Miljö och klimat
Miljöpolitiken handlar om att skapa ett samhälle som är fritt från utsläpp och farliga gifter med hänsyn till både människor, djur och natur. Den handlar också om att skapa ett hållbart samhälle som är anpassat till ett förändrat klimat. Många miljöfrågor är globala och därför sker en stor del av arbetet i samverkan med andra länder.
Ansvariga för miljö och klimat
Ansvarigt statsråd

Ansvarigt departement
Genvägar
Aktuellt om miljö och klimat
Förslag för minskad miljöpåverkan från engångsplast remitteras
Marin nedskräpning och andra negativa miljöeffekter av plast hör till vår tids stora miljöutmaningar. De senaste årens ökning av engångsplastprodukter har skett parallellt med att nedskräpningen av plast och mikroplast har ökat. Många engångsplaster tillverkas idag av fossilt material och används sedan bara en väldigt kort stund utan att materialåtervinnas. Därför tillsatte regeringen tillsammans med samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna en bokstavsutredning med uppdrag att ta ett helhetsgrepp kring problematiken med engångsplast i samband med genomförandet av engångsplastdirektivet. Utredningens förslag ska nu remitteras.
Textilbranschen föreslås ta över ansvarat för textilavfallet
Foto: Folio bildbyrå Idag lämnade Utredningen om producentansvar för textil över sitt betänkande till regeringen med förslag som innebär att ansvaret för textilavfallet flyttas från kommunerna till producenterna. Enligt januariavtalet ska ett producentansvar för textilier införas. Utredningen bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

En samlad politik för klimatet
Regeringen presenterar för första gången en klimatpolitisk handlingsplan för riksdagen. Klimat ska integreras i alla relevanta politikområden. Med 132 åtgärder tar propositionen ett helhetsgrepp om hur utsläppen ska minska i hela det svenska samhället.

Konventionen om biologisk mångfald
Syftet med konventionen om biologisk mångfald (CBD) är att biologisk mångfald ska bevaras och nyttjas hållbart samt att nyttan som uppstår vid användandet av genetiska resurser ska fördelas rättvist.

Parisavtalet
I december 2015 enades världens länder om ett nytt klimatavtal som binder alla länder och ska börja gälla senast år 2020. Den globala temperaturökningen ska hållas långt under 2 grader och vi ska jobba för att den ska stanna vid 1,5 grader. Avtalet trädde i kraft i november 2016 och nu fortsätter arbetet med att genomföra avtalet.

Regeringens arbete med omställning till cirkulär ekonomi
Omställningen till en cirkulär ekonomi har en stor potential att minska resursanvändningen och är ett verktyg för att nå dels miljö- och klimatmålen, dels de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Regeringen arbetar med att främja denna omställning på flera sätt.
Innehåll om miljö och klimat
Totalt 2646 träffar.
-
Det svenska exportfinansieringssystemet skapar incitament för klimatomställning
En förutsättning för tillväxt och ökad sysselsättning är att Sveriges och svenska företags konkurrenskraft stärks. Det svenska exportfinansieringssystemet utgör ett viktigt stöd för svensk export.
-
Statssekreterare Eva Svedling deltar på digitalt möte om hållbar utveckling
Den 21 januari deltar statssekreterare Eva Svedling på ett digitalt möte om hållbar utveckling som handelskammaren Swebelux-Nobelux arrangerar. Mötet samlar företagsledare från Norden och Luxemburg för att utbyta erfarenheter och bästa praxis.
-
Remiss om Förslag till ändring i förordningen (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer, M2020/01980
Här kan du ta del av de svar som inkommit till Miljödepartementet om promemorian Förslag till ändring för att utöka möjligheten till undantag för försvarsintressen i förordningen (2008:245) om kemiska produkter och biotekniska organismer. Övriga yttranden i samband med remissen finns tillgängliga i departementet.
· Remiss från Miljödepartementet
-
Remiss av promemorian genomförande av EU:s engångsplastdirektiv och andra åtgärder för en hållbar plastanvändning, M2020/02035
Här kan du ta del av de remissvar som kommit in till Miljödepartementet gällande promemorian genomförande av EU:s engångsplastdirektiv och andra åtgärder för en hållbar plastanvändning. Övriga yttranden i samband med remissen finns tillgängliga i departementet.
· Remiss från Miljödepartementet
-
Havet och människan, SOU 2020:83
Delbetänkande av Miljömålsberedningen.
-
Förbättrade möjligheter för hemmaladdning av elfordon
Regeringen ger i uppdrag till Energimyndigheten att föreslå åtgärder för att förbättra tillgången till laddning vid hemmet. Uppdraget ska genomföras i samarbete med Boverket och Lantmäteriet. Det bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.
-
Miljöminister Isabella Lövin tog emot miljömålsberedningens betänkande om en ambitiös och kraftfull havsmiljöpolitik
Fredagen den 15 januari presenterade miljömålsberedningens ordförande Emma Nohrén beredningens förslag som syftar till att förstärka åtgärdsarbetet för bevarande och hållbart nyttjande av hav och marina resurser. Betänkandet överlämnades till miljö- och klimatminister Isabella Lövin.
-
Remiss av promemorian Förbud mot att medföra visst svavelhaltigt marint bränsle ombord på fartyg, M2020/01567
Här kan du ta del av de remissvar som har kommit till Miljödepartementet om promemorian Förbud mot att medföra visst svavelhaltigt marint bränsle ombord på fartyg. Övriga yttranden i samband med remissen finns tillgängliga i departementet.
· Remiss från Miljödepartementet
-
Remiss av Strålsäkerhetsmyndighetens förslag till avgiftsnivåer för 2021, M2020/01520
Här kan du ta del av remissvaren från de instanser som ombetts svara på remissen Strålsäkerhetsmyndighetens förslag till avgiftsnivåer för 2021 enligt förordning (2008:463) om vissa avgifter till Strålsäkerhetsmyndigheten. Övriga yttranden med anledning av remissen finns tillgängliga i departementet.
· Remiss från Miljödepartementet
-
Organisationer gav förslag till högnivåmöte om miljön
Civila samhället, näringsliv och kommuner har en viktig roll i arbetet för en hållbar utveckling. Statssekreterare Eva Svedling bjöd in organisationer och nätverk, som med olika perspektiv är engagerade i denna fråga, till ett samtal kring inriktningen för högnivåmötet Stockholm+50. Ett medskick från mötet var att Stockholm+50 bör vara handlingsorienterat, samt belysa förutsättningar och hinder för att genomföra globala mål.
· Artikel från Isabella Lövin, Miljödepartementet