Vanliga frågor och svar

Här finns svar på några av de vanligaste frågorna om rekrytering och praktik i Regeringskansliet.

Hur söker jag jobb i Regeringskansliet?

De flesta av Regeringskansliets rekryteringar görs genom platsannonsering och tillsätts med extern sökande. Om du hittar något som passar dig skickar du in en ansökan via vårt rekryteringssystem.

Du kan skapa en prenumeration för att få nya annonser via e-post.

Lediga jobb

Kan jag skicka in en spontanansökan?

De flesta anställningar tillsätts efter annonsering. Det är mycket ovanligt att en spontanansökan resulterar i en anställning. Du är i stället välkommen att ta del av våra lediga jobb och skicka in en ansökan när du hittar något som passar dig.

Hur ser kompetensprofilen ut för de personer som rekryteras?

Våra nya medarbetare har ofta akademisk utbildning inom exempelvis statsvetenskap, ekonomi eller juridik och med något eller några års arbetslivserfarenhet. Språkkunskaper och förmåga att uttrycka sig väl i tal och skrift behövs i de flesta jobb i Regeringskansliet.

Personliga egenskaper som alla medarbetare i Regeringskansliet behöver ha är ansvarstagande, omdöme, flexibilitet och servicekänsla. För att ta fram ett kompetent och sakligt underlag inför regeringens beslut behövs också självständighet och integritet – men även lojalitet med de beslut som fattas.

Måste jag ha arbetslivserfarenhet?

I de allra flesta fall söker Regeringskansliet personer med några års erfarenhet från liknande arbete. Det kan vara arbete på en annan myndighet, i en internationell organisation eller inom EU. Det finns naturligtvis många fler exempel på lämpliga erfarenheter, så ta gärna del av våra platsannonser.

Behöver jag vara svensk medborgare för att få anställning?

För de flesta av Regeringskansliets anställningar krävs inte svenskt medborgarskap. Om ett sådant krav finns så anges det i annonsen.

Tar ni emot praktikanter?

Ja, Regeringskansliet tar emot många praktikanter varje år. Det berikar vår verksamhet samtidigt som det ger dig som praktiserar värdefull erfarenhet av statsförvaltningen. Hur många och var praktikplatserna finns avgörs från år till år. Praktiken är oavlönad.

Vi annonserar lediga praktikplatser och du kan skapa en prenumeration för att få nya annonser via e-post.

Student och praktik