Innehåll om bekämpning av terrorism
Totalt 592 träffar.
-
Återinförd tillfällig gränskontroll vid inre gräns
Regeringen har fattat beslut om att tillfälligt återinföra inre gränskontroller. Beslutet baseras på regeringens bedömning att det alltjämt finns ett allvarligt hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten i Sverige och innebär fortsatta kontroller vid inre gräns.
-
Tilläggsdirektiv till Utredningen om preventiva tvångsmedel (Ju 2021:15), Dir. 2022:32
Utvidgning av och förlängd tid för uppdraget
-
Utredningen om preventiva tvångsmedel får ett utvidgat uppdrag
I dag har regeringen beslutat om ett tilläggsdirektiv till Utredningen om preventiva tvångsmedel. Uppdraget handlar bland annat om att se över i vilken utsträckning Ekobrottsmyndigheten och andra brottsbekämpande myndigheter kan använda sig av den så kallade inhämtningslagen.
-
Polismyndigheten får nya verktyg för att motverka spridning av terrorisminnehåll på internet
Regeringen har i dag beslutat att ge Polismyndigheten uppdraget som behörig myndighet enligt TCO-förordningen, vilket innebär att myndigheten får nya verktyg för att motverka spridning av terrorisminnehåll på internet.
-
Remiss av Ds 2022:6 Straff för deltagande i en terroristorganisation, Ju2022/01335
Här kan du ta del av remissinstansernas yttranden som inkommit till Justitiedepartementet gällande promemorian Straff för deltagande i en terroristorganisation (Ds 2022:6).
· Remiss från Justitiedepartementet
-
Remiss av SOU 2022:18 EU:s förordning om terrorisminnehåll på internet – kompletteringar och ändringar i svensk rätt, Ju2022/01400
Här kan du ta del av till vilka remissinstanser som Justitiedepartementet har remitterat slutbetänkandet EU:s förordning om terrorisminnehåll på internet – kompletteringar och ändringar i svensk rätt (SOU 2022:18).
· Remiss från Justitiedepartementet
-
Ett starkare civilt försvar
Den säkerhetspolitiska utvecklingen i Sveriges närområde har medfört ett behov av att stärka det civila försvaret och krisberedskapen. I vårändringsbudgeten för 2022 tillför regeringen därför sammanlagt 800 miljoner kronor för att stärka det civila försvaret på lokal, regional och nationell nivå. Satsningarna är en del av överenskommelsen mellan samtliga riksdagspartier om det militära och civila försvaret.
-
EU:s förordning om terrorisminnehåll på internet – kompletteringar och ändringar i svensk rätt, SOU 2022:18
Slutbetänkande av Utredningen om behörig myndighet och lämpliga sanktioner enligt EU:s förordning om att hantera spridning av terrorisminnehåll online.
-
Utredning lämnar förslag på bestämmelser som ska komplettera EU:s förordning om åtgärder mot spridning av terrorisminnehåll på internet
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson har i dag tagit emot betänkandet EU:s förordning om terrorisminnehåll på internet – kompletteringar och ändringar i svensk rätt.
-
Utredare föreslår nytt brott om deltagande i en terroristorganisation
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson har i dag tagit emot en promemoria med förslag om ett särskilt straffansvar för den som deltar i en terroristorganisations verksamhet.
-
Straff för deltagande i en terroristorganisation, Ds 2022:6
I promemorian gör utredaren bedömningen att en kriminalisering skulle vara ett effektivt sätt att förebygga, förhindra och bekämpa deltagande i en terroristorganisation och att det föreligger ett behov av en sådan kriminalisering. Behovet motiverar även att möjligheten att begränsa föreningsfriheten utnyttjas.
-
Morgan Johansson tar emot utredning om särskilt straffansvar för deltagande i en terroristorganisation
I dag, tisdag den 12 april klockan 15.45, hålls en pressträff med anledning av att justitie- och inrikesminister Morgan Johansson tar emot en utredning av Mikael Forsgren, lagman vid Umeå tingsrätt. I utredningen presenteras förslag om ett särskilt straffansvar för den som deltar i en terroristorganisations verksamhet.
-
Kampen mot terrorism kräver både ny lagstiftning och en effektiv samverkan mellan myndigheter och kommuner
Sedan hösten 2014 har regeringen överlämnat 28 propositioner med lagförslag specifikt riktade mot terrorism, se lista nedan. Bland förslagen kan nämnas skärpta åtgärder mot resor i terrorismsyfte, skärpta åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism, ett effektivare informationsutbyte mellan polis och socialtjänst, skydd mot betalningsverktyg, och så sent som i mars 2022 en samlad straffrättslig terrorismlagstiftning.
-
Statsministern deltog på minnesceremoni för att hedra offren på Drottninggatan
I dag har det gått fem år sedan terrorattentatet i centrala Stockholm där fem människor dödades och många skadades. Med anledning av årsdagen deltog statsminister Magdalena Andersson i dag i en minnesceremoni för att hedra offren.
-
En samlad straffrättslig terrorismlagstiftning
Regeringen har i dag överlämnat en proposition till riksdagen med förslag till en samlad terroristbrottslag. Syftet är en mer ändamålsenlig, effektiv och överskådlig lagstiftning som ska ersätta de nuvarande lagarna på området.
-
Nytt regelverk för ökat skydd mot kvalificerade säkerhetshot
Regeringen har i dag lämnat en proposition till riksdagen med förslag på bland annat en ny lag som gör det lättare att utvisa personer som utgör kvalificerade säkerhetshot och som skärper kontrollen över dessa individer.
-
En samlad straffrättslig terrorismlagstiftning, Prop. 2021/22:133
Det finns i dag tre lagar som reglerar brott kopplade till terrorism. För att göra regleringen mer ändamålsenlig, effektiv och överskådlig föreslår regeringen en ny terroristbrottslag.
-
Nytt regelverk för kvalificerade säkerhetsärenden, Prop. 2021/22:131
Arbetet mot terrorism är en högt prioriterad fråga för regeringen. Regeringen föreslår därför en mer ändamålsenlig, effektiv och överskådlig reglering när det gäller de utlänningar som utgör kvalificerade hot mot Sveriges säkerhet. Den nya regleringen är samtidigt förenlig med ett väl fungerande skydd för grundläggande fri- och rättigheter.
-
Stärkt partnerskap mellan EU och Afrikanska unionen
Stats- och regeringscheferna för EU och Afrikanska unionen, AU, träffas i Bryssel den 17-18 februari. Det är sjätte gången EU:s och AU:s ledare möts. Avsikten är att lägga en grund för ett förnyat och fördjupat partnerskap mellan de två unionerna. Ledarna väntas anta en gemensam deklaration om förstärkt samarbete inom en rad områden. Statsminister Magdalena Andersson företräder Sverige.
-
Morgan Johansson och Anders Ygeman deltar vid informellt ministermöte för rättsliga och inrikes frågor (RIF) i Lille, Frankrike
Den 3–4 februari träffas EU:s justitie-, inrikes- och migrationsministrar under ett informellt möte för rättsliga och inrikes frågor (RIF). Mötet arrangeras av det franska ordförandeskapet i EU:s ministerråd och äger rum i Lille.