Innehåll om miljö och klimat
Totalt 3284 träffar.
-
Tilläggsdirektiv till Miljömålsberedningen (M 2010:04) om en strategi för hur Sverige ska leva upp till EU:s åtaganden inom biologisk mångfald respektive nettoupptag av växthusgaser från markanvändningssektorn (LULUCF), Dir. 2022:126
Miljömålsberedningen får i uppdrag att bland annat föreslå en strategi med etappmål, styrmedel och åtgärder som bidrar till Sveriges åtaganden inom EU och internationellt för naturvård och biologisk mångfald, samt upptag och utsläpp av växthusgaser inom markanvändningssektorn (LULUCF. De ska även kartlägga och beskriva synergier och målkonflikter i arbetet med att uppfylla Sveriges åtaganden och vid behov föreslå politiska avvägningar.
-
Strategi för Sveriges globala utvecklingssamarbete inom hållbar ekonomisk utveckling 2022–2026
Strategin ska gälla under perioden 2022–2026 och omfattar för Sida sammantaget 4,3 miljarder kronor.
-
Uppdrag till MSB för stärkt klimatberedskap vid skyfall
Samhällets klimatberedskap vid extrema skyfall ska stärkas. Därför ger regeringen Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i uppdrag att skapa förutsättningar så att kommuner och fastighetsägare bättre kan identifiera särskilda riskområden vid skyfall och därmed öka sin beredskap för extrema skyfall.
-
Uppdrag till Strålsäkerhetsmyndigheten och Naturvårdsverket med anledning av Rysslands invasion av Ukraina
För att att stötta Ukraina ger regeringen nya uppdrag till Strålsäkerhetsmyndigheten och Naturvårdsverket. Uppdraget till Strålsäkerhetsmyndigheten går ut på att stärka stöd och samarbete med Ukraina inom strålsäkerhetsområdet. Samtidigt får Naturvårdsverket i uppdrag att identifiera och redovisa inom vilka områden myndigheten kan bidra till återuppbyggnaden av olika samhällsfunktioner i Ukraina. Besluten kommer att fattas under torsdagens regeringssammanträde.
-
Pressträff om uppdrag till Strålsäkerhetsmyndigheten och Naturvårdsverket med anledning av Rysslands invasion av Ukraina
I dag onsdag den 20 juli håller klimat- och miljöminister Annika Strandhäll pressträff om uppdrag till Strålsäkerhetsmyndigheten och Naturvårdsverket med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.
-
Remiss av Redovisning av regeringsuppdrag att se över systemet för avgifter för sådan prövning och tillsyn som sker enligt miljöbalken och Redovisning av regeringsuppdrag – Översyn av systemet för prövning, M2020/02050, M2022/00679
Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat Naturvårdsverkets rapport Redovisning av regeringsuppdrag att se över systemet för avgifter för sådan prövning och tillsyn som sker enligt miljöbalken och Statskontorets rapport Redovisning av regeringsuppdrag – Översyn av systemet för prövning och tillsyn som sker enligt miljöbalken. Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
· Remiss från Miljödepartementet
-
Uppdrag att ta fram förebyggande strategier och arbetssätt, riktlinjer och vägledningar för artskydd i skogen
Regeringen ger Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen i uppdrag att utarbeta strategier och arbetssätt för förebyggande åtgärder för artskydd i skogen. Syftet med dessa förebyggande strategier och arbetssätt är att underlätta för skogsbruket att genom planering och hänsyn förebygga att förbuden i artskyddslagstiftningen aktualiseras.
-
Remiss av Europeiska kommissionens förslag till förordning om ekodesign för hållbara produkter, M2022/00802
Här kan du ta del av de remissvar som kommit in till Miljödepartementet på Europeiska kommissionens förslag till förordning om ekodesign för hållbara produkter. Övriga yttranden finns tillgängliga i departementet.
· Remiss från Miljödepartementet
-
Remiss av rapporten Översyn av lokala säkerhetsnämnder (SSM 2022:07), M2022/01177
Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat rapporten Översyn av lokala säkerhetsnämnder.
· Remiss från Miljödepartementet
-
Statssekreterare Anders Grönvall i New York – leder svensk delegation under FN-möte om Agenda 2030
Den 13–15 juli deltar statssekreterare Anders Grönvall tillsammans med en svensk delegation på FN:s politiska högnivåforum 2022 om hållbar utveckling (HLPF). Årets tema är bland annat att bygga en bättre värld efter covid-19-pandemin.
-
Tydlig och förutsägbar finansiering till kommuner och miljöorganisationer för att arbeta med slutförvaret
Regeringen föreslår ändringar så att kommuner och miljöorganisationer ska kunna delta i frågor som rör slutförvaret av använt kärnbränsle. När kärnavfallsrådets arbete upphör vid årsskiftet blir en långsiktig finansiering särskilt viktig. Därför föreslås det att kommuners och organisationers arbete finansieras av de avgifter som betalas till kärnavfallsfonden.
-
Remiss för promemorian Långsiktig finansiering av kommuners och ideella föreningars medverkan i frågor om slutförvar, M2022/01542
Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat promemorian Långsiktig finansiering av kommuners och ideella föreningars medverkan i frågor om slutförvar.
· Remiss från Miljödepartementet
-
Promemoria Långsiktig finansiering av kommuners och ideella föreningars medverkan i frågor om slutförvar, M2022/01542
I denna promemoria lämnas förslag till ändringar i lagen (2006:647) om finansiering av kärntekniska restprodukter och förordningen (2017:1179) om finansiering av kärntekniska restprodukter.
-
Uppdrag om producentansvaret för förpackningar
Naturvårdsverket ges i uppdrag att följa utvecklingen av hur förordningen om producentansvar för förpackningar (förpackningsförordningen) och dess tillämpning främjar att avfallshanteringen för förpackningsavfallet är effektiv för samhället.
-
Remiss av promemorian Förtydligande av bemyndigande att meddela föreskrifter om anmälan för samråd, M2022/01430
Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat promemorian Förtydligande av bemyndigande att meddela föreskrifter om anmälan för samråd.
· Remiss från Miljödepartementet
-
Förtydligande av bemyndigande att meddela föreskrifter om anmälan för samråd, M2022/01430
Promemorian innehåller förslag till ändring i 7 § förordningen (1998:904) om anmälan för samråd. Förlaget syftar till att förtydliga länsstyrelsernas och Skogsstyrelsens möjlighet att meddela föreskrifter om anmälningsskyldighet för samråd i fråga om särskilda slag av verksamheter eller åtgärder som kan medföra skada på naturmiljön. Ändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.
-
Remiss av EU-kommissionens förslag till förordning om restaurering av natur, M2022/01470
Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat EU-kommissionens förslag till förordning om restaurering av natur.
· Remiss från Miljödepartementet
-
Miljöanpassad skogsgödsling för ökad takt i klimatomställningen
Regeringen har beslutat att ge Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i uppdrag att ta fram en förstudie om miljöanpassad skogsgödsling för ökad skoglig tillväxt. Uppdraget ska bidra till att stärka bioekonomins roll i klimatomställningen.
-
Mer värdefull skog ska skyddas genom ersättningsmarker
Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att skapa förutsättningar för att skydda mer värdefull skog genom att använda s.k. ersättningsmarker från Sveaskog. Ersättningsmark ska kunna erbjudas till enskilda markägare, allmänningsskogar och häradsallmänningar när värdefull skog skyddas och inte längre kan brukas av ägaren.
-
200 insatser från skogen ska bidra till jobb i hela landet
Nationella skogsprogrammets vision är att skogen ska bidra till jobb och hållbar tillväxt i hela landet och till utvecklingen av en växande bioekonomi. Mot bakgrund av denna vision och regeringens prioritering att Sverige ska driva på klimatomställningen och skapa jobb i hela landet presenterar regeringen nu en uppdaterad handlingsplan och lägesrapport för nationella skogsprogrammet. Den uppdaterade handlingsplanen tydliggör mångfalden av åtgärder och aktörer som bidrar till att främja att visionen nås. Totalt redovisas 200 insatser i hela landet.