Hoppa till huvudinnehåll

Miljö och klimat

Sverige ska föra en ambitiös och effektiv klimatpolitik för att nå hela vägen till nettonoll utsläpp 2045. EU:s klimatlagstiftning Fit for 55 kommer också vara vägledande för svensk klimatpolitik. Sveriges miljöpolitik handlar om att skapa ett samhälle som är fritt från utsläpp och farliga gifter med hänsyn till både människor, djur och natur. Den handlar också om att skapa ett hållbart samhälle som är anpassat till ett förändrat klimat. Många klimat- och miljöfrågor är globala och därför sker en stor del av arbetet i samverkan med andra länder.

Ansvariga för miljö och klimat

Ansvarigt statsråd

Romina Pourmokhtari, klimat- och miljöminister
Romina Pourmokhtari Klimat- och miljö­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om miljö och klimat

  • Nyhetsflöde och publiceringar

    Nyheter och publicerade dokument som pressmeddelanden, propositioner eller lagrådsremisser finns i listan nedan. Listan är förfiltrerad att visa ut innehåll som är uppmärkt med det aktuella området. Du kan göra ytterligare urval i listan för att sortera ut det du är intresserad av.

Foto: Elima Mwinyipembe/Regeringskansliet

Klimathandlingsplanen

Regeringens klimathandlingsplan är ett styrdokument för klimatpolitiken under resten av mandatperioden och visa hur Sverige ska nå hela vägen till målet nettonoll utsläpp år 2045, och minusutsläpp därefter.

Illustration: Regeringskansliet

FN:s klimatkonferens COP29

FN:s klimatkonferens COP29 ägde rum den 11-22 november i Baku i Azerbajdzjan, där parterna inom FN:s klimatkonvention samlades. De centrala frågorna som förhandlades var det nya globala målet för finansiering av klimatåtgärder och handeln med utsläppsrätter.

Foto: David Schreiner/Folio

Kraftfull utbyggnad av fossilfri energi

När efterfrågan på el fördubblas krävs mer fossilfri energi. Regeringen tar fram en färdplan för att en effektiv och kraftfull utbyggnad av kärnkraften ska genomföras i så snabb takt som möjligt. Vindkraften är också en viktig del av den fossilfria energimixen. Därför behöver utbyggnaden av havsbaserad vindkraft och antalet solparker öka.

Illustration: Regeringskansliet

Kärnkraft: frågor och svar

I Sverige är utbyggd kärnkraft den enskilt viktigaste åtgärden för att vi ska kunna minska våra utsläpp nationellt genom elektrifiering av transporter och industri.

Foto: Elima Mwinyipembe/Regeringskansliet.se

Ett renare Östersjön

Regeringen föreslår en sammanlagd satsning för åtgärder i havs- och vattenmiljön i budgetpropositionen för 2024. Pengarna ska gå till arbete som ska värna, restaurera och återskapa våra vattenmiljöer och göra ekosystemen mer motståndskraftiga mot klimatförändringar.

Illustration: Regeringskansliet

Biologisk mångfald

FN:s globala överenskommelse för att hejda och vända den pågående förlusten av den biologiska mångfalden, Kunming-Montrealramverket, antogs 2022. Arbetet med genomförandet ska följas upp vid det 16:e partsmötet för Konventionen om biologisk mångfald (CBD COP16) som äger rum i Cali, Colombia 21 oktober - 1 november 2024.

Illustration: Regeringskansliet

Cirkulär ekonomi - strategi för omställningen i Sverige

Omställningen till en cirkulär ekonomi har en stor potential att minska resursanvändningen och därmed begränsa klimat- och miljöpåverkan. Den nationella strategin för cirkulär ekonomi pekar ut inriktningen för omställningen till cirkulär produktion, konsumtion och affärsmodeller samt giftfria och cirkulära materialkretslopp.

Innehåll om miljö och klimat

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 1924 träffar.

Laddar...