Internationellt utvecklingssamarbete
Sverige har en lång tradition av ett generöst och ambitiöst bistånd. Utvecklingssamarbetet handlar om att skapa förutsättningar för fattiga människor att förbättra sina levnadsvillkor. Det svenska utvecklingsbiståndet kanaliseras ofta genom internationella organisationer som FN och EU. Med humanitärt bistånd avses Sveriges insatser för att rädda liv, lindra nöd och upprätthålla mänsklig värdighet för nödlidande människor som drabbas av naturkatastrofer, väpnade konflikter eller andra katastrofliknande förhållanden.
Ansvariga för internationellt utvecklingssamarbete
Ansvarigt statsråd

Ansvarigt departement
Genvägar

Policyramverket för internationellt utvecklingssamarbete
Regeringen har fattat beslut om ett policyramverk som anger inriktningen för svenskt utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd. Det nya ramverket lanserades av Isabella Lövin i december 2016.

FN:s havskonferens
Sverige och Fiji har gemensamt tagit initiativet till en FN-konferens - "The Ocean Conference" - för att stödja arbetet med att rädda världshaven och uppnå det globala hållbara utvecklingsmålet om hav och marina resurser, mål 14 i FN:s Agenda 2030.

Agenda 2030 och globala målen
De globala målen och Agenda 2030 syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser.

Humanitärt bistånd
I situationer av väpnad konflikt, naturkatastrofer och andra katastrofliknande förhållanden är humanitärt bistånd ett av de mest verkningsfulla och handgripliga medlen för att rädda liv och lindra nöd hos drabbade människor.
Innehåll om internationellt utvecklingssamarbete
Totalt 1249 träffar.
-
Sida får uppdrag att bidra till ny strategi om demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer
Regeringen uppdrar åt Sida att lämna underlag inför regeringens kommande och nya strategi om demokratistöd till partianknutna organisationer. Nuvarande strategi gäller till och med 2022.
-
Regeringen beslutar om ny strategi för Asiatiska utvecklingsbanken
Regeringen har idag beslutat om ny strategi för Sveriges samarbete med Asiatiska utvecklingsbanken för perioden 2021-2024.
-
Regeringen ger Sida och Folke Bernadotteakademin uppdrag att ta fram underlag för en ny strategi för Afrika söder om Sahara 2022–2026
Regeringen beslutar idag om att uppdra åt Sida och Folke Bernadotteakademin att ta fram underlag för en ny strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Afrika söder om Sahara för perioden 2022–2026 och att planera för ökade belopp. Underlagen ska fokusera på stärkt demokrati, mänskliga rättigheter, miljö, klimat, inkluderande ekonomisk utveckling, och fredsbyggande.
-
Regeringen ger Sida uppdrag att ta fram ett underlag för en ny strategi för Zimbabwe 2022–2026.
Regeringen beslutar idag om att uppdra åt Sida att ta fram ett underlag för en ny strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Zimbabwe för perioden 2022–2026. Fokus i underlaget bör bland annat ligga på stärkt demokrati, mänskliga rättigheter, miljö, klimat samt inkluderande ekonomisk utveckling. Avsikten är att regeringen ska fatta beslut om en ny strategi mot slutet av året.
· Pressmeddelande från Per Olsson Fridh
-
811 miljoner till arbetet med syrienkrisen
Behoven i Syrien är större än någonsin – 12,4 miljoner människor saknar idag säker tillgång till mat och ännu fler är beroende av humanitärt stöd för att klara av sin vardag. Under ministerkonferens ledd av EU och FN bekräftar idag Sverige stöd på 811 miljoner kronor för 2021.
-
Per Bolund och Per Olsson Fridh träffar samhällsaktörer om Agenda 2030
Sverige genomför en frivillig granskning av arbetet med Agenda 2030, som ska redovisas vid FN:s högnivåmöte om hållbar utveckling i juli. Idag höll Per Bolund och Per Olsson Fridh ett möte för samhällsaktörer för att presentera huvuddragen och ge dem möjlighet att komma med inspel i arbetet framåt.
-
Regeringen inleder arbetet med att ta fram en ny strategi för utvecklingssamarbetet med Etiopien
Regeringen har idag gett Sida i uppdrag att ta fram underlag för en strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Etiopien för perioden 2022 till 2026. Viktiga utgångspunkter för det framtida utvecklingssamarbetet är möjligheten att bidra till demokrati, fred, hållbarhet och ekonomiska reformer. Avsikten är att en ny strategi ska beslutas av regeringen mot slutet av året.
-
Regeringen ger Sida uppdrag att ta fram ett underlag för en ny, förstärkt strategi för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) med Afrika söder om Sahara.
Regeringen beslutar idag om ett uppdrag till Sida att ta fram ett underlag för en ny, förstärkt strategi för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) med Afrika söder om Sahara för perioden 2022-2026. Sidas förslag ska utgå från en volym om 2,5-3 miljarder kronor totalt. Fokus för den nya strategin ska ligga på ett stärkt ramverk för SRHR, ökad tillgång till SRHR-interventioner, stärkta kunskaper om SRHR, förändrade sociala normer och ett stärkt ansvarsutkrävande. Ett särskilt fokus ska läggas på de mest eftersatta områdena och de mest utsatta grupperna, inte minst hbtqi-personer.
-
Sida får i uppdrag att utarbeta underlag för ny strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Asien och Oceanien
Strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med Asien och Oceanien upphör gälla 31 december 2021. Sida uppdras därför att utarbeta underlag för en ny strategi. Områdena som Sida förväntas inkomma med underlag om är: miljö och klimat; mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer; samt jämställdhet. Sida ska även utarbeta förslag på hur arbetet med mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer kan bedrivas specifikt i Kambodja inom strategins ramar.
-
Svenskt deltagande i ODIHR:s valobservationsinsatser under 2021
Regeringen fattar i dag beslut om svenskt deltagande i valobservationsinsatser som arrangeras av OSSE:s kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter (ODIHR).