Digitaliseringspolitik
Digitaliseringspolitiken handlar om att använda och främja de möjligheter som digitaliseringen för med sig för samhället: för individer, näringsliv, civilsamhälle och offentlig förvaltning. Området omfattar bland annat arbete med att digitalisera offentlig förvaltning med utgångspunkt i medborgarens behov. Syftet med digitaliseringen av offentlig sektor är att kunna erbjuda enklare, öppnare och effektivare service till alla, oavsett om användaren befinner sig i Sverige eller i utlandet. Digitaliseringspolitiken handlar också om att skapa goda förutsättningar för digital infrastruktur som till exempel bredband, digital post, digital identitet och 5G, och om att skapa goda förutsättningar för utveckling och användning av ny teknik så som data och artificiell intelligens. Arbete med att främja digital kompetens och digitalt ledarskap hör också till området.
Ansvariga för digitaliseringspolitik
Ansvarigt statsråd

Ansvarigt departement
Genvägar
Aktuellt om digitaliseringspolitik
Välfärdskommissionen överens om ökad digitalisering och minskat IT-krångel
Pressmeddelande Illustration: Regeringskansliet Välfärdskommissionen presenterar idag en av sina första leveranser – en avsiktsförklaring mellan regeringen och SKR om ökad digitalisering och minskat IT-krångel. Syftet är att ta tillvara digitaliseringens möjligheter och samtidigt förbättra arbetsmiljön i välfärden.
Uppdrag: bättre uppkoppling på tåg
- Snabb och stabil uppkoppling är en förutsättning för att fler ska välja att resa klimatsmart med tåg, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman. Foto: Regeringskansliet Regeringen har fattat beslut om att ge Post- och Telestyrelsen i uppdrag att redovisa insatser för att förbättra mobila uppkopplingar på fjärrtåg.

Ytterligare medel för införandet av ny internetstandard
Regeringen har beslutat att tilldela Post- och telestyrelsen (PTS) ytterligare medel för att främja införandet av standarden IPv6, genom insatser riktade till statliga myndigheter, kommuner och landsting.

Förlängd tid och nya uppdrag avseende analys och uppföljning av samhällets digitalisering
Regeringen har idag förlängt Post- och Telestyrelsens (PTS) uppdrag att stödja arbetet i Digitaliseringsrådet samt att analysera och följa upp digitaliseringspolitiken. Uppdraget gäller fram till den 31 augusti 2021.
Sverige etta i världen på digital samhällsomvandling
Sveriges rankas etta i världen i Network Readiness Index (NRI), som är en årlig jämförelse av länders förmåga att tillvarata digitaliseringens möjligheter. I årets rapport ligger fokus på förmågan att använda digitala verktyg för att hantera de samhälleliga konsekvenserna av COVID-19.

Satsningar på digitaliseringsområdet i BP21
Regeringen har i 2021 års budget lagt fram en rad förslag som ska öka digitaliseringen av samhället. Det handlar till exempel om satsningar på utbyggnaden av bredband och bättre mobil uppkoppling på fjärrtåg.
Innehåll om digitaliseringspolitik
Totalt 1082 träffar.
-
Ytterligare kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om elektronisk identifiering, Prop. 2020/21:81, Prop. 2020/21:81
I propositionen föreslås att nya kompletterande bestämmelser till Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 910/2014 om elektronisk identifiering och betrodda tjänster för elektroniska transaktioner på den inre marknaden ska föras in i lagen (2016:561) med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om elektronisk identifiering.
-
Uppdrag att bevaka statens rätt med anledning av underrättelse om tvist i enlighet med Sveriges bilaterala investeringsskyddsavtal med Kina
Regeringen uppdrar åt Justitiekanslern att bevaka statens rätt och att föra eller låta föra statens talan med anledning av den formella skriftliga underrättelse om en tvist rörande vad som uppges vara en investering i enlighet med artikel 6 a i överenskommelsen om ömsesidigt skydd av investeringar mellan Konungariket Sveriges regering och Folkrepubliken Kinas regering av den 29 mars 1982, med de tillägg som följer av protokollet om tillägg av den 27 september 2004, som framställts mot staten av Huawei Technologies Co., Ltd. (Huawei).
-
Säker och kostnadseffektiv it-drift, SOU 2021:1
Delbetänkande av It-driftsutredningen.
-
Ygeman tar emot delbetänkande från It-driftsutredningen
Idag, fredag den 15 januari, tar digitaliseringsminister Anders Ygeman emot ett delbetänkande från It-driftsutredningen. Delbetänkandet berör de rättsliga förutsättningarna för utkontraktering av it-drift till privata leverantörer, bland annat i form av molntjänster.
-
Remiss av Europaparlamentets och rådets förordning om europeisk datastyrning (datastyrningsförordningen)
Här kan du ta del av till vilka instanser som regeringen har remitterat Europaparlamentets och rådets förordning om europeisk datastyrning (datastyrningsförordningen) KOM (2020) 767.
· Remiss från Försvarsdepartementet
-
Uppdrag att föreslå utformning av ett strategiskt program för att möta och leda i den digitala strukturomvandlingen
Regeringen uppdrar åt Verket för innovationssystem (Vinnova), Myndigheten för digital förvaltning, Post- och telestyrelsen och Vetenskapsrådet att gemensamt ta fram ett förslag till utformning och genomförande av ett strategiskt program för att möta och leda i den digitala strukturomvandlingen. Vinnova ska vara samordnande myndighet för uppdraget.
-
Tilläggsdirektiv till Kommittén för teknologisk innovation och etik (N 2018:04), 2021:1
Beslut vid regeringssammanträde den 7 januari 2021. Utredningstiden förlängs. Uppdraget ska istället slutredovisas senast den 31 december 2022.
-
Uppdrag att vara behörig myndighet enligt förordningen om en gemensam digital ingång
Regeringen uppdrar åt Arbetsförmedlingen och de myndigheter som anges i bilagan att vara behöriga myndigheter med specifikt ansvar utifrån sitt verksamhetsområde när det gäller den information, de förfaranden samt de hjälp- och problemlösningstjänster som omfattas av Europaparlamentet och rådets förordning (EU) 2018/1724 av den 2 oktober 2018 om inrättande av en gemensam digital ingång samt hjälp- och problemlösningstjänster och om ändring av förordningen (EU) nr 1024/2012 (förordningen om en gemensam digital ingång) fram till och med 31 december 2021. Uppdraget syftar till att inrätta organisatoriska processer som ska bidra till att uppnå EU-förordningens syfte och hanteras inom befintliga utgiftsramar.
-
Kraftsamling för att leda den digitala strukturomvandlingen
Regeringen uppdrar åt Verket för innovationssystem, Myndigheten för digital förvaltning, Post- och telestyrelsen och Vetenskapsrådet att föreslå ett program för att leda den digitala strukturomvandlingen av Sverige. Uppdraget är att hitta former för nära samverkan mellan näringsliv, lärosäten och myndigheter inom bl.a. tillämpad forskning, testbäddar, infrastruktur, kompetensförsörjning och digital förvaltning.