Hoppa till huvudinnehåll

Tobias Billström och Pål Jonson deltar i EU:s utrikesministermöte

Publicerad

Måndagen den 22 april deltar utrikesminister Tobias Billström och försvarsminister Pål Jonson i EU:s utrikesministermöte i Luxemburg. På dagordningen står Rysslands aggression mot Ukraina, situationen i Mellanöstern, och Sudan.

Den första dagordningspunkten är Rysslands aggression mot Ukraina, där EU:s utrikesministrar och försvarsministrar deltar i en gemensam diskussion.

– De senaste veckorna har de ryska attackerna intensifierats. Det är därför helt avgörande att EU tar sitt ansvar och omedelbart levererar det stöd som Ukraina behöver. Parallellt måste EU säkerställa ett långsiktigt stöd till Ukraina och öka trycket på Ryssland. Sverige verkar för att i nästa sanktionspaket bland annat se ett förbud mot import av rysk naturgas, importtullar på ryska varor och åtgärder för att begränsa den ryska skuggflottan, säger utrikesminister Tobias Billström.

– Det samlade militära stödet från alla de länder som stödjer Ukraina behöver öka. De ukrainska behoven av luftvärn och artillerigranater är akuta. Samtidigt är den europeiska produktionskapaciteten av inte minst artillerigranater begränsad. Det är därför viktigt att EU även kan vända sig till utomeuropeiska leverantörer, för att säkerställa att stödet når Ukraina så snart som möjligt, säger försvarsminister Pål Jonson.

Därefter kommer utrikesministrarna diskutera situationen i Mellanöstern och Sudan.

– Jag välkomnar EU:s enade fördömande av Irans attack på Israel. Det är positivt att EU nu tar steg mot nya restriktiva åtgärder mot Iran, för att förhindra att Iran sprider drönare och missiler till andra aktörer. Ytterligare eskalering måste undvikas. Vi måste också fortsätta hålla fokus på den fruktansvärda situationen i Gaza, och den oroväckande utvecklingen på Västbanken – inklusive det oacceptabla bosättarvåldet, säger utrikesminister Tobias Billström.

Under besöket i Luxemburg deltar utrikesminister Tobias Billström även i ett möte med utrikesministrarna från Gulfstaternas samarbetsråd (GCC).

Presskontakt

Johan Hjelmstrand
Pressekreterare hos försvarsminister Pål Jonson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 69 22
e-post till Johan Hjelmstrand
Daniel Urso
Pressekreterare hos utrikesminister Tobias Billström
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-147 17 52
e-post till Daniel Urso

Kommenterad dagordning

Inför möten i ministerrådet lämnar regeringen en kommenterad dagordning till riksdagens EU-nämnd. Dagordningen innehåller kortfattade uppgifter om rådsmötets dagordningspunkter, vad rådet förväntas göra och förslag till svensk ståndpunkt.

Om mötet

Mer information om mötet och dagordningen finns på ministerrådets webbplats. Där kommuniceras även de viktigaste resultaten efter mötet och du kan ta del av bilder, videomaterial och doorsteps från mötet.

Laddar...