Hoppa till huvudinnehåll

Pål Jonson

Försvarsminister

Försvarsdepartementet

"Försvaret av Sverige är en kärnuppgift för staten och grundläggande för vår demokrati och frihet. Ett starkare försvar, medlemskap i Nato och stöd till Ukraina stärker vår säkerhet i en orolig tid."

Regeringen och statsråden i sociala medier

Länkar till konton i sociala medier som Regeringskansliet ansvarar för och andra konton som statsråden använder finns här:

Aktuellt från Pål Jonson

 • Sverige ingår samarbete med delstaten New York

  De fyra herrarna uppställda med det signerade avtalet i händerna.
  Från vänster till höger: generalmajor Raymond F Shield och Marcos Soler, biträdande chef med ansvar för allmän säkerhet i delstaten New York, samt försvarsminister Pål Jonson och generalmajor Johan Pekkari. Foto: Johan Hjelmstrand

  Den 12 juli undertecknade försvarsminister Pål Jonson en avsiktsförklaring om samarbete mellan Sverige och den amerikanska delstaten New York. Samarbetet kommer i huvudsak att ske mellan Försvarsmakten och nationalgardet i New York, inom ramen för USA:s så kallade State Partnership Program (SPP).

 • Sverige deltog för första gången på Natotoppmöte som medlem i försvarsalliansen

  Den 9–11 juli samlades Natos 32 medlemsländer för ett toppmöte i Washington DC. Sverige representerades av statsminister Ulf Kristersson, utrikesminister Tobias Billström och försvarsminister Pål Jonson. Toppmötet var det första som Sverige deltog i som fullvärdig medlem i försvarsalliansen.

  I anslutning till toppmötet bjöd statsministern den 10 juli in till en pressträff på Sveriges ambassad i Washington DC tillsammans med utrikesministern och försvarsministern.

 • Regeringen har beslutat om Sveriges första försvars- och säkerhetsstrategi för rymden

  Omslag till Sveriges försvars- och säkerhetsstrategi för rymden. På bilden syns Vintergatan i stjärnhimlen från Pärlälven i Jokkmokk.
  Sveriges försvars- och säkerhetsstrategi för rymden. Vintergatan från Pärlälven, Jokkmokk. Foto: David Björkén/Northern Panorama

  – Med denna strategi stärker vi försvars- och säkerhetsdimensionen i rymdpolitiken så att Sverige står bättre rustat att möta utmaningarna i rymden och mer kapabelt att använda rymden för försvar och säkerhet, säger försvarsminister Pål Jonson.

Foto: Niklas Forsström/Regeringskansliet

DCA-avtalet planeras träda i kraft i augusti

Regeringen kan i och med riksdagens beslut den 18 juni 2024, att godkänna DCA-avtalet (Defence Cooperation Agreement) mellan Sverige och USA, fatta beslut om och genomföra åtgärder för att avtalet ska kunna träda i kraft. DCA är ett avtal som syftar till att utveckla Sveriges och USA:s långsiktiga försvarspolitiska samarbete.

Foto: Magnus Liljegren

Ny nationell säkerhetsstrategi - för ett säkrare och tryggare Sverige i en orolig tid

Regeringen har beslutat om Sveriges nya nationella säkerhetsstrategi. Strategin innehåller fem vägledande principer för hantering av Sveriges säkerhet och utgör ramverket för regeringens arbete med nationell säkerhet fram till 2030.

Foto: Niklas Forsström/Regeringskansliet

Militärt stödpaket 16: det största militära stödpaketet till Ukraina hittills

Den 29 maj presenterade regeringen det 16:e och hittills största militära stödpaketet till Ukraina sedan Rysslands fullskaliga invasion inleddes. Sverige bistår Ukraina med en helt ny förmåga som stärker Ukrainas samlade luftförsvar. Paketet som kommer ingå i en kommande extra ändringsbudget uppgår till ett värde av 13,3 miljarder kronor och möter Ukrainas prioriterade behov.

Carl-Oskar Bohlin, Hans Wallmark och Pål Jonson står bredvid varandra.
Försvarsberedningens ordförande Hans Wallmark överlämnade slutrapporten Stärkt försvarsförmåga, Sverige som allierad (Ds 2024:6) till försvarsminister Pål Jonson och minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Försvars­beredningen överlämnade totalförsvarsrapport

Fredagen den 26 april 2024 överlämnade Försvarsberedningen sin rapport Stärkt försvarsförmåga, Sverige som allierad till försvarsministern Pål Jonson och ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin.

Innehåll från Pål Jonson

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 272 träffar.

Laddar...