgivningen för färdtjänst
Regeringen ger Trafikanalys i uppdrag att i enlighet med vad som anges under rubriken Närmare beskrivning av uppdraget analysera och bedöma om det finns behov att förtydliga vilka kriterier som ska beaktas vid prövning av rätt till färdtjänst. Utgångspunkten för analysen ska vara de intentioner som anges i förarbetena till lagen (1997:736) om färdtjänst (prop. 1996/97:115).
-
Regeringen öppnar för att förtydliga rätten till färdtjänst
Regeringen ger Trafikanalys i uppdrag att analysera och bedöma om det finns behov av att förtydliga vilka kriterier som ska beaktas vid prövning av rätt till färdtjänst. Bakgrunden är de uppmärksammade fall där personer med synnedsättning nekats rätt till färdtjänst.
-
Socialstyrelsen ska kartlägga vårdkontakter i LSS-boenden
Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att kartlägga och analysera hur personer med funktionsnedsättningar som bor på LSS-boenden har fått tillgång till hälso- och sjukvården och hur pandemin har påverkat det.
-
Regeringen föreslår lagändringar för att stärka rätten till personlig assistans
I en lagrådsremiss föreslår regeringen lagändringar som ska stärka rätten till personlig assistans för personer med psykisk funktionsnedsättning och öka rättssäkerheten för barn som är i behov av assistans. Förslagen beräknas leda till 1800 nya mottagare av assistansersättning och att fler ska få rätt till kommunal personlig assistans.
-
Lättläst om corona-viruset, 9 februari
Här kan du läsa nyheter om coronaviruset och om sjukdomen covid-19. Datumet i rubriken visar när vi skrev artikeln.